KRÖNIKOR 2023-04-28 KL. 12:45

Krönika: Våld och hot kommer allt närmare

Av Stefan Pettersson

Krönika: Våld och hot kommer allt närmare

Ibland är det farligt att vara journalist. Inte bara i Kina, Ukraina eller i något annat land som känns långt bort och avlägset. Våld och hot mot journalister förekommer på närmare håll än så. Plötsligt dyker det upp i närområdet. Det gjorde det för några dagar sedan – i Kungsbacka.

En man agerade hotfullt utanför en av Kungsbacka-Postens journalisters hem. Polisen inledde en stor sökinsats, men den hotfulle mannen kom undan. Ett drygt dygn senare kunde mannen gripas och misstänks för olaga hot och hemfridsbrott. Brottet kommer att utredas som ett demokrati- och hatbrott.

Det är bara att hoppas att journalisten efter omständigheterna mår okej. Tänk dig att bli attackerad i ditt hem, din trygga vrå. Fruktansvärt.

JMG:s (Institutionen för journalistik, medier och kommunikation) senaste undersökning om hot och hat mot svenska journalister är dyster läsning. Under ett år har cirka 30 procent hotats och cirka 70 procent har fått nedsättande kommentarer. Skrämmande siffror. Nu är det dock inget nytt fenomen. Siffrorna har varit på den nivån i många år, men det blir mer verkligt när det drabbar en branschkollega på orten.

Hur ska då samhället agera? Ett sätt kan vara skärpta straff. Och i veckan presenterade regeringen propositionen ”Skärpt syn på brott mot journalister och vissa andra samhällsnyttiga funktioner”. I den föreslås just skärpta straff för brott som begås mot journalister och andra yrkesgrupper som anses vara samhällsnyttiga funktioner.

”Det här är ett välkommet förslag som journalister och publicister efterlyst länge. Hat och hot om våld mot medierepresentanter och andra som yrkesmässigt utnyttjar sin yttrandefrihet är ett stort demokratiproblem och samhället behöver ta krafttag mot de som hotar det fria ordet”, säger Tidningsutgivarnas vd Johan Taubert.

Det håller jag med om till 100 procent.

Ha en trevlig helg.
SENASTE TV-NYHETERNA

Eldningsförbud – men det här får du göra
NYHETER 2023-06-01 KL. 15:00

Eldningsförbud – men det här får du göra

Butiken tas bort när mack blir obemannad
NYHETER 2023-06-01 KL. 11:45

Butiken tas bort när mack blir obemannad

Solig festdag när boendet ordnade egen marknad
NYHETER 2023-06-01 KL. 10:30

Solig festdag när boendet ordnade egen marknad

Tågstopp under större delen av dagen
NYHETER 2023-06-01 KL. 07:08

Tågstopp under större delen av dagen

Två 15-åringar åtalas för misshandel på skola
NYHETER 2023-06-01 KL. 07:00
Premium

Två 15-åringar åtalas för misshandel på skola

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2023-06-01 KL. 22:43
Efter tunga perioden klev Jonsson fram
Premium | FOTBOLL 2023-06-01 KL. 22:02
Lerkils stod för en överkörning
Premium | FOTBOLL 2023-06-01 KL. 21:36
Här avgör skyttedrottningen derbyt

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Dyrare pendla till övriga Halland

Dyrare pendla till övriga Halland

Från i april gjorde Hallandstrafiken om zonsystemet kraftigt. Det innebar en förenkling och billigare resor för många hallänningar. Men för kungsbackabor som pendlar söderut kan det bli tusentals kronor dyrare varje år.