KRÖNIKOR 2023-07-07 KL. 13:00

Krönika: Tre avgörande saker för en lokaltidning

Krönika: Tre avgörande saker för en lokaltidning

TV-klipp och nyheter

Beröra, engagera och till viss del uppröra. Nej jag tänker inte på kommunens utsmyckade rondeller. Jag tänker på Norra Halland. Det är fantastiskt kul att fler än någonsin läser NH. Bilden av en prenumerant är dock numera lite splittrad. Många håller hårt i papperstidningen, men allt fler väljer att prenumerera på vår e-tidning i stället för papperstidningen. Lite billigare, mer lättillgänglig och utgivning även på söndagar är tre rätt tunga skäl för e-tidningen. Lägg därtill att antalet som betalar för vår sajt eller köper enstaka artiklar hela tiden ökar, så vår ställning i Kungsbacka är stark.

Men tillbaka till beröra, engagera och till viss del uppröra. Ja frågar ni mig med snart 40 år i lokaltidningsbranschen så är det just det som är ett krav för framgång och överlevnad. Konkurrensen är numera knivskarp, framför allt på annonsmarknaden där vi slåss lokalt men också med jättar som Google och Facebook. Då gäller det som liten aktör att veta vad man sysslar med, annars kan det gå illa.

Jag skulle nog vilja påstå att vi i stort sett varje dag lever upp till alla tre kriterierna. Men trots mängder av år i branschen kan jag fortfarande bli förvånad över vad läsarna kan reagera över.

Exempelvis när vi i förra veckan skrev om åttaåriga Clara Wikström, som startade en namninsamling när skolan bytte smör utan förvarning. Ett, enligt mig, utmärkt initiativ av en ung person som är missnöjd med något. I stället för att sitta hemma och gnälla över beslutet så agerade hon. En stor eloge till Clara, bra jobbat.

Och i sociala medier hyllades Clara för sin kurage och drivkraft. Men ett fåtal blev arga – över att NH skrev om ett barn som var bortskämt! Är det inte rätt fantastiskt, att några kan bli så upprörda över en av cirka 100 publicerade artiklar på en vecka. En artikel som handlar om ett barn som står upp för sina åsikter. Och om någon anser att det är usel journalistik med noll nyhetsvärde (ja jag fick ett samtal med den innebörden) så är min rekommendation att bläddra vidare i tidningen eller scrolla vidare på sajten. Det finns mycket annat intressant att läsa om. Jag lovar.

Så vi lyckades beröra, engagera och till viss del uppröra även denna gång. Och det ska vi fortsätta med.

Ha en trevlig helg.

Stefan Pettersson, chefredaktör
LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE I KRÖNIKOR

Premium | KRÖNIKOR 2023-09-24 KL. 11:00
Krönika: "Vi ses på rum 35"
Premium | KRÖNIKOR 2023-09-19 KL. 19:00
Krönika: En helt korkad förändring
Premium | KRÖNIKOR 2023-09-16 KL. 15:00
Krönika: Dags att skaffa barnbarn
Premium | KRÖNIKOR 2023-09-15 KL. 14:00
Krönika: Hur digitala kan vi bli?

Fler nyheter

MEST LÄSTA KRÖNIKOR

Fler nyheter

TV-klipp och nyheter

Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka
VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Premium

Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende
VÅRD 2023-10-04 KL. 08:10
Premium

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende

Frågan är om detaljplanen tillåter ägarnas nya idé

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2023-10-04 KL. 12:45
Utdragen strid om återvinning i Särö
Premium | VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Det började med ett egenbyggt växthus på 800 kvadratmeter. Nu handlar det om betydligt större ytor för Arvidssons i Fjärås där krukväxter drivs upp året runt. – Nej, jag har inte tröttnat på blommor, det är alltid lockande att plocka hem några. Azalea är en favorit, säger grundaren Arne Arvidsson.