KRÖNIKOR 2023-05-23 KL. 20:15

Krönika: Stressen inför studenten

Krönika: Stressen inför studenten

TV-klipp och nyheter

I likhet med melodifestivalen och semmeldagen, har studenten blivit så mycket mer än att firas bara en enda dag. Det är 200-dagars, 100-dagars, 50-dagars, mösspåtagning och bal.

Många föräldrar tar ledigt inför studenten. Att laga mat i ovisshet kring hur många som kommer eller när de kommer kan vara stressigt. Jag har tur. Maken är rutinerad köksmästare. Men vi ska också fixa tält och hyra porslin och möbler. Vi ska planera dukning och pynt med studenttema. Storstäda så klart. Som om detta inte vore nog, har Maken utfört intensiv altantvätt samt nu senast hyrt en högtryckstvätt för rengöring av markstenen runt huset. Jag hoppas våra gäster lägger märke till detta, samtidigt som de hyllar vår student. Och inte är vi ensamma om att trappa upp aktiviteterna inför studenten! En vi känner har satt i gång en trapprenovering för att insidan av huset ska vara perfekt till studentmottagningen.

Så som man kan bli tagen på sängen när årets första snö kommer, trots att man vet vad som komma ska, är vi nu överväldigade av att det ska beställas studentplakat. Priset stiger för varje dag. Att välja foto tar längre tid än man kan tro. När jag tog studenten fanns inte många kort att välja mellan. Vi har galet många kort på barnen i både album och i molnet. Och man ska välja mellan olika slags plakat med olika typer av text och pinnar. Vi väljer en tålig, hållvänlig variant. Oron att vi valt fel foto sköljer över oss. Har vi skrivit klassens rätta siffer- och bokstavskombination på plakatet? Och apropå plakat – man vill inte att någon ska bli just det under studenten. Det är en dag att minnas! Men det kan lätt bli minnesluckor då dagen enligt sed börjar med champagnefrukost och det råder oenighet kring om betoningen ska ligga på champagne eller frukost.

Vad önskar sig studenten? Eftersom jag både har googlat på detta och frågat Chat-GPT om det, svämmar mina sociala kanaler över med reklam för smycken, vaser och ljusstakar. Pengar kanske inte är en minnesvärd present, men må hända är det bra till en som i dagsläget inte har någon aning om vilka glas och silverskedar som ska samlas på inför den mycket avlägsna flytten hemifrån? Handen på hjärtat, hur många av oss kommer ihåg en specifik present från studenten?

Studentdagen nalkas. Det är utspring ett klockslag som är på minuten preciserat. Sedan ska man förstå var i Kungsbacka man bör stå för att se det sedan länge bokade flaket susa förbi med glada nykläckta studenter. Och apropå flak så hoppas man som förälder att studenterna inte häver i sig flak, utan mer smuttar sig fram på de alkoholhaltiga drycker de kommer över.

När jag tog studenten lyckades jag få kaffe över hela mig. I väntan på att den hemmasydda klänningen tvättades och torktumlades gick jag runt i pappas färgglada morgonrock och skålade glatt med gästerna. Det här vill dagens student inte riskera. Flera ombyten är införskaffade och hela klassen verkar satsa på praktiska överdrag för att undgå fläckar från eventuellt dryckesspill på flaket.

Sjung om studentens stressiga dagar! Nu kör vi på fram till studenten! Åh! Just det – det är ju den sedan länge inbokade studentresan också. Snacka om blodtryckshöjare! Får mammor åka med och bo på hotellet bredvid?

Ulrika Wahlström, krönikör Norra Halland

Mycket som händer i helgen
NYHETER 2024-04-26 KL. 15:00
Premium

Mycket som händer i helgen

TV-klipp och nyheter

Entreprenören i final
NYHETER 2024-04-25 KL. 18:00
Premium

Entreprenören i final

Räknade älg med värmekamera
NYHETER 2024-04-25 KL. 17:00
Premium

Räknade älg med värmekamera

Få älgar, men resultatet måste jämföras med traditionell inventering

Vårdförbundet går ut i blockad
VÅRD 2024-04-25 KL. 16:04
Premium

Vårdförbundet går ut i blockad

Kabelbrott orsakar mörker
TRAFIK 2024-04-25 KL. 14:00
Premium

Kabelbrott orsakar mörker

Det blir fler soptunnor
NYHETER 2024-04-25 KL. 11:00

Det blir fler soptunnor

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-04-26 KL. 15:00
Mycket som händer i helgen
Premium | TRAFIK 2024-04-26 KL. 12:45
Hackspettsdispensen överklagas igen
Premium | NYHETER 2024-04-26 KL. 11:45
Emilia bor i ett tält i skogen
Premium | BLÅLJUS 2024-04-26 KL. 09:00
Döms för sex med minderårig flicka

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.