KRÖNIKOR 2023-08-21 KL. 16:00

Krönika: Soffan 2.0

Av Christina Forlin

Så var det då dags igen, att ta hand om gamla möbler. Eller? Är det någon idé? Enklare och billigare kanske att slänga dem och köpa nya på det stora varuhuset. Men är det lika roligt?

Krönika: Soffan 2.0
"Så var det då dags igen, att ta hand om gamla möbler," skriver Christina Forlin. Arkivfoto: Norra Halland

TV-klipp och nyheter

Nu senast var det vår gamla hörnsoffa som vi inte visste vad vi skulle göra med. Över trettio år gammal hade den hängt med ett tag, gått från samlingspunkten i vardagsrummet ner till källaren där husets tonåringar hängde under värsta tv-spels-perioden. Möbeltyget blev slitet, ena gaveln lite lealös.

När soffan inte längre ens platsade där togs den till landet, kanske kunde den duga under sommarhalvåret uppiffad med fårskinnsfällar? Eller skulle den slängas? Synd ändå att göra sig av med de väldigt sköna dunkuddarna som visserligen behövde puffas men som det ändå var värt besväret att lägga lite möda på. Soffan blev så otroligt skön, och vi hade ju haft den så länge. Det var ”vår” soffa. Skulle vi verkligen göra oss av med den? Nej, den fick stå i rummet som väntade på make-over och som under regniga dagar och mörka kvällar fungerat som tillfälligt tv-rum.

Så i våras blev det då äntligen dags att ta tag i den efterlängtade rumsrenoveringen. Takfärg och tapeter införskaffades. Möblerna flyttades ut, men vad skulle vi göra med soffan?

Att flytta in den igen i ett nytapetserat rum var inte att tänka på. Antingen skulle nu soffan slängas – eller lagas och kläs om. Vi hade nästan beställt släp för att köra den till återvinningen när jag fick syn på en annons om omklädning av möbler.

Jag mejlade – och priset visade sig vara överkomligt. Vi fick dessutom tips på en fyndbutik där det kanske skulle finnas billigt möbeltyg som kunde passa. Så under en av de heta försommardagarna åkte vi dit och till vår lycka hittade vi drygt 20 meter tyg som låg där och väntade på vår soffa.

Den räddades alltså! Till en kostnad som är likvärd med att köpa en hygglig ny.

Nyss fick vi hem den till landet – och så bra det känns! Jättesnygg blev den. Lite återbruk är ju aldrig fel heller.

Men, nu är det de två fåtöljerna som står på övervåningen, i gammal sliten kretong…vad göra med dem? Hur många gamla möbler kan man ha? Beslutsångesten kommer krypande...
LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE I KRÖNIKOR

Premium | KRÖNIKOR 2023-09-24 KL. 11:00
Krönika: "Vi ses på rum 35"
Premium | KRÖNIKOR 2023-09-19 KL. 19:00
Krönika: En helt korkad förändring
Premium | KRÖNIKOR 2023-09-16 KL. 15:00
Krönika: Dags att skaffa barnbarn
Premium | KRÖNIKOR 2023-09-15 KL. 14:00
Krönika: Hur digitala kan vi bli?

Fler nyheter

MEST LÄSTA KRÖNIKOR

Fler nyheter

TV-klipp och nyheter

Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka
VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Premium

Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende
VÅRD 2023-10-04 KL. 08:10
Premium

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende

Frågan är om detaljplanen tillåter ägarnas nya idé

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2023-10-04 KL. 12:45
Utdragen strid om återvinning i Särö
Premium | VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Det började med ett egenbyggt växthus på 800 kvadratmeter. Nu handlar det om betydligt större ytor för Arvidssons i Fjärås där krukväxter drivs upp året runt. – Nej, jag har inte tröttnat på blommor, det är alltid lockande att plocka hem några. Azalea är en favorit, säger grundaren Arne Arvidsson.