KRÖNIKOR 2023-05-05 KL. 16:00

Krönika: Pressfrihet – tyvärr inte given i Sverige

Krönika: Pressfrihet – tyvärr inte given i Sverige

Det kan vara trevligt och lärorikt att åka på seminarium på Göteborgs universitet. Det gjorde jag i onsdags. Men ämnet var beklämmande – pressfrihet. Eller inte ämnet i sig, men att det måste finnas en dag för att belysa vikten av pressfrihet är beklämmande.

Pressfrihetens dag har som utgångspunkt att hedra de uppoffringar som gjorts för pressfriheten. Det är också en påminnelse om att yttrandefriheten finns med i FN:s deklaration om mänskliga rättigheter.

Tyvärr försämras pressfriheten år för år. Sämst pressfrihet är det i Vietnam, Kina och Nordkorea, enligt det pressfrihetsindex som Reportrar utan gränser årligen presenterar på Pressfrihetens dag.

Vem är då bäst? Det är vår granne Norge, före Irland och Danmark. Sverige har halkat ner från tredje till fjärde plats. Det beror främst på den nya lagen mot utlandsspioneri, som gör det brottsligt att avslöja uppgifter som kan skada Sveriges förhållande till andra stater eller organisationer. Den lagen är en farlig utveckling och tvingade nyligen SVT Nyheters ansvariga utgivare Charlotta Friborg att stoppa ett inslag med kartbilder som visade sårbarheter i den ukrainska energiförsörjningen. ”Riksdagen har stiftat en lag som ger så mycket utrymme för tolkningar och bedömningar att det är helt absurt”, säger Charlotta Friborg till Dagens Media.

Den nya lagen riskerar att sätta stopp för såväl visselblåsare som avslöjanden. Så var det säkert inte tänkt från beslutsfattarna, men så kan det gå när besluten tas av personer som inte har koll på konsekvenserna.

Och för att ta ner det på det lokala planet. Säg att Norra Halland publicerar ett avslöjande, som kan skada Sveriges förhållande till andra stater eller organisationer, från en avhoppad person, då riskerar jag i egenskap av ansvarig utgivare att åka i fängelse som spion. Helt bisarrt.

Men tillbaka till seminariet. En fullsatt Linnésal på Göteborgs universitet fick lyssna till diskussioner kring ”Ska allt vara tillåtet?”. Det var en pigg och livfull diskussion som visade att allt inte är svart eller vitt. Själv blev jag lite besviken när Messiah Hallberg, bland annat programledare för Svenska Nyheter, var med på länk men det vägdes upp av att övriga på scenen pumpade upp tempot.

Min personliga favorit var universitetsadjunkt Britt Börjesson, som för övrigt har kopplingar till Vallersvik och Landa. Hon pratade på ett entusiasmerande sätt kring frågan ”Ska allt vara tillåtet?” Vilket landade i den kloka slutsatsen att det mesta ska vara tillåtet, men det är inte samma sak som att det måste genomföras.

Ha en trevlig helg.

Stefan Pettersson, chefredaktör
SENASTE TV-NYHETERNA

Eldningsförbud – men det här får du göra
NYHETER 2023-06-01 KL. 15:00

Eldningsförbud – men det här får du göra

Butiken tas bort när mack blir obemannad
NYHETER 2023-06-01 KL. 11:45

Butiken tas bort när mack blir obemannad

Solig festdag när boendet ordnade egen marknad
NYHETER 2023-06-01 KL. 10:30

Solig festdag när boendet ordnade egen marknad

Tågstopp under större delen av dagen
NYHETER 2023-06-01 KL. 07:08

Tågstopp under större delen av dagen

Två 15-åringar åtalas för misshandel på skola
NYHETER 2023-06-01 KL. 07:00
Premium

Två 15-åringar åtalas för misshandel på skola

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2023-06-01 KL. 22:43
Efter tunga perioden klev Jonsson fram
Premium | FOTBOLL 2023-06-01 KL. 22:02
Lerkils stod för en överkörning
Premium | FOTBOLL 2023-06-01 KL. 21:36
Här avgör skyttedrottningen derbyt

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Dyrare pendla till övriga Halland

Dyrare pendla till övriga Halland

Från i april gjorde Hallandstrafiken om zonsystemet kraftigt. Det innebar en förenkling och billigare resor för många hallänningar. Men för kungsbackabor som pendlar söderut kan det bli tusentals kronor dyrare varje år.