KRÖNIKOR 2023-12-22 KL. 18:00

Krönika: Önskelista för ett bättre Kungsbacka

Av Ingrid Höglind

Krönika: Önskelista för ett bättre Kungsbacka
Ingrid Höglind

TV-klipp och nyheter

Jag trivs väldigt bra i Kungsbacka. I år har jag bott här i 50 år, vilket vi firat med några grannar, som vi numera också har halvsekelårsgammal vänskap med. Kungsbacka är som mina amerikanska släktingar uttryckt det ”nice and livable”. Det skriver jag också under på.

Ändå är jag förundrad över att många kommuninnevånare verkar vara emot stadens utveckling. Just nu är det den av politikerna utlovade arenabyggnaden som väcker harm. Kostnaderna ställs som alltid mot pengar till treenigheten skola, vård och omsorg. Och visst ska vi satsa stort på sådant, men jag är övertygad om, att vi också har råd att satsa på platser för innehåll i det liv vi skolas, vårdas och får omsorg för. Varför ska inte vi ha det som är självklart i kommuner mycket mindre än vår. Här kan man av och till utläsa att en hel del tycker att satsningar inte behövs i Kungsbacka. Vi förlitar oss på våra grannkommuner.

Jag undrar varför. Det är ju som att bygga bostäder med bara kök, sovrum och toalett. Vardagsrum behövs inte, för vi kan låna grannens, när vi har något att fira och väntar gäster. Just så har det exempelvis varit, när lag i våra idrottsföreningar klättrat upp i elitserier. Då har tillräckligt utrustade arenor saknats för att arrangera hemmamatcher. Dem har vi fått hänvisa just till grannarna och därmed har elitkänslan hos lagen falnat. Trist! Vi behöver sådant vi kan vara stolta över, som kan stärka självkänslan i vår annars så fina stad.

Skälet till njuggheten för satsningar, tror jag, bottnar i planerna Kungsbacka en gång hade om att bli reträttplats för trötta pensionärer. Mer fel kunde planer inte slå. Kungsbacka blev istället bland de barntätaste kommunerna i landet. Jag misstänker dock att några frön från de gamla planerna gömt sig djupt ner i den nordhalländska myllan och då och då sträcker upp sina snåla huvuden under mottot att sparsamhet är den bästa av dygder.

Jag tror däremot inte att man sparar sig till en god ekonomi. Det gör man bättre genom förnuftiga investeringar, som genererar både trivsam utveckling och god lönsamhet. Så kör bara på med den planerade arenan, så att stora evenemang och idrottstävlingar kan komma även till Kungsbacka!

Fortsätt också att bygga ut kulturen enligt önskemålen om ett konstmuseum med en större konsthall, som kan ta hit intressanta internationella utställningar.

Säkra även ett föreningshus, där lokala aktörer kan få och ge utlopp för sin skapartalang, så som idag till dels sker i rivningshotade Alléskolan.

Den här tidningens unika blytryckeri bör också tas om hand och bli ett museum, som skulle kunna ingå i en EU-krets om tryckkonstens historia. Sportanläggningar utrustade för högsta matchspel behövs också, så att det blir lockande för föreningar hos oss att fortsätta satsa mot elitnivå. Krona på detta skulle i denna väletablerade handelsstad vara en stor och kvalitetsinriktad saluhall, som så många här länge har önskat sig.

Ja, här är en önskelista så god som någon inför tomtens stundande julbesök. Frågan är bara viljan hos den som agerar tomte. I det fallet får vi lyssna ordentligt och sedan satsa rätt i lokalvalet 2026.

INGRID HÖGLIND

… ÄR KRÖNIKÖR i Norra Halland. Hon bor i Hede och har under många år varit kultursekreterare i Kungsbacka kommun. Nu är hon frilansjournalist och kulturkonsult och har bloggen Gränslöst – om allt och ingenting.



TV-klipp och nyheter

Här kan du inte bada i helgen
NYHETER 2024-07-26 KL. 14:07
Premium

Här kan du inte bada i helgen

Nya prover visar höga bakteriehalter

Missfärgat vatten skapar oro i Frillesås
NYHETER 2024-07-26 KL. 12:30
Premium

Missfärgat vatten skapar oro i Frillesås

"Blir så påtagligt när det ser ut så här vid stranden"

Vill helst slippa - därför måste kommunen brädda
NYHETER 2024-07-26 KL. 11:45
Premium

Vill helst slippa - därför måste kommunen brädda

"Risk för att vattnet vänder tillbaka i folks avlopp"

Räddningstjänsten kvar efter storbranden i Åsa
NYHETER 2024-07-26 KL. 08:17
Premium

Räddningstjänsten kvar efter storbranden i Åsa

När brandresterna svalnat inleds polisens undersökning

Gottskärsseglare vann SM
SPORT 2024-07-25 KL. 15:09
Premium

Gottskärsseglare vann SM

Elpida är årets lärare i Kungsbacka
NYHETER 2024-07-25 KL. 07:00
Premium

Elpida är årets lärare i Kungsbacka

"Är som bäst när vi har henne"

Här drillas målvaktstalangerna
ISHOCKEY 2024-07-24 KL. 21:00
Premium

Här drillas målvaktstalangerna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2024-07-26 KL. 17:22
Inget OS för Bengtsson
NYHETER 2024-07-26 KL. 16:50
Tågstopp genom Halland
Premium | NYHETER 2024-07-26 KL. 16:00
Så varmt är badvattnet i Kungsbacka
Premium | NYHETER 2024-07-26 KL. 14:07
Här kan du inte bada i helgen

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hövdingen talar ut

Hövdingen talar ut

I snart sju månader har förre rikspolischefen Anders Thornberg varit landshövding i Halland. För NH berättar han om sitt nya jobb, vad som upprör honom mest, vilken påverkan Nato har på länet och vem Onsalamannen är. Han berättar också hur det är att vara misstänkt för ett allvarligt brott.