KRÖNIKOR 2023-06-30 KL. 10:00

Krönika: En bit kvar på den digitala resan…

Av Stefan Pettersson

Krönika: En bit kvar på den digitala resan…

TV-klipp och nyheter

I vintras gick diskussionerna heta kring den kylda maten till kommunens hemtjänsttagare. Det var högljudda protester och Kungsbacka Framtidsparti, med Agnetha Ernegård i spetsen, ordnade med demonstration.

Från beslutsfattarnas håll meddelades att digitala inköp och kyld mat skulle utvärderas under våren. Men Hravn Forsne, Vård- och omsorgsnämndens ordförande, och förvaltningschef Arian Faily har varit tydliga med att återgå till varm mat inte är något alternativ.

Inte mycket mening med en utvärdering då? Jo då, i varje fall enligt de ansvariga. I januari berättade Arian Faily vad som skulle utvärderas: ”Både arbetsmiljön och hur omsorgstagarna upplevt förändringen. Det är inte bara måltider det handlar om, utan också de digitala inköpen.”

77 personer har tillfrågats och av svaren framgår att 82 procent av de tillfrågade är ganska trygga eller trygga med att beställa maten digitalt.

Det låter väl bra? Absolut, men inte tillsammans med nästa svar. Det visar sig nämligen att 94 procent av de tillfrågade får hjälp av hemtjänsten för att göra sina beställningar! Med andra ord är hemtjänsten i allra högsta grad fortsatt involverad i beställningen av mat. Och de äldre känner sig trygga tack vare att det nya arbetssättet inte genomförts fullt ut. Så den utvärderingen kan nog till stora delar kastas i papperskorgen.

”Det är tydligt att vi har mer arbete att göra för att realisera intentionerna om mer självständighet i fråga om inköp och måltider”, kommenterar Annakarin Svennebjer, ekonomi- och kvalitetschef på förvaltningen för Vård & Omsorg.

Ja det var nog att ta i underkant. Men att inte fler ändrat vanor är knappast oväntat, inte heller för kommunen. Naturligtvis känns det mer tryggt att få hjälp med digitala inköp. Och så kanske det till och med kan bli en kort pratstund innan stressad hemtjänstpersonal rusar vidare. Vilken lyx för de äldre…

Ha en trevlig helg.

Stefan Pettersson, chefredaktör
LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE I KRÖNIKOR

Premium | KRÖNIKOR 2023-09-24 KL. 11:00
Krönika: "Vi ses på rum 35"
Premium | KRÖNIKOR 2023-09-19 KL. 19:00
Krönika: En helt korkad förändring
Premium | KRÖNIKOR 2023-09-16 KL. 15:00
Krönika: Dags att skaffa barnbarn
Premium | KRÖNIKOR 2023-09-15 KL. 14:00
Krönika: Hur digitala kan vi bli?

Fler nyheter

MEST LÄSTA KRÖNIKOR

Fler nyheter

TV-klipp och nyheter

Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka
VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Premium

Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende
VÅRD 2023-10-04 KL. 08:10
Premium

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende

Frågan är om detaljplanen tillåter ägarnas nya idé

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2023-10-04 KL. 12:45
Utdragen strid om återvinning i Särö
Premium | VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Det började med ett egenbyggt växthus på 800 kvadratmeter. Nu handlar det om betydligt större ytor för Arvidssons i Fjärås där krukväxter drivs upp året runt. – Nej, jag har inte tröttnat på blommor, det är alltid lockande att plocka hem några. Azalea är en favorit, säger grundaren Arne Arvidsson.