KRÖNIKOR 2023-01-27 KL. 15:00

Krönika: Att köra bil kan höja pulsen rejält

Av Stefan Pettersson

Krönika: Att köra bil kan höja pulsen rejält

Bilkörning vållar ofta debatt och när vi skriver om ämnet så brukar kommentarsfälten fyllas av arga kommentarer. I dagens tidning tar vi upp ämnet och det blir säkert gott om kommentarer i sociala medier.

Jag ska inleda med att vara ärlig och säga att jag är inte den lugnaste i trafiken. Det handlar dessbättre inte om trafikbrott (även om jag då och då råkat köra fortare än vad det står på hastighetsskylten). I mitt fall handlar det om att jag blir förbannad på en del medtrafikanter. Det händer att det blir en svordom eller tut-signal ibland och är frun med i bilen så suckar hon lite och påpekar att det inte hjälper. Och hon har säkert rätt, men just då känns det rätt att avreagera sig…

En sak som stör mig väldigt mycket är bilister som visar total brist på hänsyn mot medtrafikanterna. Varför är det så svårt att blinka i god tid när någon står och väntar vid en korsning eller en rondell? Varför ägna sig åt att blinka vänster i en rondell, men inte höger när det är dags att lämna rondellen? Varför köra om en mopedbil när det är dubbla spärrlinjer? Det finns självklart en anledning till att det är dubbla spärrlinjer.

Under förra året var jag och sonen ofta ute och övningskörde flitigt. Och vid några tillfällen fick jag hjärtat i halsgropen! Men det berodde inte på sonens körning, utan hur illa medtrafikanterna agerade.

Vid ett tillfälle åkte vi på en smal och kurvig landsväg med utmärkta mötesplatser. Vi mötte under cirka fem minuter fyra bilar som tydligt såg att vi kom. Samtliga mötande struntade i mötesplatserna och valde i stället att möta sonen vid trånga passager. Trots att det var första gången på landsväg så löste han det bra, men det var inte bred marginal mellan bilarna.

Någon månad senare var det tack vare sonen som vi undvek en krasch. På Varbergsvägen mötte vi en bil med släp som blinkade för att svänga av. Då väljer en bilist att köra om fordonet med släp och är då på väg rakt mot oss på vår sida av vägen! Sonen fick blixtsnabbt dra så mycket som möjligt åt höger och när vi möttes var det tre bilar i bredd. Jag vågar knappt tänka på vad som hade hänt om inte sonen varit observant.

Avslutningsvis tycker jag att citatet i fredagens NH från Henrik Stilling, operativ samordnare på Kungsbackapolisen, om vilka som är fartsyndare är intressant:
– Vi tar emot tips eller önskemål från allmänheten om var vi ska göra trafikkontroller. Vi har inte möjlighet att svara på alla tips men alla tips hanteras, oftast av mig. De läggs in i systemet och används när vi gör kontroller. Intressant är att ofta när vi får tips om att många kör fort på någon väg så är det de som själva bor på vägen som sedan åker fast.

Så kan det gå.

Ha nu en trevlig helg och visa hänsyn ute i trafiken.

Stefan Pettersson, chefredaktör

SENASTE TV-NYHETERNA

MSB lanserar krissida för barn
NYHETER 2023-03-24 KL. 18:00

MSB lanserar krissida för barn

Brand i lastbil på E6 – vägen öppnad igen
BLÅLJUS 2023-03-24 KL. 15:55

Brand i lastbil på E6 – vägen öppnad igen

Inga tåg till Göteborg på två månader
NYHETER 2023-03-24 KL. 14:00

Inga tåg till Göteborg på två månader

Stjärnan om elitidrotten:
SPORT 2023-03-24 KL. 11:45
Premium

Stjärnan om elitidrotten: "Det är mycket ångest"

✔ Den trasiga uppväxten ✔ Drivkrafter ✔ Vad hon vill uppnå

Årets småhus utsett – priset till Fjärås
NYHETER 2023-03-24 KL. 09:40

Årets småhus utsett – priset till Fjärås

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

BLÅLJUS 2023-03-25 KL. 09:54
Ballonger och sparkar
Premium | ISHOCKEY 2023-03-24 KL. 22:23
Tränaren om framtiden: "Vi får se"

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Ettårige schäfern Sigge sprang iväg i samband med en trafikolycka i januari. Medan matte Johanna Almtén låg på sjukhus drog ett stort sökpådrag igång. Sigge observerades flera gånger under det ett och ett halv dygnet han var borta, men det var först när han såg Johanna som han vågade sig fram. – Det går inte att beskriva hur underbart det kändes.