Vädret idag
Soligt
18°C
Prognos juli 24, 2019
dag
Delvis soligt
23°C
 

Krönika: Vem var Stan Lee?

Stan Lee vid Phoenix Comicon, Arizona, 2014. Foto Gage Skidmore. 

 

I måndags kväll började det dyka upp här och där. Jag såg det först på sociala medier, men reagerade inte förrän andra inlägget dök upp med texten: R.I.P Stan Lee. Jag fick fundera i några sekunder. Men snart avslöjade nya inlägg mer om vem han var, varpå polletten trillade ner och minnen från barndomen dök upp.

 

När jag var liten ville min ömma moder helst inte att jag skulle läsa serietidningar. Böcker var att föredra. Men då och då kunde hon överraska med nån liten present av det mer skräpkulturella slaget. Minns tydligt en gång när jag blev hämtad hos min dagmamma. Då plockade hon plötsligt upp ett exemplar av ”Den otrolige Hulk” (ja det var en rak översättning av The Incredible Hulk).

 

Fascinerande. Jag hade sett nåt avsnitt av Hulken (Incredible Hulk 1977-1982) som gick på svensk tv i början av 80-talet, men var då hyfsat skraj för den där doktorn som plötsligt fick läskiga gröna ögon och växte så att kläderna sprack. Men i pappersformat var det en helt annan sak. Hulken var det missförstådda monstret vars styrka kunde krossa allt, men egentligen var han ju inte dum, bara mot andra dumma. Så mycket begrep jag.   

 

 Så småningom trillade det även in nåt exemplar av Spindelmannen, en kille man kunde relatera lite till. Tunn och spenslig, uppkäftig, och med vansinnigt häftiga superkrafter – det senare det enda som saknades för att man själv skulle kunna bli en spindelman. Bara ett bett från en radioaktiv spindel bort dock.

X-men kom senare. Wolverine (eller Järven som han hette då), Cyclops och de andra. Fantastiska fyran var inte lika mycket min grej. Men ändå.

 

Tillsammans med kollegorna Jack Kirby och Steve Ditko skapade Stan Lee en helt ny värld av hjältar och skurkar, och byggde det som kom att bli Marvels universum. Idag en mångmiljardindustri med filmer som en efter en drar in fantasisummor. Och Stan Lee själv medverkade i de allra flesta och gjorde små smygande gästspel här och där (cameoroller).

 

Han figurerade så sent som tidigare i år i filmen Venom. Men rykten säger att han mycket väl kan dyka upp igen i kommande Marvel-filmer. Den som tittar får se.

 

Serietidningsskaparen och fadern till Hulken och Spindelmannen blev 95 år gammal.

 

Skaffa Norra Hallands app här

Daniel Blomqvist
Reporter daniel.blomqvist@norrahalland.se 0300-521363

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Tisdag 23 juli

kl 10.30–11.10 Dramatiserad barnvisning av Tjolöholms slott. Visningen passar barn 3–12 år. 

Kl 12–13.30 Tisdagsträff i Varlakyrkan. 

Kl 13–16 Våffelcafé i St Lars kyrka i Åsa. 

Kl 13.30–15.30 Drop-in kafé på Anhörigcenter, Västergatan 23. 

kl 16–17 Getyoga på Stättared (från 12 år). Efter en introduktion cirka 45 minuters  getyogapass i gethagen för att uppleva naturen och getterna på...

Läs Mer

Så här funkar eNH!