KONST 2023-02-25 KL. 14:00

Träd och blad smyckar boendet i Särö

Av Kristian Alm

Pandemin satte stopp för en riktig invigning. Men kanske kan det ske i sommar? Då ska nämligen tre konstverk ge Särö vård och omsorgsboende ytterligare ett lyft.

Träd och blad smyckar boendet i Särö
Kopparblad ska smycka entrén. Illustration: Matilda Fahlsten och Cecilia Aaro

TV-klipp och nyheter

Vid alla nybyggen sätts en viss summa av till konstnärlig utsmyckning. När det gäller Säröboendet, har det räckt till tre olika konstverk: ett vid entrén, ett på innergården och ett i atriumrummet i mitten av huset.
I vanliga fall brukar konstverken utses av en jury efter tävling, men det är en ganska omfattande process där man kan få ta ställning till mängder av förslag. I det här fallet har Kungsbacka snabbat på genom att en projektgrupp genomfört en direktupphandling.
– Vi valde tre olika konstnärer till varje uppdrag, och undrade om de ville skissa på ett förslag, berättar projektledare Mats O Eriksson.
När det nu i veckan avgjordes vilka som fått uppdragen, kunde man tro att konstnärerna samordnat sig, eller att det fanns strikta instruktioner för konstuppdraget. Alla tre har nämligen valt blad och natur som tema.
– Ja, haha, det kunde man tro, men de har haft full konstnärlig frihet, säger Mats O Eriksson.

Kopparblad
I entrén ska Stockholmskonstnärerna Cecilia Aaro och Matilda Fahlsten täcka väggen med blad i koppar, där mönstret bildar en medaljong, vilket också är namnet på konstverket. Så här skriver de:
"Kopparfärgen gör sig vackert mot arkitekturens trä och plockar upp färgen från tegelfasaden. Kompositionen tillsammans med
de taggade bladformerna har också ett släktskap med teglets “fjällighet”. Med tiden kommer kopparen att mörkna och få en tyngd och så småningom ärga och anta en grön ton. Oxidationsprocessen till att bli grönt tar cirka 50 år."


En grön akrylplastskulptur ska lysa upp innergården. Illustration: Mats Olofgörs


På innergården blir det en fem meter hög skulptur med grönskimrande blad i akrylplast, som konstnären Mats Olofgörs, också han från Stockholm, står bakom.
Slutligen har Göteborgsbaserade Camilla Hyllén fått uppdraget att skapa en tavla till atriumrummet.

Solen värmer
– Det finns träd i rummet, så det kändes naturligt att ta med det i målningen. I bakgrunden finns lite hav och en sol som värmer. Sen vill jag ha in gemenskap och umgänge över åldersgränser, jag tänker att man kommer att umgås med sina familjer i rummet, säger Camilla Hyllén.
Att rummet är ouppvärmt ställer extra stora krav.
– Ja, det är lite lurigt, det ska klara både värme och kyla, och det får inte bli mögel eller påväxt. Så jag har använt säkra material, och sen ska det lackas, det är en process. Men det blir spännande.


Camilla Hyllén vill skapa värme och gemenskap med sitt landskap. Skiss: Camilla Hyllén


Spännande tycker också boendets enhetschef Karin Särka att urvalsprocessen varit.
– Det har varit superroligt att jobba tvärprofessionellt med personer som kan konst. Mitt uppdrag har mer varit att förhålla mig till saker som "kan det bli farligt för de boende, kan skulpturen välta".
Karin Särka hoppas nu på att det kan bli en riktig invigning av boendet när konstverken satts på plats i sommar.
– Vi hade ju olyckligtvis ingen invigning på grund av covid, kanske kan det bli nu!
Total kostnad för de tre konstverken inklusive tillverkning och montering på plats: 900 000 kronor.

Läs mer:
Märklig varelse ska pryda skolgård i Varla


Nya regler ska styra politikers besök på skolor
NYHETER 2024-02-28 KL. 16:00
Premium

Nya regler ska styra politikers besök på skolor

Fler tillfällen ges för partier i Kungsbacka

TV-klipp och nyheter

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Antalet personer som vänder sig till Brottsofferjouren i Kungsbacka har ökat med över 50 procent. Det är främst via polisen som kontakten förmedlas. Enligt Ulla Johansson, ordförande i Brottsofferjouren Kungsbacka, och Kungsbackas kommunpolis Jenny Sjöström är det viktigt att utsatta erbjuds stöd. – Det minimerar risken för att man utsätts igen, säger Ulla Johansson.