KONST 2021-06-09 KL. 21:00

Husmodeller visas upp i sista utställning

Vattentornet i Hede, Röda stugan i centrala Kungsbacka och Kalvhultstugan i Kungbackaskogen. Det är några av byggnaderna som visas upp i modellform när Hembygdsmuseet arrangerar sin sista utställning på Västergatan.

Husmodeller visas upp i sista utställning
Berit Hall och Ingun Adolfsson har fullt upp med att färdigställa utställningen till 17 juni.

TV-klipp och nyheter



Den 17 juni klockan 11 invigs den sista utställningen i Hembygdsmuseets lokaler på Västergatan i Kungsbacka. Som Norra Halland tidigare berättat så flyttar museet vid årskiftet till en tidigare förskolelokal i Gårdskulla.

Utställningen består utav 37 gestaltningar av gamla hus och andra byggnader i Kungsbacka kommun. Modellerna har funnits på museet under en längre tid, men har aldrig ställts ut på detta vis. 

– Modellerna har tidigare stått samlade i ett hörn. Men vi tycker att de är så fina att vi gärna vill visa upp dem i en utställning, säger Ingun Adolfsson. 




Modellerna har gestaltats av Johnny Andersson tillsammans med hans fru Gertie Andersson. Samtliga modeller är i skala 1:50 och är tillverkade i början av 1900-talet. Som ett komplement till modellerna finns det texter med berättelser om respektive hus. Det finns också bilder på hur husen såg ut då, samt hur de ser ut idag. 

– Vi har bett hembygdsföreningarna att skicka in texter om husen i deras område. Sedan finns det tyvärr inte gamla bilder på alla hus, säger Ingun Adolfsson. 

Med nuvarande restriktioner är det tillåtet att släppa in 50 besökare åt gången. Utställningen kommer gå att besöka på måndagar, torsdagar, fredagar och lördagar. Det finns ännu inget slutdatum satt för utställningen. 

– Detta är ju det sista vi gör i den här lokalen. Så utställningen kommer finnas fram till hösten någon gång när vi måste börja flytta till vår nya lokal, säger Berit Hall. 

 




I och med flytten minskar museets lokaler kraftigt i storlek. Något som gör att Ingun och Berit Hall hoppas att många tar chansen att besöka museet en sista gång. 

– Vi hoppas på många besökare. Detta är sista möjligheten att se på allting här inne. Inte bara denna utställningen, utan alla våra utställningar överhuvudtaget. Idag har vi 700 kvadratmeter utställningsyta och 200 kvadratmeter lager, i Gårdskulla kommer vi att ha 350 kvadratmeter totalt. Det är klart att det kommer bli annorlunda, säger Ingun Adolfsson. 



TV-klipp och nyheter

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen
NYHETER 2024-03-27 KL. 14:00
Premium

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen

Åtta har sökt dispens – tre har fått avslag

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas
NYHETER 2024-03-27 KL. 12:45
Premium

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas

Projektledaren: "Störningarna vi hade fjol vill vi inte ha igen"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | HANDBOLL 2024-03-28 KL. 21:35
Mittsexan duckade mardrömsslutet
Premium | KULTUR & NÖJE 2024-03-28 KL. 18:00
Påskparty inledde påsklovet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.