KONST 2021-10-12 KL. 20:00

Dlkhosh är trygg i konsten

Av Christina Nordwall

Redan som femåring blev hon omfamnad av konstens magiska värld och började måla. Idag är Dlkhosh Sandin en efterfrågad konstnär med kunder både i Sverige och på kontinenten. Men hon glömmer aldrig sitt ursprung.
– Rötter, det är viktigt och återkommer hela tiden i min konst. Jag märker hur mycket de påverkar mig, säger hon.

Dlkhosh är trygg i konsten
Starkt budskap. Sköldpaddaserien har ett starkt budskap. Foto: Christina Nordwall

TV-klipp och nyheter

Dlkhosh hem ligger naturskönt intill havet och är fyllt av konst. Hon visar sin sköldpaddaserie med dess starka budskap, förklarar varför kvinnoansikten ofta omedvetet förekommer i hennes målningar och berättar att de mönster hon målar nu har en koppling till barndomen.
– Vi som konstnärer har en uppgift att förmedla ett budskap. Som med sköldpaddorna, de är hotade men här får de vingar, blir fria och simmar tillbaka ut i havet, säger hon och visar.
Dlkhosh föddes i Kurdistan, i norra Irak. Familjen levde under knappa ekonomiska omständigheter men föräldrarna var noga med att de sex barnen skulle få möjlighet att utbilda sig. Dlkhosh började måla redan som femåring och hittade sätt att uttrycka sig på, bland annat genom att använda sig av naturens resurser och att måla med händerna istället för med pensel.
– Penslar och dukar var dyrt, jag fick en stor träskiva av min mamma som jag kunde måla på och använda igen.

Konstskola

När Dlkhosh var i tidiga tonåren kom hon in på konstskola och flyttade som 20-åring till Sverige. Hon fortsatte att utbilda sig inom konsten och arbetade bland annat i bokhandel för att försörja sig och lära känna sin nya kultur.
– I början kunde jag inte språket så bra men kunde uttrycka mig genom konsten. Jag kom hit eftersom min syster som bodde här sa att det var möjligheternas land. Här kunde man vara fri som kvinna. Jag ville jobba med konst och det var svårt att göra det som kvinna i mitt hemland. Jag ville bli betraktad som en individ och få använda mina vingar utan att någon klipper dem, säger Dlkhosh.
Nu har hon råd med penslar, färg och glitter men använder också fortfarande händerna när hon skapar.
– Jag har tre linjer i min konst. Det är natur och människor, den digitala världen och ikoner. Jag kan inte släppa någon av dem, de har följt mig. Titta på den här tavlan, det är naturen. Den är grundad med kaffe och kanel, och den där med rödbeta, säger hon.
Tavlorna är också stora i format liksom träskivan hon en gång fick av sin mamma. Dlkhosh använder sig av olika tekniker när hon arbetar beroende på vad hon skapar. Bland annat färg, grafik, pixlar och glitter.
– Allt glitter jag använder kommer från en oerhörd saknad. I min kultur var det så vackert med glittrande kläder, det kunde jag inte få som liten. Nu behöver jag inte de kläderna men jag använder glittret i konsten, säger Dlkhosh och blir märkbart rörd.

Alla sinnen

Dlkhosh har nära till sina känslor och säger att hon använder alla sina sinnen när hon målar.
– Jag skulle kunna måla med förbundna ögon, konsten är min värld där jag känner mig helt trygg. Jag är väldigt strukturerad i mitt målande men kan släppa loss totalt så det blir färg överallt i min ateljé.
Utanför ateljén vill hon ha kontroll och tror att det hänger ihop.
– Jag måste ha kontroll på livet för att kunna bli fri i konsten.
Inspiration kan komma av en doft som väcker minnen eller en dröm.
– Vi ska ta vara på våra drömmar, jag kan gå upp klockan fyra på morgonen och gå ner i ateljén och skissa om jag drömt något jag vill fånga.
Nu håller hon på med en ny serie med mönster.
– Vi hade inga möbler när jag växte upp, bara mattor och jag satt och stirrade på dessa mönstrade mattor. Nu hamnar de i mina tavlor.
Relationen till hemlandet och familjen är stark, dit reser hon två gånger per år och har byggt ett hus där. Det går bra för Dlkhosh vars konst är efterfrågad. Den hänger på väggar i till exempel franska och spanska hem liksom hos kända personer i Sverige. Hon jobbar mycket med beställningar, har ställt ut utomlands men inte så mycket i Sverige.
– Jag har varit för blyg, säger hon.
Nu har hon lärt sig att släppa greppet om sina verk som hon säger är som små bebisar. Och en sak är hon övertygad om.
– Kultur gör oss till bättre människor, säger Dlkhosh Sandin.

Dlkhosh Sandin
Gör: Konstnär
Ålder: 46 år
Bor: Särö
Familj: Maken Torulf och sönerna Maddox, 13, Rocko 11, och Keanu 7 år.
Utbildning: Konstskola 5 år i Kurdistan, 2 år på KV konstskola, 2 år på Dômen, 5 år på HDK (Högskolan för design och kultur) där hon nu jobbar på sin magisterexamen.
Visste du att: Dlkhosh betyder glad
Kuriosa: Nästa Sune-film är delvis inspelad i familjens hus i Särö.


TV-klipp och nyheter

Stopp för eldning – grenar och löv måste samlas in
NYHETER 2024-02-26 KL. 07:41
Premium

Stopp för eldning – grenar och löv måste samlas in

Men kommunen osäker på om förändringen är rätt

För 25 år sedan – Beltran fick ställa in i New York
NYHETER 2024-02-25 KL. 13:00
Premium

För 25 år sedan – Beltran fick ställa in i New York

... och handbollsklubben behövde komma på fötter

Ulrikas hus ska byggas upp igen efter branden
NYHETER 2024-02-25 KL. 09:00
Premium

Ulrikas hus ska byggas upp igen efter branden

Vill återskapa huset i Åsa som hon själv har ritat

Wislander:
SPORT 2024-02-24 KL. 15:00
Premium

Wislander: "De måste vinna annars är det griskört"

Experterna inför Aranäs ödesmatch

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Antalet personer som vänder sig till Brottsofferjouren i Kungsbacka har ökat med över 50 procent. Det är främst via polisen som kontakten förmedlas. Enligt Ulla Johansson, ordförande i Brottsofferjouren Kungsbacka, och Kungsbackas kommunpolis Jenny Sjöström är det viktigt att utsatta erbjuds stöd. – Det minimerar risken för att man utsätts igen, säger Ulla Johansson.