Annons

Kommunen tänker nytt kring årets seniorträffar

Coronaviruset har satt stopp för mycket i år. Bland annat för årets seniorträffar. Men det betyder inte att kommunens 80-åringar glömts bort. Snart blir de uppringda.

Vård | 29 Juni 2020 20:57

Coronaviruset har satt stopp för årets seniorträffar. Men det betyder inte att de Kungsbackabor som fyller 80 i år har glömts bort.

FOTO: Arkivbild Pixabay

Varje år arrangerar Kungsbacka kommun ett antal så kallade seniorträffar. Möten för personer som fyller 80 under det innevarande året och som har det gemensamt att de inte har någon hjälp från kommunen sedan tidigare.

Använder ny strategi

På träffarna dryftas frågor som rör vardagsliv och hälsa, säkerhet i vardagen och hur man förebygger fallolyckor. De som deltar får också information om vad Kungsbacka kommun kan hjälpa till med när man blir äldre och kan behöva hjälp av exempelvis hemtjänsten.

Nu, då Coronaviruset satt stopp för alla seniorträffar, har kommunen bytt strategi. Istället för att kalla till samkväm ska man skicka ut information om vad som brukar tas upp på seniorträffarna med post till alla 80-åringar.

Sedan ringer kommunens personal upp.

”Hälsoarbetet ska fortsätta”

Totalt kommer fyra personer att arbeta med det nya uppsökande arbetet. Tillsammans ska de ringa till 500 pensionärer som fyllt eller ska fylla 80 år under 2020.

– Det känns viktigt att det hälsofrämjande arbetet fortsätter, fast i annan form. Genom de här samtalet vill vi också kunna uppmärksamma psykisk ohälsa och ensamhet, som är en följd av att många äldre varit isolerade utan fysiska sociala kontakter under Coronatiden. Vi vill såklart att våra äldre ska må så bra de kan, säger Lillemor Berglund Andreasson, förvaltningschef på Vård & Omsorg.

Erbjuder extra samtalsstöd

Seniorsamtalen är den andra uppsökande verksamheten som startas av Vård och omsorgsförvaltningen i år. Arbete med att ringa upp alla hemtjänsthavare som känner behov av att samtala om psykisk ohälsa och ensamhet, så här i Coronatider, pågår för fullt.

Hittills har ett 60-tal personer tackat ja till samtalen.

– Många beskriver att den ofrivilliga isoleringen är påfrestande men det finns stöd att få. För många räcker det att prata en stund men ett tiotal av dessa telefonsamtalen har lett till att vi satt in ytterligare åtgärder, som exempelvis samtalsstöd, säger Lillemor Berglund Andreasson.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Kvinnojouren räddad – av Coronaviruset

Nyheter 400 000 kronor. Så mycket pengar får Kungsbacka kvinnojour av staten som stöd under Coronapandemin. Den nedläggningshotade verksamheten kan ...

Kul för barn med spring i benen

Nyheter I sommar satsar Kungsbacka kommun på att sätta sina yngsta och äldsta invånare i rörelse. 48 ungdomar har ...

Lex Sarah-anmäler efter död i rökbrand

Vård Kommunen har Lex Sarah-anmält sig själv till Inspektionen för vård och omsorg, efter händelsen då ...
Annons