Annons

Kommunen stäms på tio miljoner

Den stora fastigheten ligger alldeles intill vattnet i Särö. Utmärkt att bygga fler hus på anser ägaren. Inte alls, det är parkmark och grönstråk, hävdar kommunen. Nu kräver fastighetsägaren tio miljoner i skadestånd.

Bostad | 19 Mars 2020 07:03

Nedre delen av den stora tomten vid stranden i Särö är parkmark, påstår kommunen. Inte alls, det är kvartersmark med möjlighet att bygga på, hävdar Ulf Haagerup som nu stämt kommunen på tio miljoner i skadestånd.

FOTO: Kristian Alm

Huset byggdes 1972, och den 3 000 kvadratmeter stora fastigheten längst ner på Sunnanängsvägen i Särö köptes 2008 av Ulf och Barbro Haagerup. Enligt detaljplanen är en del av marken så kallad kvartersmark där man får bygga, resten är planerad som ”allmän platsmark”. Hur det ska tolkas har blivit en konflikt.

Det startade 2013 då byggnadsnämnden hörde av sig och hävdade att familjen Haagerup hade skärmat av sin tomt ner mot vattnet med staket och därmed hindrade passage och allemansrätten. Man förelade familjen att ta bort staketet.

Överklagade

Haagerups överklagade och visade att staketet funnits där sedan flera decennier. Det kunde inte kommunen motbevisa, och därmed var det eventuella svartbygget preskriberat, så byggnadsnämnden fick backa.

Men det här fick familjen att fundera vidare på vem som egentligen bestämde vad man fick göra på deras mark. Om kommunen ville ha den som parkmark och grönstråk, fick man väl lösa in den och betala!

Alternativt borde kommunen låta den stora gräsmattan förvandlas till kvartersmark. Där rymdes ledigt två tomter med stort värde.

Men kommunen säger nej till båda lösningarna. Att göra en särskild plan för två byggrätter skulle ta ”oproportionerligt stora resurser”. Man var heller inte intresserad av att ta bort det man hävdar är parkmark för en enskilds vinning.

Familjen Haagerup kontrade med att det begåtts ett formellt fel när delar av tomten planerades som parkmark en gång i tiden.

Nerröstad

Politikerna var inte eniga när ärendet behandlades i april 2017. Ordförande Thure Sandén (M) ville gå på familjens linje, men blev nerröstad.

Men Ulf Haagerup är inte den som ger sig. Nu stämmer han kommunen och kräver tio miljoner i ekonomiskt skadestånd. Det baseras på en värdering av marken till åtta miljoner. En inlösen innebär normalt sett 125 procent av värdet, vilket alltså blir tio miljoner. Dessutom kräver familjen 150 000 i ideellt skadestånd.

Nu lär det som vid alla stämningar först bli frågan om en muntlig förberedelse. Når man ingen förlikning där väntar avgörande i Varbergs tingsrätt.

Ulf Haagerup har även engagerat sig i konflikten på Vita Sand, där markägaren Stefan Ankargren inte heller får bygga på sin mark.

– Det är exakt samma förhållanden. Men vi tar en sak i taget, säger Ulf Haagerup.

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Veckans läsarbilder: Långledigt eller jobb

Familj Kristi himmelfärds dag innebär långledigt för en del, extra arbete för andra. Här kommer ...

Lugn polisnatt – trots många unga som festade

Blåljus Trots att många ungdomar var ute och festade, blev natten mot söndag förhållandevis lugn i Kungsbacka. ...

Vinglig bilfärd gav fängelse

Blåljus Kraftigt berusad satte sig den 64-årige Varbergaren bakom ratten och gav sig ut på motorvägen. I höjd ...
Annons