Kommun och tjänstemän möttes om buss 720

Ett 20-tal personer samlades i måndags eftermiddag för att diskutera hur man ska komma till rätta med stöket på buss 720 och runt om i samhället och Särö och Kullavik.
– Jag är både mormor och gammelmormor och jag förstår inte vad som har hänt. Hur har det kunnat bli så här, frågade sig Eva Hedström upprört.
Nyheter | 24 April 2018 15:55

Ett 20-tal personer samlades i måndags eftermiddag för att diskutera hur man ska komma till rätta med stöket på buss 720 och runt om i samhället och Särö och Kullavik.

– Jag är både mormor och gammelmormor och jag förstår inte vad som har hänt. Hur har det kunnat bli så här, frågade sig Eva Hedström upprört.

 

Redan i höstas arrangerades ett möte i den nordvästra delen av kommunen, för att komma till rätta med det stök som förekommer i området. Efter att den senaste incidenten på buss 720, som Norra Halland berättat om i tidigare artiklar, bjöd kommunen in till ännu ett möte för att arbeta vidare med frågan. Bland de närvarande fanns bland annat rektorer på skolorna i Särö och Kullavik, kommunpolis Ann Rönnäng, skolsköterska, ungdomskonsulenter, representanter från föräldraföreningarna som även håller i nattvandring samt kyrkan och ett fåtal boende. Däremot hade bussbolaget och Hemköp i Kullavik, där mycket bråk stundtals varit fokuserat, med gängbildningar och hot, inte fått inbjudan i tid för att kunna delta.

 

Ett 20-tal personer samlades i måndags för att diskutera situationen i Särö och Kullavik

 

Föräldraföreningarna på både Kullaviks- och Säröskolan  konstaterade det gemensamma problemet att få föräldrar att nattvandra.

– Vi har brottats mycket med den frågan. Tidigare har vi bland annat haft olika tävlingar för att få föräldrar att ställa upp, så att det inte alltid är samma. Nu skickar vi istället bara ut vilkas tur det är att gå ut, och det fungerar bra, säger Hans Turitz, Särö nattvandrare.  

Det finns en ungefärlig uppfattning om vilka ungdomar som är ute och stökar. Så vitt man vet rör det sig om gymnasieungdomar, främst i årskurs ett.

Den lösning många ser på problemet är att skapa aktiviteter för ungdomar. Kommunens ungdomskonsulenter försöker nå ut och få förslag på sådant de kan ordna, men man upplever samtidigt att området är mer svårjobbat än andra delar av kommunen.

– Det är mycket mer individualistiskt här.

 

Föräldrarnas ansvar nämndes flera gånger under mötets gång.  

– Vi måste tänka på hur vi ser på varandra som medmänniskor och hur vi pratar med varandra. När ungdomar säger att deras pappa har betalat så mycket i skatt att de äger bussen, då kommer det någonstans ifrån, påpekar Anna Schweizer.

 

 

Läs mer i Norra Halland 27 april.

 

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Nu fixas badplatserna inför högtryck

Nyheter Sol och lite varmare väder väntas de närmaste dagarna. Och just nu arbetas det för fullt ...

Fortsatt nej för hemtjänst till sommargäster

Vård Kungsbacka kommun står tills vidare fast vid sitt beslut att inte ge hemtjänst till personer som inte är ...

Avslöjades efter sexköp – polisen kom efter tips

Politik Strax efter klockan 23 på lördagskvällen kom polisen till en lägenhet i Örgryte. Där hade den moderate ...