Kolla om flyttfirman har Bohag 2010
Inför ett bostadsbyte kan det vara aktuellt att anlita en flyttfirma. Då är det lämpligt att i förväg ta reda på vad som gäller.
– Läs noga igenom villkoren. Det bästa är om firman kan komma och titta innan och ni gemensamt går igenom flytten, säger Charlott Falk, konsumentrådgivare i Kungsbacka kommun.
Ta reda på vilka firmor som erbjuder tjänsten och läs på. Tänk igenom vad som ska göras, när det ska göras och vad får det kosta. Titta på omdömen, be om referenser och ta in offerter från flera olika flyttfirmor.
– Tala om hur många kvadratmeter bostaden är, hur många soffor det handlar om, om det finns extra tunga eller värdefulla saker. Var noga med att berätta om vad det är du vill ha flyttat. Prata om hur de transporterar ömtåliga saker, säger Charlott Falk.
Fast pris
Själva flytten omfattas inte av ångerrätten. Det innebär att du kan bli tvungen att betala även om du av någon anledning inte kan flytta det datum som avtalats. Men om du har beställt flyttstädning av samma firma då gäller ångerrätten.
– Kolla upp att flyttfirman har F-skattsedel och yrkestrafiktillstånd. Begär ett fast pris, säger konsumentrådgivaren.
Ett ungefärligt pris får inte ändras mer än 15 procent om det till exempel skulle ta längre tid än förväntat. Ett pris som avtalats med en konsument är alltid inklusive moms.
– Avtala om Rut-avdrag ska göras. Kom också överens om hur man ska betala.
Charlott Falk rekommenderar att man anlitar en flyttfirma som använder sig av Bohag 2010, vilket är en överenskommelse mellan branschen och konsumentverket.
– Fråga om flyttfirman använder Bohag 2010 och anlita en som gör det. Då kan man avbeställa kostnadsfritt fram till 15 dagar innan flytten och har avtalsvillkor som följer överenskommelsen mellan Konsumentverket och transportbranschen, säger hon.
Läs även:
Förbered och underlätta flytten
Fler nyheter om bostad här