Annons

Kjelle trivs med återvinning

Kjell-Åke Larsson, som arbetar på Barnamossens återvinningscentral, får Dagens ros i Norra Halland. Han får den av Helena Dahlström från Fjärås för sitt trevliga och vänliga bemötande och för sitt lugn och tydlighet.

Familj | 29 April 2021 19:54

Kjell-Åke Larsson arbetar på Barnamossens återvinningscentral. Han får Dagens ros i Norra Halland.

FOTO: Lena Andersson

Kjell-Åke Larsson

Ålder: 58 år
Bor: På Hyllan
Familj: Fru och dotter. Två barnbarn
Intressen: Trädgårdsarbete

Kjell-Åke brukar kallas för Kjelle av alla som känner honom. Han har arbetat på Barnamossens återvinningscentral i fem år. Innan dess körde han lastbil.

Att Kjelle bytte yrke mitt i livet beror på att han fick en stroke år 2016. Han fick den på grund av att han var utsatt för hög stress.

Trivs bra på jobbet

Efter att ha varit sjukskriven under ett år kunde Kjelle ta sig tillbaka till arbetslivet. Under sjukskrivningsåret sov han nästan hela tiden.

– Jag är glad att jag kunde börja jobba igen så snart. Men det var tvunget för mig att byta bransch. Jag blev stressad bara jag kom in i en lastbilshytt, säger han till Norra Halland.

Kjelle trivs väldigt bra med arbetet på Barnamossens återvinningscentral, som drivs av Lerbergs entreprenad på uppdrag av Kungsbacka kommun. Tidigare drevs återvinningsstationen av Ragn-Sells.

Nu närmar sig en ny upphandling och Kjelle säger att det tär på honom; ovissheten om han kommer att få vara kvar på sin arbetsplats.

– Det är inte roligt att inte veta vad man ska göra om sex månader. Det skulle vara väldigt skönt att kunna vila i vad man ska göra, istället för att behöva oroas för att behöva gå till arbetsförmedlingen vid 58-årsålder, säger Kjelle.

Ett djupt andetag

Visserligen händer det att Kjelle blir stressad även på Barnamossens återvinningscentral, speciellt när han vid enstaka tillfällen blir utskälld av kunder. Men då brukar han ta ett djupt andetag och gå undan ett tag och dricka lite kaffe, så återvänder lugnet.

– Och när jag går hem för dagen är jag noga med att inte tänka på jobbet och låta det påverka mig. Efter jag fick stroke har jag lärt mig vad som är viktigt i livet och jag prioriterar familjen framför jobb, säger han.

Kjelle är uppvuxen i Gällivare, men familjen flyttade till Särö när han var barn. Där bodde han i 25 år innan han flyttade till Göteborg. Sedan valde han att återvända till Kungsbacka när hans dotter skulle börja skolan.

– Det är en mysig liten stad, men mycket har förändrats under de senaste åren. Jag tycker att det är lite för mycket byggnation nu, säger han.

Uppmuntra människor

Det Kjelle tycker bäst om med sitt nuvarande arbete är alla grada och trevliga kunder som är tacksamma över att få hjälp.

En av dem är Helena Dahlström från Fjärås, som numera besöker återvinningsstationen varje tisdag, på grund av att hon håller på med en husrenovering och har mycket som ska slängas.

Hon berättar för Norra Halland att Kjelle till och med hjälpt henne att backa med släp och hon säger att hon tycker det är viktigt att uppmuntra människor som gör ett bra jobb.

Under pandemin har personalen på återvinningsstationen varit tvungna att begränsa antalet bilar till åtta. Personalen kontrollerar detta manuellt.

– Många besökare har sagt att de tycker det är lugnare nu när de ska återvinna mot hur det var innan pandemin. Det är nog lugnare både för kunderna och oss, säger Kjelle.

Kan spara tid

Det bästa rådet han kan ge dem som ska återvinna är att sortera sin återvinning hemma innan de kommer till Barnamossen, efter som detta kan spara mycket tid.

Något annat som han tycker är viktigt är att komma tidigt under vardagarna. Helgerna bör besökare undvika så gott det går.

– På lördag och söndag har vi öppet mellan klockan 9-15. Då är det massiva köer och det är stressigt både för kunderna och personalen, säger Kjelle.

Han berättar att Barnamossens återvinningscentral är den största återvinningscentralen i kommunen och att det finns fem fastanställda samt extra personal.

Allt inte brännbart

Det vanligaste misstaget besökarna gör är att slänga fel saker i containern för brännbart.

– Många tror att allt är brännbart, men så är det ju inte, säger Kjelle, som varit intresserad av miljöåtervinning redan innan han började arbeta på Barnamossens återvinningscentral och fick gå utbildningar inom detta.

När Norra Halland kommer på besök har återvinningscentralen haft inbrott och den första timmen av arbetsdagen har varit tvungen att ägnas åt att åtgärda problem som detta medfört.

– Det är främst kablar och elektronik som stjäls, säger Kjelle.

Läs mer:

Rosas för sitt arbete i vården

Rosar hemomsorgen: “De som förtjänar beröm får det sällan”

Rosade pastoratet skänker glädje i pandemin

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Rosar hemomsorgen: "De som förtjänar beröm får det sällan"

Familj Olivia Hemomsorg Kungsbacka har fått Dagens ros i Norra Halland. Det är Annika Hansson från Fjärås ...

Rosas för sitt arbete i vården

Familj Elisabet Heimbrand arbetar som astma-, kol- och allergisjuksköterska på Kungsbacka vårdcentral. Hon är mycket omtyckt av sina patienter ...

"När någon blir glad blir jag gladare"

Nyheter För Nasrin Mamoori på Apoteket i Onsala var det ingen stor grej att köra hem till en kund ...
Annons