Ringhals har nu stängt sin första reaktor som togs i drift i januari 1975.

FOTO: Pressbild/Ringhals AB

– Det är med lite vemod och mycket stolthet i hjärtat vi stänger Ringhals 2. Under mer än fyra decennier har den bidragit till landets tillväxt och miljö med sin fossilfria el, säger VD Björn Linde.

Under sin drifttid har Ringhals 2 producerat 216 130 148 000 kilowattimmar fossilfri el. Det motsvarar hela Göteborgs elförbrukning under 43 års tid, skriver Ringhals i ett pressmeddelande.

Stängningsbeslutet kom år 2015 av lönsamhetsskäl.

Men reaktorns livscykel fortsätter. Innan den kan förberedas för nedmontering ska den tömmas på kärnbränsle. Ringhals kärnkraftverk har fyra anläggningar. Investeringar för långtidsdrift görs i 80-talsreaktorerna Ringhals 3 och 4. Ringhals 1 stänger i december 2020.

– Sedan stängningsbeslutet kom 2015 har våra medarbetare varit fast beslutna att köra anläggningen säkert och stabilt ända in i mål. Jag är mycket imponerad och stolt över sättet vi gjort det på, säger VD Björn Linde, i ett pressmeddelande.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.