Annons

Kärleksbrev blev en bok

Lena fångade sina morföräldrars drömmar och förhoppningar

Nöje & Kultur | 05 Januari 2020 07:00

Lena Holst


Bor: Kristianstad, uppvuxen i Anneberg
Familj: Man och två barn
Ålder: 55 år
Gör: Driver egen reklambyrå
Aktuell:Givit ut boken Dagny & Ernst, om sina morföräldrars brevväxling.

– Jag tror mormor och morfar varit stolta över att deras brevväxling blivit en bok, säger Lena Holst från Anneberg som just publicerat boken Dagny & Ernst – brevväxling mellan 1919 – 1925.

Lena hade länge vetat att det fanns en låda med brev mellan hennes mormor Dagny och morfar Ernst innan de gifte sig 1925.

– Min mors svåger Sture Boman hade hand om breven och han hade gjort sig besväret att skriva rent dem. Hans inspirerade mig att förverkliga tanken om en bok med breven.

Det som Lena såg som särskilt intressant var att det fanns brev från båda skribenterna.

– Ofta finns bara den ena personens brev bevarade men nu när bådas brev fanns kvar blev det ju ett sex år långt pågående samtal. Kanske har några kommit bort men kvar fanns 212 stycken brev.

Lena hade aldrig tidigare givit ut någon bok, men hennes bakgrund – konstskolor i Göteborg och Stockholm, studier i grafisk design på Konstindustriskolan i Göteborg och egen reklambyrå i 24 år – var en bra början. Att formge en bok, hitta rätt stil på text och rubriker och balansera text, bilder och faktarutor var hennes hemmaarena.

– Texten fanns nu redan, det är mina morföräldrar som skrivit den. Det var egentligen bara att sätta igång.

 

En inbjudan avgjorde

Ernst Magnusson, född 1895, växte upp på en gård i Sätinge nära Fjärås station, som ett av åtta syskon. Han arbetade på föräldragården och tänkte sig en framtid inom jordbruket. 1918 kom han in på Lantmannaskolan i Tumleberg i Vara. I samma årskurs gick Helge Torstensson från en gård utanför Lidköping. När Helge bjöd hem honom en helg skulle Ernsts framtid avgöras. Han träffade då Helges syster Dagny.

– Av breven framgår att de nog ganska snart bestämde sig för att de hörde ihop. Tilltalen i breven är tidigt mycket kärleksfulla, de kallar varandra käraste vännen och hjärtevännen efter bara några få brev.

 

Berättar om vardagen

Sedan följer sex år av brevväxling, mest hemifrån respektive gård men också från Själland där Ernst arbetade på en gård ett tag och från Skövde när Dagny jobbade som hembiträde.

Breven är ganska korta, ett brev får plats på varje boksida. Innehållet i breven är inte så dramatiskt. Det handlar mycket om jordbrukets arbete – sådd, skörd, potatissättning, korvtillverkning, hur vädret påverkat, kalas man varit på, Dagnys vävprojekt, hennes missionsmöten med mera.

– Men de kommenterar också tidens nymodigheter som till exempel när Ernst köper en lastbil för att kunna köra frukt och pepparrot till torget i Göteborg, när han röstar i riksdagsmannavalet 1921 och när de tillsammans varit på den stora Göteborgsutställningen 1923. Det var förresten inte ofta de träffades, bara några gånger varje år.

Historiskt tidsdokument

Det Lena särskilt greps av var den framtidstro, humor och glädje som både Ernst och Dagny förmedlar.

– De verkar ha haft mycket roligt tillsammans med sina respektive familjer och kunnat glädja sig åt småsaker. Båda framstår som förnöjsamma och lugna personer.

För att sätta in brevväxlingen i ett historiskt sammanhang, har Lena lagt in faktarutor med text och bild om exempelvis dåtidens telefoner och radion, den kvinnliga rösträttens genomförande, de tidiga bilarna och de första flygplanen.

– Jag vill visa hur två unga människor upplevde en tid i stor förändring på många plan. Breven förvaras för övrigt numera på Varbergs museum som ett tidsdokument.

 

Efter tre och ett halvt års arbete finns nu boken på Bokus, Adlibris, i Akademibokhandeln och på Hembygdsmuseet i Kungsbacka.

– Ernst och Dagny slog sig ner i Fjärås sedan de gift sig och där föddes min mamma och hennes syskon. Det finns säkert många här i trakten som känner familjen.

Någon ny bok är inte på gång i dagsläget men Lena funderar på att byta bana.

– Jag är aktiv politiskt särskilt vad gäller miljöfrågor och framtidsfrågor och håller nu på att utbilda mig till miljöstrateg. Så kanske det blir en bok inom det området så småningom.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Skolskjutsbeslut klara

Skola Nu har kommunen skickat ut beslut om skolskjuts. Förra årets hårda strid där föräldrar fick ...

Förseningar i tågtrafiken

Trafik Ett signalfel mellan Helsingborg och Ängelholm skapar just nu förseningar i tågtrafiken.Det var vid 11.30-tiden idag som ...

Slog man i ansiktet – mitt framför polisen

Blåljus Med flera slag mot ansiktet misshandlade 30-åringen en annan man. Det skulle han inte ha gjort. Vittnen till hä...
Annons