Vädret idag
Soligt
13°C
Prognos maj 23, 2019
dag
Mestadels soligt
16°C
 

Kandidatkontroller ska motverka förtroendekriser

Djupintervjuer, kontrollfrågor, referenser och kontrakt – partiernas metoder för att inför valet granska och kvalitetssäkra sina egna kandidater varierar. Sverigedemokraterna är ensamma om att begära utdrag ur belastningsregistret.

 

262 personer står på partiernas listor i Kungsbacka inför valet. Det är en skara som på en rad olika sätt fått sitt förflutna kontrollerat av respektive partiorganisation. Allt för att inte riskera att sådant som kan skada förtroendet plötsligt dyker upp under valrörelsen.

 

Alla som står på våra listor skriver under en kandidatförsäkran, där man bland annat skriver under att man ska vara ett föredöme och iaktta god moral.

 

 

Sverigedemokraterna begär som enda parti att kandidater visar upp utdrag ur belastningsregistret från rikspolisstyrelsen. Dessutom görs en kreditupplysning, vilket är en helt ny rutin, enligt Carita Boulwén, partiets gruppledare i Kungsbacka.

 

Miljöpartiet har inför det här valet tagit fram ett särskilt kandidatkontrakt, berättar gruppledare Clas Rosander, partiets gruppledare i Kungsbacka.

 – Det är framtaget för att visa att det är allvar när man kandiderar och för att hindra att någon person tar sig in i valprocessen och så att säga kapar partiet. Det står till exempel att man ska följa det som Miljöpartiet står för.

– Men vi är samtidigt en öppen organisation, och man får såklart ha personliga åsikter, säger han.

MP begär inte utdrag ur belastningsregistret för att se om kandidater är dömda för brott.

– Så pass mycket poliser vill vi inte vara. När man jobbar lokalt känner man varandra hyfsat väl, säger Clas Rosander.

 

Centerpartiet kräver att kandidater skriver under en så kallad kandidatförsäkran. Det har partiet gjort i många år.

– Nomineringskommitté och valberedning har uppdrag att ställa frågor om eventuella ”lik i garderoben”. Om det är någon som döljer något så brukar det komma fram i dessa samtal eller av andra granskningar, säger partiets ordförande i Kungsbacka, Maria Andersson.

– Att vara förtroendevald är ett förtroendeuppdrag i offentligheten. Det bygger också på ett förtroende mellan väljare, valda och inom partiet. Man blir inte långvarig i politiken om man döljer något, säger hon.

 

Kungsbackaborna förespråkar fria tyglar och stort förtroende för kandidaterna. Ingen särskild bakgrundskontroll görs av personer som vill kandidera, meddelar gruppledare Roger Larsson:

– Lagar och förordningar gäller för oss alla. Om man gör något utanför vad som gäller för dessa får man ta sitt straff och sen gå vidare. Vi är till för alla och lägger inte så stor vikt vad du gjort, utan mer vad du gör och framförallt vad du kommer att göra.

 

Läs mer: Här hittar du mer material inför valet

 

Moderaterna låter en nomineringskommitéeintervjua alla som kandiderar. Kandidaterna frågas bland annat ut om det finns någonting som partiet borde veta som skulle kunna skada partiets förtroende.

– Alla som står på våra listor skriver under en kandidatförsäkran, där man bland annat skriver under att man ska vara ett föredöme och iaktta god moral, avsäga sig sina uppdrag om man har förbrukat förtroendet till exempel genom att ha blivit dömd för icke ringa brott. Rutinerna har fungerat väl och är samma som vid förra valet, säger gruppledare Lisa Andersson.

 

Kristdemokraterna menar att det är en fördel att vara en liten organisation eftersom alla känner varandra väl.

– I ett litet parti jobbar du nära varandra och träffas ofta, vilket gör det lättare att ha kontroll. Är det så att det är någonting som inte känns rätt som kontrollerar vi det, säger gruppledare Peter Wesley.

 

FAKTA: Så kollas kandidaterna

Norra Hallands rundfrågning visar att partiernas metoder för att granska sina kandidater varierar.

 

Centerpartiet

  • Nomineringskommittén och valberedningen har i uppdrag att ställa frågor om eventuella lik i garderoben. Är det någon som döljer något så brukar det komma fram i dessa samtal, eller av andra granskningar, meddelar partiet. Samtliga C-kandidater skriver under en så kallad kandidatförsäkran. Det har partiet använt sig av i många år.

 

Moderaterna

  • En nomineringskommitté intervjuar alla som kandiderar till partiets listor. Frågor ställs till exempel om man har någonting i bagaget som skulle kunna skada partiets förtroende. Alla som står på M:s listor skriver under en kandidatförsäkran, där man bland annat skriver under att man ska vara ett föredöme och iaktta god moral, avsäga sig sina uppdrag om man har förbrukat förtroendet till exempel genom att blivit dömd för icke ringa brott. Rutinerna är samma som vid förra valet.

 

Miljöpartiet

  • Valberedningen gör en kontroll inför valet på listan. Alla kandidater måste skriva på ett kandidatkontrakt före valet, vilket är en ny rutin inför det här valet.

 

Kristdemokraterna

  • Partiet meddelar att man har god personkännedom om samtliga kandidater ”Vid eventuell tvekan i samband med tillsättande av uppdrag ställer vi kontrollfrågor”, säger gruppledare Peter Wesley. Inför årets val har partiet förtydligat den kandidatförsäkran som samtliga skriver på.

 

Sverigedemokraterna

  • Enda parti som kräver att kandidater visar utdrag ur belastningsregistret. Det begärs in från riksorganisationen även för de som ska sitta i nämnder, tidigare var det bara fullmäktige. Alla som kandiderar till kommunfullmäktige och nämnder måste vara godkända av riksorganisationen, som har begärt in från belastningsregistret och dessutom gjort en kreditupplysning, vilket också är en ny rutin.

 

Vänsterpartiet

  • Ställer vissa kontrollfrågor till kandidaterna.

 

Kungsbackaborna

  • Partiet meddelar att man litar på alla sina kandidater och gör varken någon bakgrundskontroll eller ställer kontrollfrågor om sådant som skulle kunna ses som en belastning för en förtroendevald. Man begär utdrag ur belastningsregistret enbart ”om personen ska delta i uppdrag som ett sådant utdrag är en del av kravspecifikationen för att bli vald”

 

Socialdemokraterna

  • Precis som de senaste valen har samtliga kandidater till riksdag, region och fullmäktige djupintervjuats. En av frågorna lyder: "Har du varit med om någon händelse som kan påverka vårt och väljarnas förtroende för dig? (Till exempel Kronofogden, domar, åtal eller många P-böter)

 

Liberalerna

  • Partiet har etiska regler som varje förtroendevald ska följa. Den som anmäler sig som kandidat måste på förhand skriva under på att man kommer att följa reglerna. ”Någon särskild bakgrundskontroll har ej gjorts eller vi kräver ej utdrag ur belastningsregistret. De etiska reglerna är tydliga och blir väldigt självsanerande”, säger Tommy Rydfeldt, ordförande i nomineringskommittén för L Kungsbacka.

 

Skaffa den digitala versionen av papperstidningen här

 

Nils Jönsson
Reporter nils.jonsson@norrahalland.se 0300-52 13 58

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DebattLäs mer >>

ANNONSTYCK TILL:

Flyget är en stor utsläppsbov. Tänker du dra ner på flygandet?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Tisdag 21 maj

kl 9–15 Gällinge träffpunkt för seniorer i Gällinge församlingshem. 

Kl 9.30–11.30 Öppen förskola i Varlakyrkan. 

Kl 12–13.30 Tisdagsträff i Varlakyrkan. 

kl 12 Musikal till lunch i Släps kyrka med Märta Fransson och Wojciech Gluch. Därefter lunch i församlingshemmet.

Kl 13.30–15.30 Drop-in kafé på Anhörigcenter, Västergatan 23. 

kl 14–15 Fota med mobilen. Tips om hur du tar bra bilder och kan...

Läs Mer

Så här funkar eNH!