Annons

Regionen föreslår att de lokala råden förlängs

På måndagen med start klockan 13.00 höll Region Halland presskonferens med anledning av lokala allmänna råd i Halland. Här är en sammanfattning. 

Nyheter | 23 November 2020 13:00

Regionen håller från klockan 13.00 presskonferens med anledning av den nya coronavågen.

FOTO: Pixabay

Med anledningen av den nya coronavågen höll regionen på måndagen en presskonferens för att berätta hur kommunerna i Halland, Länsstyrelsen Halland och Region Halland tillsammans med Smittskydd Halland tagit fram en gemensam bild av läget som ska ligga till grund för rekommendation till Folkhälsomyndigheten. Detta inför beslut om råd för Hallands del efter den 24 november.

Den inledande bilden är att smittspridningen varit kraftig under de senaste veckorna. Mellan vecka 43 och 44 steg spridningen snabbt med 140 procent. I dagsläget har dock takten dämpats något enligt den senast tillgängliga statistiken.

– Utvecklingen gäller till och med vecka 46 då vi inte har fullständiga uppgifter för vecka 47 ännu. Men vi kan se att trycket på provtagningen är fortsatt högt, och att andelen positiva svar också är högt, omkring 9 procent, säger Maria Ryberg Mo, smittskyddsläkare i Halland.

Hon berättar att den ökning av personer som behövt sjukhusvård nu verkar ha stabiliserat sig något och ligger på omkring 15-20 personer.

– Halland har fler intensivvårdspatienter än Skåne, men kurvan pekar inte brant uppåt. Smittspridningen är fortfarande hög, men spridningstakten är något avtagande. Vi ser en minskning av antalet personer som smittats under hemmafester och allmänna tillställningar, vilket kan vara en effekt av att man i större utsträckning följer de allmänna råden,  säger Maria Ryberg Mo.

Apropå de lokala allmänna råden så kommer regionen kommer föreslå att de förlängs till den 13 december, då regeringen väntas komma med en ny uppdatering.

Länsstyrelsen har beslutat att följa regeringens linje och inte tillåta allmänna sammankomster på över åtta personer. Det gäller även tillställningar med sittande publik.

Undantaget är unga som är födda 2005 och senare. För idrotten innebär det att träningar får bedrivas för denna ålderskategori. I övrigt är det fortsatt paus som gäller med undantag för de serier högre upp i seriesystemet som har fått spela under november.

Undantag ges även i Halland för religiösa sammankomster som begravningar, där upp till 20 personer får ingå.

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

OBK värvar trippelt

Fotboll Onsala BK fyller på truppen – in kommer såväl rutin som talang. Klubben har gjort klart med tre nyfö...

Värvar spelare från Iraks U23-landslag

Fotboll Lindome fortsätter att spetsa till sin offensiv inför den kommande säsongen. Den tekniska yttermittfältaren Ihab Naser, ...

Sjuksköterskor sökes för covid-vaccination

Vård Kungsbacka kommun söker personer med sjuksköterskeutbildning för att förstärka det team som jobbar med vaccination ...
Annons