Annons

Coronasmittad från Kungsbacka

I söndags konstaterades en person från Halland med coronaviruset. Region Halland har just nu presskonferens med anledning av det bekräftade fallet. Patienten bor i Kungsbacka.

Nyheter | 09 Mars 2020 10:02

Smittskydd Halland följer aktivt händelseutvecklingen när det gäller det nya coronaviruset som har upptäckts i Kina och nu spridit sig till andra länder.

Igår söndag, testade den första hallänningen positivt. Patienten ska ha haft milda sjukdomssymptom efter en resa till norra Italien.

Martin Engström, hälso- och sjukvårdsdirektör började presskonferensen med att berätta att den smittade hallänningen är från Kungsbacka.

– Personen har kontaktat sjukvården via 1177 som man ska.  De personer som vi redan har kartlagt nära patienten är kontaktade av smittskyddet, säger Maria Löfgren, smittskyddsläkare Halland.

Patienten ska tidigt ha isolerat sig och haft få kontakter.

Patienten vårdas inte på sjukhus.

– Personen mår under omständigheterna väl och klassas inte som allvarligt sjuk, säger Maria Ryberg Mo, infektionsläkare.

Var i Italien patienten varit, svarar man inte på.

– Vi går inte ut med några orter, men har konstaterat att personen varit i norra Italien, säger Maria Löfgren.

– Patienten är inte allvarligt sjuk och kräver inte inneliggande sjukvård, säger Maria Ryberg Mo.

Läget på infektionskliniken är lugnt.

– De flesta fall vi har provtagit hittills har inte varit svårt sjuka, och inte belastat den inneliggande sjukvården. Personen har kunnat vänta hemma på provsvar. Så har fallen varit hittills i Halland.

– De finns epidemiplanering hur vi ska göra för att skapa kapacitet om det skulle behövas. Men den delen har vi inte behövt ta i bruk ännu, säger Martin Engström, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Hur många den coronasmittade patienten från Kungsbacka haft kontakt med, beräknas vara en handfull.

– En handfull har bedömts som möjliga närkontakter, de är kontaktade av smittskydd Halland, säger Maria Löfgren, smittskyddsläkare i Halland.

– Patienten har varit i ett resesällskap och de personerna är kontaktade. Jag kan inte kommentera så mycket kring det här, mer än att vi har kontaktat de som varit i resesällskapet, säger Maria Löfgren.

Provsvar ännu inte klara

Fler personer har lämnat prov som led i smittspårningen, men resultaten har ännu inte kommit.

– Vi har tagit ett antal prov på nära kontakter till patienten där vi väntar på svar, säger Maria Löfgren.

Sjukdomsförlopp hos de drabbade kommer inte att kommenteras vidare.

– Vi kommer inte senare att kommentera sjukdomsförlopp för de individer som är drabbade, av integritetsskäl, säger Martin Engström.

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Smittskyddet: Följ uppmaningarna även på stranden

Vård Håll avstånd, var noga med handhygien, välj en annan badplats om ditt favoritställe är överbelagt. Smittskydd ...

Färre lokala konkurser – trots pandemin

Jobb & Pengar Antalet konkurser ökade i juli. Men Kungsbackas företag har hittills stått stadigt i coronakrisen. Enligt sajten Kreditrapporten minskade ...

Stekhett veckoslut på intåg

Nyheter Kontrollera att kylklamparna ligger på plats och sök skugga om du inte njuter av höga temperaturer och stekande ...
Annons