Polis Johan Holmbäck jobbar på julafton. Om folk inte sätter sig bakom ratten när de druckit eller berusar sig under familjefirandet, blir det en lugn arbetsdag för polisen.

FOTO: Josefine Julén

Men tyvärr är det inte så mysigt i familjer där alkoholen tar stor plats.
– Det verkar som att många glömmer att julen är för barnen, säger polis Johan Holmbäck.

 

Varannan jul och varannan nyårsafton jobbar poliserna i yttre tjänst. För Johan Holmbäck blir det femte julaftonen.

– Man är inställd på det och planerar sin jul på andra dagar och jag tycker det är helt okej. Min familj är van och anpassar sig. Vi har ett stort julfirande en annan dag istället, säger han.

Ofta är arbetsbördan på julafton lugn, eller så är det allt på en gång. Är det halt kommer trafikolyckorna direkt. Polisen gör en hel del nykterhetskontroller för att se att ingen druckit när de kör mellan julfiranden.

– Då är folk ofta på väldigt glatt humör, önskar God jul och kör vidare. Det är svårare dagarna innan jul. Då blir folk arga över hur vi kan ha kontroller ”innan julafton”. Men hastighetsbegränsningarna gäller ju även då, säger han.

Bråk i hemmet

Utryckningarna på jul handlar oftast om bråk eller våld i hemmen.

– Barnen blir så oerhört lidande och det är jobbigt att se, tycker jag. Det dricks för mycket och bråkas i familjerna.

Men det behöver inte alltid vara så. Sist Johan jobbade jul var det en förvirrad äldre man som förväxlat Kungsbacka med Kungälv och behövde hjälp.

– Vi ringde hans familj och sa att vi kör honom halvvägs. Han hade bilen full av julklappar så en av oss körde hans bil, och kollegan hade med sig honom i polisbilen. I Göteborg mötte hans familj upp som tog över.

Firar ni något på polisstationen?

– Vi brukar försöka få till lite julstämning och fixa med lite julmat. Förra året kom ambulansen och hälsade på oss, men vi hann väl sitta en kvart innan larmen började komma.

Mer att göra brukar det vara på juldagen, som är den stora hemvändardagen då mycket folk går ut på krogen.

– Men det är oftast väldigt trevligt, folk är glada över att ha kommit hem, säger Johan Holmbäck.

 

norrahalland.se kan du också läsa om räddningstjänst, ambulans, närakuten och veterinär som också jobbar jul.