Johnssons Gård – en destination med något för alla
Strax utanför Varberg i Vare ligger Johnssons Gård som idag är ett besöksmål där man både kan äta och fika, handla keramik, blommor och konst och köra träningspass.
På Johnssons Gård utanför varberg huserar sju företag, alla med olika inriktning.
Det som en gång i tiden inhyste djur och jordbruksmaskiner är idag en plats för ett pulserande verksamhetskluster, där alla företagen har sin koppling till det jorden och naturen ger.
Här finns företagen Spiseriet, Sikta Stenugnsbageri, Nackhelle-hem – Blommor och Inredning, Hembränt Keramik, Subbe Bryggeri, Golden Wellness Träning och Event och konstnären Eva Otterströms ateljé.
– Vi erbjuder anpassade och prisvärda lokaler som gör det möjligt att som företagare vara verksam på landet. Tillsammans med företagen har vi skapat en speciell destination där alla drar nytta av varandra, säger Eva-Lena Johnsson som tillsammans med maken Håkan äger gården.
– Gården har en lång historia. Men vår familj kom in först när Håkans föräldrar började arrendera gården 1954 och vi tog sedan över 1996, berättar Eva-Lena.
Fram till för åtta år sedan drev Håkan och hans bror gården med djurhållning.
– Vi hade först inga planer på vad vi skulle göra med gården, men det ena gav det andra och här är vi i dag. Vi försöker vara öppna och inte säga nej, utan se möjligheterna och hitta plats för utökning eller nya hyresgäster i de utrymmen som finns, säger Eva-Lena.
Spisa nynordiska smaker
Linus Boman och Peter Halldén serverar en meny från det nynordiska köket på Spiseriet.
När man kör till Johnssons gård är det första man ser Spiseriets uteservering. Här har Peter Halldén och Linus Boman startat en gemensam dröm.
Här serveras menyer som tar sitt avstamp i det nynordiska köket och från och med i år finns även restaurangen inomhus.
Peter och Linus har olika bakgrund men de delar båda det glödande intresset för mat och dryck.
– Jag är den som är ny i branschen, säger Linus och fortsätter.
– Jag jobbade tidigare på kontor men jag har alltid haft ett intresse för mat och dryck. Det har varit min passion.
Peter har en gedigen meritlista inom restaurangbranschen, både i köket och ute i matsalen.
Efter utbildning till internationell bar- och restaurangchef började Peter jobba på Törnströms kök i Göteborg där han arbetade först som servitör och när han slutade var han driftsansvarig för Törnströms köks verksamheter.
Gemensam dröm
En dag pratade de gamla klasskamraterna om att det skulle vara kul att laga mat tillsammans. Sagt och gjort blev det en sittning som varade från klockan 18 till 3 på natten där de komponerade mat och dryck.
– Vi började med vänner, sedan började vi laga mat till vänners vänner och sedan blev det till vänners vänners vänner. Och på den vägen är det, skrattade två.
Där väcktes drömmarna om att öppna något eget, kanske en liten restaurang i Varberg. Men när de fick se att restaurangverksamheten på Johnssons gård var till salu åkte de och kollade och sedan var det bestämt.
– Vårt fokus är att det ska vara råvaror och en meny som är efter säsong och vad våra leverantörer får in. Därför kan vi aldrig säga hur en meny ser ut för det ändrar sig från vecka till vecka. Det är viktigt för oss att arbeta med det som finns lokalt och regionalt. Vi har en grön vegetarisk grund och sedan kompletterar vi med kött eller fisk för dagen, säger Linus som är den av de två som jobbar mest i köket.
– Vi jobbar utifrån Back to basic där vi tar tillvara på det vi har i skafferiet, säger Peter som 2018 fick den hedersamma titeln Årets sommelier.
Keramik i stenladan
Ulrika Weijmer har jobbat som keramiker i 15 år.
I den gamla stenladan har Ulrika Weijmer sin verkstad och butik Hembränt keramik.
– Det började för mig som för så många andra, som en hobby för 38 år sedan, säger Ulrika och berättar att efter att ha jobbat som journalist hoppade hon på en keramikutbildning på Löftadalens folkhögskola och nu har keramiken varit hennes yrke i 15 år.
2017 blev hon Krukmakar-mästare som en av de första kvinnorna i Sverige.
Först började Ulrika hemma och byggde om garaget till verkstad.
– Sedan slog jag och en kompis ihop våra verkstäder och höll även kurser innan jag flyttade in en lokal i centrala Varberg. Och det är väl där den här historien börjar. Eva-Lena som äger Johnssons gård kom in och hon berättade att de hade en lokal ledig. Dagen efter åkte jag och min man och kollade.
Och sedan fem år tillbaka huserar Ulrika i den gamla stenladan där hon både har tillverkning och försäljning.
– Det jag säljer mest av är brukskeramik och framförallt muggar. Men när jag har tid gillar jag att arbeta med olika bränningstekniker som raku och sawdustingbränning där man bränner i bland annat sågspån, säger Ulrika.
Blommor och inredning
I en annan lokal håller Nackhellehem – blommor och inredning till. Efter att Anneli Schaake startat sin verksamhet hemma i friggeboden insåg hon snart att hon behövde en bättre lokal.
– Jag hyrde den här lokalen först över en jul. Men jag trivdes så bra att sedan två år är jag här på heltid, säger Anneli som sedan ytterligare utvecklat sin verksamhet.
– På utegården har jag plats för uteväxter och jag har snittblommor så jag kan numera erbjuda detsamma som en traditionell blomsterbutik kan.
I butiken säljer Anneli även inredningsdetaljer.
– Jag försöker hitta prylar som du inte hittar överallt och gärna närproducerat. Jag vill att man ska komma in i butiken och bli inspirerad. Vi pyntar gården och har mycket färdiga arrangemang, säger Anneli som tycker att Johnssons gård är en unik plats.
– Miljön är vilsam och trivsam på landet. De som kommer hit slappnar av.
Bageri och café
Från Sikta stenugnsbageri doftar det nygräddat och inne i bageriets hjärta står ägarna Josefin Karlsson och Petra Kristoffersson och gör knäckebröd.
– Vi har varit här i två år. Vi tyckte platsen var perfekt då jag är från Falkenberg och Petra är från Kungsbacka och vi ville starta något mittemellan oss, säger Josefine.
Josefin och Petra träffades när de gick på yrkeshögskola och jobbade sedan ihop i ett år och då väcktes planerna på att starta något eget tillsammans.
På både uteserveringen och inne i cafét sitter gäster och fikar.
– Det som är populärt är så klart bröd och bullar. Men även vår frukosttallrik är mycket populär, berättar de.
Vilka kakor och desserter som finns till försäljning kan annars variera.
– Vi gör lite vad vi känner för så variation kan vara stor. Och har vi fått hem mycket av någon ingrediens gör vi något av det, säger Petra.
Lokalt bryggeri
I det gamla mjölkrummet inryms nu istället för mjölktankar öltankar. Här driver Martin Sunesson och Titti Larsson Subbe bryggeri.
– Vi fyller snart två år och i dag har vi sex sorters öl som vi säljer via Systembolaget, berättar Martin.
Populärt just nu är surölen berättar Martin.
– Surölen attraherar en grupp som inte nödvändigtvis är traditionella öldrickare. Vi har som mål att alla, oavsett öl- eller smakpreferenser ska kunna hitta något de tycker om i vårt sortiment.
Martin som har en bakgrund inom restaurangbranschen började brygga hemma som en hobby.
– Och i början blev det rätt kasst, skrattar Martin.
– Men som i alla nörderihobbies finns det massa att läsa på nätet. Där stod det att man ska göra si eller så för att det ska bli rätt. Men det stod inte varför. Och det ville jag veta.
Så efter 20 år i restaurangköket satte sig Martin i skolbänken och började läsa bryggeriteknik i Ludvika.
– Sedan fick jag jobb på Drugges bryggeri i Landvetter innan jag bestämde mig för att starta eget.
Subbes ölsorter säljs via Systembolaget men i sommar kommer de även öppna en gårdsbutik någon dag i veckan med försäljning av folköl och produkter gjorda från restprodukter från öltillverkningen.
– Produkter som maltvinäger och brödmix av dravet, det vill säga malten som man använt. Det är väldigt gott när man bakar.
Träning och event
I det gamla kostallet huserar i dag Golden Wellness Träning och Event som expanderar för fullt.
– Ute där den gamla plansilon stod håller vi på att göra en multicortbana på 600 kvadratmeter där man kan kombinera olika sporter som tennis, fotboll, basket och fitness, säger Petra Alm Johansson som tillsammans med sin make Håkan äger Golden wellness.
– Vi har alltid satsat på träning i naturen. Först höll vi till i Påskbergsskogen och Apelviken och hyrde in oss när vi behövde en lokal, till exempel för tennis.
På Johnssons Gård har Golden Wellness gott om yta och har anlagt både en naturhinderbana och utegym.
– Naturhinderbanan innehåller 21 platsbyggda hinder och är 350 meter lång och det mesta av materialet är återvunnet från gården, säger Petra och fortsätter.
– Vi har även byggt ut med femkamp ute på åkern och en springskyttebana. Springskytte är som skidskytte fast utan skidor.
Golden Wellness samarbetar sedan nyligen med Apollo sport och är ett av de träningsresemål som finns med i Apollos utbud.
– I sommar kommer vi att ha 30 olika event med Apollo. Vi sätter Varberg på träningskartan, säger Petra.
Konstateljé och galleri
På innergården bredvid Nackhellehem blommor och inredning har Eva Otterström sin ateljé som rymmer en galleridel och en del för att skapa.
– Jag har inga öppettider som de andra som hyr här, säger Eva Otterström.
– Men är jag på plats är det öppet.
I Evas konst hittar man alltid rörelse.
– Jag vill att det ska finnas en tanke bakom och mina bilder innehåller oftast rörelser eller händelser. Och jag gillar mycket färg, säger Eva som arbetar i akryl men även gör grafikbilder.
– Även när jag gör grafik gör jag aldrig två likadana tavlor. Jag varierar dem alltid.