JOBB & PENGAR 2022-04-11 KL. 19:00

Så fixar du ekonomin under semestern

Av Christina Nordwall

Undvik pengakris inför semestern. Starta ett särskilt konto och involvera gärna barnen.
– Ju mer du planerar innan semestern desto mindre risk att råka ut för ekonomisk baksmälla. Det är lätt att småutgifterna drar iväg när man är ledig, säger Anna Björnör, ekonomisk rådgivare i Kungsbacka kommun.

Så fixar du ekonomin under semestern
Det brukar gå åt mer pengar under semestern. Arkivfoto: Norra Halland

Efter semester och jul brukar det vara hög ingång på nya ärenden hos den ekonomiska rådgivningen på kommunen. Det kan även vara gamla ärenden som får ny fart.
– Det är många som ringer då eftersom de vill ha ordning och reda på sin ekonomi, säger Anna Björnör.
Hon menar att planering kan bli en rolig start på semestern och att det är viktigt att ha en ekonomisk plan.
– Involvera hela familjen så att även barnen lär sig lite om hur familjens ekonomi fungerar. Man kan prata om vilka förväntningarna man har och om man kan spara in på något under året. Alla människor har ju olika ekonomi men det handlar om hur vi prioriterar.

Öppna konto
Ett bra tips är att öppna ett konto i god tid och döpa det till semester.
– Oavsett om man stannar hemma eller reser kostar ju saker lite mer på semestern. Om man öppnar ett konto kanske det går att göra ett konto också till barnen där de får spara och hushålla med pengarna. Och fall inte för frestelsen att sätta in mer om pengarna tar slut, det är viktigt att göra barnen lite medvetna. Lär dem rätt tänk från början, säger den ekonomiska rådgivaren.
Se till att räkningar blir betalda under semestern så att de inte halkar efter. Kolla reseförsäkringen så att villkoren inte har förändrats.
– Och fall inte för frestelsen att låna till semestern! När man åker utomlands använder man kreditkort ibland men justera den betalningen direkt när du kommer hem. Det är höga räntor på kreditkort, från 16 procent på många. Använd semesterkontot och betala krediten, det blir både jättedyrt och tråkigt att betala semestern länge i efterhand.

Daglig summa
Det går åt mer pengar under semestern så räkna ut en summa som ska räcka varje dag.
– Det är lätt annars att spräcka budgeten, speciellt om du åker med andra familjer. Det är lätt att dras med och då finns det kanske inga pengar kvar i slutet av semestern, säger Anna Björnör.
Ett annat tips kan vara att hyra ut sin egen bostad under semestern om man är bortrest, eller byta bostad med någon annan. Men läs på innan och kolla vad hemförsäkringen täcker vid uthyrning.
Det går ju också att leva billigt under semestern om det är nödvändigt.
– Vi bor ju i en kommun som folk åker till på semestern för att den är fin. Glöm inte bort våra fina turistmål. Vi har Tjolöholm, Kungsbackaskogen, Äskhults by och Naturum till exempel. Ta med fika eller ordna ett knytkalas med vänner eller din idrottsförening.
Och vill man spara till annat än semestern går det ju att öppna flera konton.
– Vi brukar ge råd om att till exempel ha ett kul-konto, ett semesterkonto, ett jul-konto och ett bilkonto och ha det rullande under året. Det blir lättare att få överblick och då har man till de utgifter som sticker ut.
Anna menar om bilen går sönder samtidigt som semestern är på ingång kan det vara lätt att ta ett lån eller handla på kredit.
– Många som gör det får dras med detta i flera månader och sen kommer julen. Det är lätt att fastna i ett ont ekorrhjul och därför är det bra att ha olika konton till olika saker.

SENASTE TV-NYHETERNA

Risk för ras – vägsträcka måste flyttas
NYHETER 2023-05-30 KL. 07:42
Premium

Risk för ras – vägsträcka måste flyttas

Sjönära villa mest uppmärksammad
KULTUR & NÖJE 2023-05-29 KL. 20:00
Premium

Sjönära villa mest uppmärksammad

Konstnärer ställer ut vid Tjolöholm i sommar
NYHETER 2023-05-29 KL. 18:00

Konstnärer ställer ut vid Tjolöholm i sommar

Sjuka träd ska fällas vid Stadshuset
NYHETER 2023-05-29 KL. 14:00

Sjuka träd ska fällas vid Stadshuset

Butikslokaler till salu i centrala Kungsbacka
NYHETER 2023-05-29 KL. 11:45
Premium

Butikslokaler till salu i centrala Kungsbacka

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Dyrare pendla till övriga Halland

Dyrare pendla till övriga Halland

Från i april gjorde Hallandstrafiken om zonsystemet kraftigt. Det innebar en förenkling och billigare resor för många hallänningar. Men för kungsbackabor som pendlar söderut kan det bli tusentals kronor dyrare varje år.