JOBB & PENGAR 2022-07-18 KL. 20:00

Miljösatsning i skakig omvärld

Av Kristian Alm

De skenande priserna tvingar många byggföretag att göra omtag. Den planerade trähussatsningen som Eksta och Jemmett vill göra på åkrarna utanför Björkris är inget undantag. Här kommer alla materialval att ses över.

Miljösatsning i skakig omvärld
Förebild. Den här typen av hus tänker sig Eksta bygga norr om Björkris (huset ligger på Britta Lenas gata). Foto: Kristian Alm

TV-klipp och nyheter

Förra hösten gick Eksta och trähusbyggaren Jemmett in med ansökan om att få bygga miljövänliga lägenheter och trygghetsboende norr om det som ska bli Björkris etapp. 2.
Det stökade till processen för området ytterligare, där snart ett äldreboende ligger klart ute på åkern, i väntan på Björkris 2 inklusive den stora skola som börjat byggas.
Stopp och belägg, menade samhällsbyggnadskontoret och ville ta ett större grepp om båda sidor om Göteborgsvägen för att få en så bra exploatering som möjligt. Dessutom tyckte man att marken skulle anvisas genom anbud eller tävling så att fler fick möjlighet att lämna förslag.

Körde över
Men politikerna i kommunstyrelsen körde över sin förvaltning och sa ja till att påbörja planarbete med Eksta och Jemmett. Det var framför allt löftet om trygghetsboende som lockade.
– Ja, det blir ett bra komplement till vård- och omsorgsboendet som byggs intill, sa kommunalrådet Lisa Andersson (M) till Norra Halland.


Norr om de två etapperna av Björkris vill Eksta och Jemmett bygga ytterligare ett bostadsområde.


Vad är det då som Jemmett och Eksta lovat bygga? Jo, ett extremt miljövänligt område. Det handlar inte bara om passivteknik med minimal energitillförsel, som Eksta profilerat sig med.
Jemmett lovade mer: materialvalen ska ha låga koldixidutsläpp med isolering och stomme av trä, solceller på taken och elbilspool för hyresgästerna. Dessutom finns i förslaget odlingslotter, så att man både kan spara pengar och få rekreation.

Miljöbakgrund
Jemmett startade för bara tre år sedan, och vd Carlos Andersson har en gedigen bakgrund inom miljöbyggande. Han var under många år chef för Passivhuscentrum, som bland annat hade till uppgift att utbilda kommunala bolag hur man bygger miljövänliga passivhus.
Företagen har hittat varandra den vägen, och samarbetar redan om det nya bostadsområdet som ska byggas i Kläppa.
Jemmett är alltså nystartat, men bygger just nu trygghetsboenden bland annat på Tjörn och Lidköping.
Men hur påverkar de skenande byggpriserna den tänkta satsningen?
– Vi får se över alla materialval noggrant, säger Carlos Andersson.
Han menar att prishöjningen började redan för tre år sedan när Kanada drabbades av skadeinsekter i skogen, och USA började importera mer virke från Europa. Sen kom pandemin och nu kriget i Ukraina som spätt på prisökningarna.
– Men det gäller även cement och stål. För trävaror finns olika trender, priset har inte gått upp på allt, en del varor har till och med gått ner lite. Vi ser över både materialval och leverantörer och försöker få det så strömlinjeformat som möjligt.
För Eksta kan prisökningarna innebära att det inte blir trähus.
– Vi är inte så vana vid att bygga i trä, så vi får se hur det blir, säger Ekstas vd Christer Kilersjö.
– Men hustypen har vi bestämt. Tanken är punkthuset vi byggde på Britta Lenas gata.

Volontärer
Eksta vill alltså bygga tre sådana fyravåningshus med totalt 45 lägenheter, medan Jemmett vill bygga tre trygghetsboenden i fyra våningar med sammanlagt 69 bostäder.
Tanken är att närheten till omsorgsboendet som nu byggs ska skapa bra sammanhang, med gemensamma kulturevenemang och kanske volontärverksamhet där de som bor i trygghetsboendena hjälper de äldre i omsorgsboendet.
Men både materialval och innehåll är högst oklart än så länge.
– En detaljplan tar minst två år, sen ska vi ha bygglov. Någon inflyttning kan det absolut inte bli förrän 2025, i värsta fall 2027, säger Carlos Andersson.
Läs mer om planerade byggen!Fakta
Trollängen påbörjar nu Björkris etapp 2 med 600 bostäder, och där ryms även en ny kommunal skola som redan påbörjats. Lite senare blir det även 200 bostäder på andra sidan Göteborgsvägen.
Samtidigt är snart ett nytt vård- och omsorgsboende ett snäpp ännu längre norrut klart. Intill det vill Eksta och Jemmett bygga 114 lägenheter, 69 av dem som trygghetsboende.
TV-klipp och nyheter

Klik venligst
Tore fortsatt fast i hemmet – kan tvingas flytta
NYHETER 2023-09-22 KL. 11:55
Premium

Tore fortsatt fast i hemmet – kan tvingas flytta

88-åringen nekas bostadsanpassning

Stort projekt vid skola – utomjording tar plats
KULTUR & NÖJE 2023-09-21 KL. 12:20
Premium

Stort projekt vid skola – utomjording tar plats

Märklig skulptur reser sig vid Varlaskolan

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | HANDBOLL 2023-09-22 KL. 21:59
En högkaratig målvaktsmatch
Premium | NYHETER 2023-09-22 KL. 19:46
Eksta får årets planetskötarpris

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Här är årets vinnare av arkitekturpriset

Här är årets vinnare av arkitekturpriset

Tusen invånares röster har avgjort vilka byggnader som får årets arkitekturpris från Bygg- och miljöförvaltningen. Vinnarna korades på Tullens innergård under strålande sol och högtidliga former under lördagen.