Mat och design ska locka till fler besök
Av Kristian Alm
Inställd motorutställning, inga bröllop och pandemi – trots det gick Tjolöholm med vinst i fjol.
– I år blir det tuffare när konkurrensen om besökarna ökar, konstaterar vd:n Patrik Olderius.
Tufft. Hur ska man locka folk till fler besök om året och klara konkurrensen? Det är vad vd Patrik Olderius fundrar över just nu.
Foto: Kristian Alm
Det är ett år sedan han tillträdde som vd. Det har varit en omtumlande tid med mycket att lära sig.
I elegant kostym mitt i snålblåsten visar Patrik Olderius runt på de stora ägorna, pekar, berättar och drömmer om framtiden.
Han är ganska nöjd med första året.
– Sen butiken flyttades till Magasinet och byggdes ut har försäljningen ökat kraftigt. Och hemester i kombination med att vi fått igång webbokning har inneburit nästan fullbelagt i våra boenden. Besöksantalet till anläggningen har ökat rejält.
Reste sigSå efter ett katastrofår 2020 när intäkterna halverades, reste sig Tjolöholm snabbt.
– Vi har så stora ytor så vi kunde komma igång med konserter och och julmiddagar tidigt när restriktionerna minskade. Det finns motsvarande 830 fotbollsplaner att röra sig på här, så många familjer kunde komma hit på utflykt och ändå hålla avstånd.
– Visningar av slottet ordnade vi utan guide, så folk kunna gå runt på egen hand.
Störst intäkter har man fått på matservering, både i restaurang, kafé och evenemang. Nästan en tredjedel av förra årets intäkter på knappt 28 miljoner kommer därifrån.
Entréer och visningar drog in 5,5 miljoner, butiksintäkter och logi 3,6 miljoner.
83 000 betalande bilar förra året innebär en ökning med 54 procent jämfört med normalåret 2019 – en mycket tydlig spegling av hur kungsbackabor och turister valde hemmaplan under förra året. Det blev en bra förstärkning i kassan: 2,2 miljoner kronor.
P-avgifterPå tal om p-avgifter – de brukar dyka upp i Facebookkommentarer och insändare när folk retar sig på att man måste betala både parkering och inträden vid evenemang.
– Men då tänker man inte på att de 40 kronorna går till att vi ska hålla igång hela anläggningen med toaletter, gångar och trädgård, säger Patrik Olderius.
– Vi har 50 byggnader vi ska hålla reda på, och på tio år har vi beräknat underhållskostnaden till 47 miljoner! Snart är det 450 fönster med dubbla bågar som ska renoveras.
Nu får ju i och för sig Tjolöholm ett rejält bidrag från länsstyrelsen för renovering och utveckling, förra året 1 miljon. Kungsbacka kommun, som äger Stiftelsen Tjolöholm, pytsade in 5,3 miljoner.
Men vd Olderius menar ändå att p-avgiften är rimlig. Han påpekar dessutom att med ett säsongskort för 350 kronor kan besökare parkera hur många gånger som helst.
Upprepade besökOch upprepade besök är just det som är hans plan för att klara framtiden.
– Vi måste få folk att komma hit fler gånger, det ska inte vara en engångsdestination. För det här året blir tuffare, det har vi redan märkt. Nu ska vi slåss om besökarnas gunst med ställen som Liseberg.
Han har massor av idéer som han efterhand hoppas kunna genomföra, även om han säger sig ha blivit mer ödmjuk och måste låta processen ta tid.
Trädgårdsprojektet går vidare och det finns ständigt något nytt att visa, och kanske kan den spirande köksträdgården och skogsstigarna runt om kopplas mer direkt till kungsbackaborna?
– Man kunde ha odlingslotter här som folk sköter? Och klätterställningar för de lite äldre barnen?
– Sen finns det ju så mycket att berätta om palatset, den fantastiska Blanche Dickson, en slipad affärskvinna men ändå med ideal, hennes samtal med arkitekten Wahlman, och den design och modernitet som präglar byggnaden!
Så temat i år är att fokusera på själva Tjolöholm, slottsbyggnaden, trädgårdarna och alla nyröjda vandringsstigar. Badbryggorna ska rustas upp, och det blir nya skyltar som gör det lättare att hitta runt.
– I år blir det inte några utställningar på slottet, utan vi fortsätter både med guidade visningar och gå runt på egen hand.
Evenemang blir det däremot. Motorutställningen Tjolöholm Classic är tillbaka, det blir folklustspel hela sommaren med publikdragaren Claes Malmberg som hundraåringen som klev ut genom ett fönster, och så förstås utomhuskonserter.
Det märks att han inte tappat entusiasmen för platsen. I tillträdesintervjun för ett år sedan sa Patrik Olderius så här om sitt första intryck:
"Området var mycket större än jag hade väntat mig och sedan kom jag runt kröken och såg slottet. Det var som en visuell orgasm!"
Så till slut en samvetsfråga: i samma intervju lovade du att flytta till Kungsbacka när din yngsta dotter gått ut nian i vår?
– Ha, där lovade jag för mycket. Hon vill gå gymnasiet i Jönköping, så det får vänta. Nu veckopendlar jag och hyr in mig i ett litet hus med utsikt över Lygnern. Men på sikt ska jag flytta hit!
Utvecklingen av köksträdgården fortsätter, och det är markerat var det kan bli odlingsbäddar eller kanske växthus som förr i tiden.
FaktaNamn: Patrik Olderius
Jobb: vd för Tjolöholm
Bakgrund: Bland annat reseledare och platschef på Fritidsresor, marknadschef på Stena Line och vd för Destination Jönköping
Ålder 59 år
Bor: Jönköping och Fjärås
Familj: Anna Zedig, affärsutvecklare, Elsa 16 år och Agnes 26 år, hunden Uma (italiensk vinthund)
Tjolöholm
Slottet uppfördes i engelskinspirerad tudorstil 1898–1904 efter ritningar av Lars Israel Wahlman på beställning av familjen Dickson.
Drivs som stiftelse med Kungsbacka kommun som ägare.
Blev byggnadsminne 1991.
2021 var omsättningen 27,7 miljoner och resultatet plus 238 000 kronor. Kungsbacka betalade 5, 3 miljoner i bidrag.