JOBB & PENGAR 2021-07-16 KL. 09:00

Hegli begär skadestånd från kommunen

Nu begär Restaurang Hegli på Kyrkogatan skadestånd från kommunen efter det långvariga vägarbetet utanför.
– Vi har ju inte funnits så länge, men uppskattningsvis tappade vi 30 procent av våra intäkter, säger Claes Heyman, en av ägarna.

Hegli begär skadestånd från kommunen
När Kyrkogatan grävdes upp för andra gången på lika många år sjönk intäkterna rejält för restaurangen Hegli. Nu begär ägarna Claes Heyman och Catharina Glittsjö ersättning för inkomstbortfall från kommunen.

TV-klipp och nyheterNär Kyrkogatan utanför restaurangen grävdes upp i vintras var det andra gången på två år.
– Första gången påverkade det oss också, men då sköttes det snyggt. Det var en grävskopa och några herrar som var här och som jobbade på, säger Catharina Glittsjö, också delägare.
I höstas och vintras såg det annorlunda ut. Även om arbetet som utlovat startade i ena änden av gatan, i hörnet utanför Hemköp, för att sedan fortsätta ner mot Hegli i andra änden av gatan, så blev påverkan omedelbar.
– Man tog bort alla gatlyktor och sedan ställdes allt material framför oss så att vi blev alldeles inringade.
Det sattes också upp staket och spändes upp snören längs med gatan under arbetes gång. Särskilt snörena orsakade ett antal olyckor med fall i vintermörkret.
– Det var till exempel en person som föll så illa att hon bröt foten, säger Catharina Glittsjö.

120 000 kronor


I en skadeståndsanmälan till Kungsbacka kommun begär restaurangen nu sammanlagt 120 000 kronor i ersättning för inkomstbortfall under månaderna oktober och november 2020 samt januari 2021.
Kommunen bestrider ansvar och har begärt en detaljerad redovisning av inkomstförlusten. Man anser att Hegli via sina försäljningssiffror ska redogöra för hur vägarbetet påverkat intäkterna negativt samt utveckla hur tillströmningen av kunder begränsats av kommunens arbete med gatan.
– Men vi har inte varit igång så länge så vi har ju inte den typen av siffror att visa upp än, säger Claes Heyman.

Gjort uppskattning


Det enda man har kunnat göra är därför en uppskattning på minskade intäkter samt minskad, trolig omsättning om gatan inte varit uppgrävd och rent kaosartad under flera månader.
– När man ska starta en restaurang har man dessutom så mycket kontakt med kommunen. Ändå var det ingen som talade om för oss att gatan utanför skulle vara uppgrävd i omgångar i två år. Då hade vi kanske avvaktat med att öppna. Det är ändå en stor sak att öppna en restaurang och satsa hela ditt livs besparingar, säger Catharina Glittsjö.

Läs mer
Kundras när gatan grävs upp

 

TV-klipp och nyheter

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende
VÅRD 2023-10-04 KL. 08:10
Premium

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende

Frågan är om detaljplanen tillåter ägarnas nya idé

Lundgren om nya fyraårskontraktet
FOTBOLL 2023-10-02 KL. 14:01
Premium

Lundgren om nya fyraårskontraktet

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Det började med ett egenbyggt växthus på 800 kvadratmeter. Nu handlar det om betydligt större ytor för Arvidssons i Fjärås där krukväxter drivs upp året runt. – Nej, jag har inte tröttnat på blommor, det är alltid lockande att plocka hem några. Azalea är en favorit, säger grundaren Arne Arvidsson.