JOBB & PENGAR 2022-01-17 KL. 07:30

Hantverkare riskerar konkurs

Av Kristian Alm

Först gick byggaren i konkurs och hyresrätterna i Kolla Parkstad försenades. Nu är tre av husen färdiga – men den nya byggaren Innovativ bygg har inte heller klarat ekonomin och är skyldig flera miljoner.
– Får jag inte betalt går mitt företag i konkurs, säger en av de drabbade hantverkarna.

Hantverkare riskerar konkurs
Strul. Huset vid Diabasvägen/Gnejsvägen är godkänt och klart för inflyttning de närmaste veckorna. Foto: Kristian Alm

Coronaeffekten har ställt till det för bostadsbyggandet i Kolla Parkstad. BJC Group som uppför hyresrätter i fyra hus längs Gnejsvägen har haft extra struligt.
Den första entreprenören Sizes gick i konkurs och bygget stannade av när tre av huskropparna rests. BJC fick snabbt hitta en nya byggentreprenör som kunde färdigställa husen.
Valet föll på Innovativ bygg från Oskarshamn. Men även denna gång har ekonomin hamnat rejält snett. De tre husen har visserligen byggts färdigt så när som på mindre detaljer, men Innovativ bygg har enligt flera hantverkare Norra Halland talat med inte kunnat betala räkningarna. Det handlar om flera miljoner i uteblivna betalningar, något som drabbar de mindre entreprenörerna hårt.
Gilo bygg är en av dem som blivit rejält blåst.
– Vi har stått för snickeriarbeten och målning. I början fick vi betalt, men inte de senaste fyra månaderna. Varje gång jag talat med Innovativ bygg har jag fått höra att pengar kommer så fort husen gått igenom besiktning, men det kommer inget, säger ägaren Krzysztof Gilmajster.
– Det handlar om 1,7 miljoner de är skyldiga oss. Jag ringer runt till alla på Innovativ och BJC men ingen kan svara på vems felet är. Jag sitter i skiten som aldrig förr. Får jag inte betalt går mitt företag i konkurs.

Norra Halland har upprepade gånger försökt komma i kontakt med företrädare för Innovativ bygg, både via mejl och telefon, men inget fått något svar.
Byggherren BJC vill inte ta på sig ansvaret. Anita Persson är vd, och hävdar att de betalat vad de ska till Innovativ bygg.
– Det är beklagligt att hantverkare inte får betalt, men det är inte vårt ansvar, vi har betalat alla fakturor. Det vi har hållit inne är sedvanliga 5 procent av kontraktssumman tills husen är besiktigade och klara.

Trots att alla lurade hantverkare dragit från bygget, pågår det arbete där. Det är nya firmor som tagits in av BJC för att färdigställa de detaljer som saknas för att husen ska kunna tas i bruk.
– Vi får betalt direkt av BJC, så det är inget problem, säger en av hantverkarna till Norra Halland.
Husen är nu så långt komna att de fått tillfälligt slutbesked av kommunens inspektör.
– Vi har inflyttning den 15 januari i första huset i hörnan av Gnejsvägen och Diabasvägen. Det är 18 lägenheter som fördelats via kommunens bostadskö, säger Anita Larsson.
– Därefter släpps det lägenheter efter hand. Nästa hus blir i mars, och hus tre längre fram. Hur vi gör med det fjärde huset vet vi inte ännu. Vi får gå i mål med de här först. Totalt handlar det nu om 112 lägenheter, lite mer än det var sagt från början.
Har hyresgäster drabbats?
– Nej, inga blivande hyresgäster har blivit drabbade, de blev utlovade en inflyttningsdag när de ansökte om lägenheten och det är den som vi nu infriar. Vi har varit noga med att anpassa inflyttningsdagen utifrån framdriften i produktionen.


Det fjärde huset är bara grundlagt. Nu måste BJC hitta ny entreprenör igen. Foto: Kristian Alm
SENASTE TV-NYHETERNA

Snart dags för kulturfestival igen
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 10:00

Snart dags för kulturfestival igen

Kanske privatisering - men inte nu
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 07:00

Kanske privatisering - men inte nu

Nya arbetssätt ska ge fler tillgång till Kulturskolan

Resor under pandemin blev till bok
KULTUR & NÖJE 2022-05-26 KL. 17:00

Resor under pandemin blev till bok

Åsabon Jan Hansson hittade nya favoritstäder

Delad pott på Tingbergsvallen
SPORT 2022-05-26 KL. 14:27

Delad pott på Tingbergsvallen

Sommarbar med fokus på lokal öl i Åsa
NYHETER 2022-05-26 KL. 14:00

Sommarbar med fokus på lokal öl i Åsa

Misstänkt kvinnomisshandel
BLÅLJUS 2022-05-26 KL. 10:44

Misstänkt kvinnomisshandel

Victor Palm satsar på film i Los Angeles
FAMILJ 2022-05-25 KL. 20:00

Victor Palm satsar på film i Los Angeles

”Mål behövs men resan är det viktiga”

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

NYHETER 2022-05-27 KL. 16:00
Lanbit i gång igen

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Fångar legendarer under promenad

Fångar legendarer under promenad

Det är ”raidhour” och utanför Villa Solbacka har ett 20-tal personer samlats. Ikväll finns chansen att fånga legendariska Pokémon. – Vissa Pokémon måste man vara flera för att fånga, tanken med det är att man ska samarbeta, säger Malin Börjesson som i stort sett dagligen spelar Pokémon GO.