JOBB & PENGAR 2020-10-07 KL. 19:00

Han kan odla ett halvt ton grönsaker på 20 kvadrat

Hur äter vi mer klimatsmart och hur får vi maten att räcka när allt fler ska leva på det som växer i våra allt färre odlingsbara jordar? Enligt 21-årige entreprenören William Åkerfeldt i Onsala stavas svaret: microgreens.

Han kan odla ett halvt ton grönsaker på 20 kvadrat

Det var när han satt och kollade på film på Youtube som William Åkerfeldt plötsligt fick en lysande idé: han skulle börja odla mikrogrönsaker i sin pappas garage.

– Det var något nytt, som inte var så känt, men som är stort i USA. Jag fastnade egentligen för det för att jag själv ville hitta ett sätt att äta nyttigare, berättar William Åkerfeldt.

Grönt som skördas tidigt


Ganska snart började unge William dock se möjligheter att odla mikrogrönt i större skala. Pappas garage bjöd faktiskt på så mycket odlingsbar yta att han vågade börja drömma om att dela sitt hälsokoncept med fler.Mikrogrönsaker, eller Microgreens som de kallas i USA, är vanliga grönsaker som skördas väldigt tidigt. Till skillnad från groddar eller skott får mikrogrönt både ljus och näring och går på så sätt längre i växtprocessen innan de skördas.

Plantorna växer på plattor täckta av kokosfiber och det solljus de strävar mot är helt artificiellt. Allt för att de ska kunna drivas upp i en kontrollerad och från växtsjukdomar fri miljö, belägen nästan var som helst. Eftersom odlingsplattorna kan staplas på höjden, är det dessutom möjligt att odla mycket mikrogrönt på liten yta.

”Ger 40 gånger mer näring”


– Microgreens skördas vid sju till fjorton dagar och de innehåller fyra till fyrtio gånger mernäring än fullvuxna grönsaker. Det är visat i en massa studier. Så att odla mikrogrönsaker är ett hållbart, smidigt och enkelt sätt att odla väldigt mycket på väldigt liten yta, förklarar William Åkerfeldt.

När William odlat för husbehov ett tag började han, lite på försök, att marknadsföra sina grönsaker i sociala medier. Initiativet väckte sådant intresse att William Åkerfeldt sedan några månader tillbaka vågar kalla sig direktör med eget företag. En entreprenör, som ligger i startgroparna för att skapa något stort.

– Nu vill jag förändra människors känsla för mat och deras syn på hälsa. Microgreens kan man äta istället för grönsaker, bara man varierar sorterna. De är ett bra sätt att få i sig väldigt mycket näring, förklarar William Åkerfeldt.

Konkreta affärsplaner


Särskilda förvaringspåsar, som garanterar en hållbarhet på sju till fjorton dagar har tagits fram och nu ska marknadsföringsinsatserna i sociala medier ökas. Då och då säljer William även mikrogrönt över disk, vid ett torgstånd utanför ett kafé i Onsala. Allt för att fler ska få upp ögonen för hans närproducerade produkter.

Någon butik planerar han inte att skaffa sig, än på ett tag. Istället är det restaurangbranschen han först bestämt sig för att ta med storm.


– Tanken är att jag mest ska sälja till restauranger och, i ett lite senare skede, även till privatpersoner som prenumererar på hemleveranser av mikrogrönt. Att få möjlighet att introducera microgreens på våra äldreboenden vore också kul, avslöjar William.

– Jag har som mål att inom sex månader kunna sälja allt jag kan odla i min nuvarande odlingslokal. Sedan planerar jag att utöka och växa, med ytterligare odlingsrum. Längre fram hoppas jag kunna börja arbeta med produktutveckling, som att göra probiotika, fortsätter han.

Vågar tänka storskaligt


Fastän han bara varit mikro-odlare i fem månader och egenföretagare i drygt två har William Åkerfeldt redan nått den magiska punkt från vilken han vågar börja blicka framåt, mot en tillvaro som självförsörjande matproducent.

– Jag behöver få med mig några av de restauranger jag kontaktat. Men sedan är jag där, säger William.

Han sticker inte under stol med det faktum att professionell odling kräver betydligt större arbetsinsats än den odling som bara är för husbehov. Men för William Åkerfeldt är mödan ett kärt besvär.

– Jag älskar verkligen mitt jobb och jag tror starkt på microgreens som framtidens föda. De innehåller inte bara upp till fyrtio gånger mer näring än fullvuxna grönsaker. De smakar mer och de behöver bara en fyrtiondel så mycket vatten som traditionellt odlade grönsaker. Man kan odla ett halvt ton på tjugo kvadratmeter – året runt, var som helst. Så jag är inte rädd för att tänka storskaligt, avslutar William Åkerfeldt.

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE I JOBB & PENGAR

Premium | JOBB & PENGAR 2022-12-03 KL. 09:00
Lång resa mot ny tomt
JOBB & PENGAR 2022-11-22 KL. 11:20
Bonde söker stöd
Premium | JOBB & PENGAR 2022-11-05 KL. 11:00
Energirikt företag växer snabbt

Fler nyheter

MEST LÄSTA JOBB & PENGAR

Fler nyheter

Aranäs slarvade bort segerchansen
HANDBOLL 2022-12-09 KL. 21:37
Premium

Aranäs slarvade bort segerchansen

Juligt med Elvis på teatern
KULTUR & NÖJE 2022-12-09 KL. 18:30
Premium

Juligt med Elvis på teatern

SENASTE TV-NYHETERNA

Aranäskaptenen öppnar för att det är sista säsongen
HANDBOLL 2022-12-09 KL. 10:13
Premium

Aranäskaptenen öppnar för att det är sista säsongen

Smycken stals vid möbelköp
BLÅLJUS 2022-12-09 KL. 09:00
Premium

Smycken stals vid möbelköp

"Man tappar förtroendet för människor"

Olycka stoppar tågtrafiken
BLÅLJUS 2022-12-09 KL. 07:30

Olycka stoppar tågtrafiken

Narkotikabeslag i Vallda – man häktad
NYHETER 2022-12-08 KL. 21:00

Narkotikabeslag i Vallda – man häktad

De ska styra kommunen
POLITIK 2022-12-08 KL. 19:00
Premium

De ska styra kommunen

Därför tar inte den rutinerade straffskytten straffarna
HANDBOLL 2022-12-08 KL. 16:30

Därför tar inte den rutinerade straffskytten straffarna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | HANDBOLL 2022-12-09 KL. 21:37
Aranäs slarvade bort segerchansen
Premium | KULTUR & NÖJE 2022-12-09 KL. 18:30
Juligt med Elvis på teatern
Premium | KRÖNIKOR 2022-12-09 KL. 15:00
Krönika: Blötläggningsdags

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

”Det var så skönt att Kungsbacka blev min stad”

”Det var så skönt att Kungsbacka blev min stad”

Lasse Kronér fyller 60 år. Kärleken till Onsala och Kungsbacka är djup. Metooskandalen blev en ”gamechanger” i hans liv.