JOBB & PENGAR 2023-04-08 KL. 11:00

De hjälper tusentals till ett bättre liv

Av Kristian Alm

Tusentals svenskar måste varje år börja använda stomipåsar eller kateter. Coloplast i Kungsbacka hjälper dem till ett bättre vardagsliv och har samtidigt funnit en lönsam nisch i medicinteknikbranschen.

De hjälper tusentals till ett bättre liv
Rabi Tezel, Johan Höglund och Susanne Larsson och övriga 34 anställda på Coloplast har flyttat in i splitterna lokaler i Valand.

På andra våningen i Guldhuset i Valand luktar det nytt och fräscht, och VD Johan Höglund visar stolt runt i de rymliga lokalerna där runt 40 personer har sin arbetsplats. Ytterligare tio finns i säljorganisationen runt om i landet, och dessutom ett distributionscenter i Kungsbacka med ett tiotal anställda.

Ny på jobbet
Nästan lika ny som lokalerna är Johan Höglund på sin post, han tillträdde i höstas och har ännu inte full koll på alla delar av verksamheten. Så när vi slår oss ner i konferensrummet har han stöd av ytterligare två i ledningen.
Rabi Tezel, Head of business support, har visserligen inte varit mycket längre i företaget, men det har däremot ekonomichefen Susanne Larsson.
– Jag började på Coloplast i juni 1988, så det är 35 år nu, säger hon och ler.
Hon har alltså varit med om en stor del av Coloplasts framgångshistoria. Det som startade för 60 år sedan med en engagerad sjuksköterska i Humlebaek i Danmark, är i dag en jättekoncern med fabriker och kontor över hela världen. Inte mindre än 14 000 anställda (!) arbetar med att utveckla, tillverka och sälja hjälpmedel för det man kallar "intima vårdbehov".
Huvudkontoret ligger kvar i Danmark och är koncernen är fortfarande majoritetsägd av samma familj som började tillverka stomipåsarna i mitten på förra seklet.

Växer
Så Coloplast Sverige är bara en liten pusselbit, men en framgångsrik sådan, där försäljningen växer år från år. Det handlar förutom om stomi och katetrar även om till exempel sårläkande plåster.
– Vi har en omsättning på 500 miljoner i Sverige och koncernens mål är 7-9 procent tillväxt varje år, berättar Johan Höglund.
Härrydabon Höglund har jobbat inom sjukvårdssektorn i 15 år, och tycker att det nya jobbet är spännande.
– Det innehåller så mycket; ledarskap, intern och extern planering, och så är det ett företag med en meningsfull uppgift, där vi kan göra skillnad för utsatta patientgrupper.



För det är ju så. Att tvingas bära stomipåse eller kateter är inget man gärna skyltar med, och ett läckage från stomi kan innebära jobbig situation för den drabbade. Hjälpmedel kan förändra livet och se till att man kan leva som vanligt.
Då gäller det att de är väl anpassade.

Olika magar
– Alla människor är olika. Vissa har utbuktande magar, andra inåtbuktande eller platta. Huden behöver skyddas och produkten måste vara skonsam och anpassad efter användarens individuella behov, berättar Johan Höglund.
Inte mindre än 3 000 olika produkter från olika leverantörer har godkänts för förskrivning, och Coloplast står för en tredjedel av dem, Coloplast är marknadsledande inom segmentet hjälpmedel för intim vård, och har särskilt stark ställning när det gäller stomiprodukter. Men precis som med mediciner säljs inte varorna direkt till kund, utan ska godkännas när det gäller kvalitet och pris av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV). (Utom i två regioner, Västra Götaland och Jönköping där man i stället har upphandling).
Därefter är det landets drygt 100 stomiterapeuter som ordinerar lämpligt hjälpmedel att hämta ut på apotek. Högkostnadsskydd gäller.
– Det är stomiterapeuter och uroterapeuter vi vänder oss till i första hand, bekräftar Rabi Tezel.

Kundkontakt
Men det är så klart avgörande var patienterna tycker.
– Patienten brukar ofta prova 3-4 olika produkter innan man hittar den som fungerar bäst, säger Johan Höglund.
Därför är en avdelning på Coloplast i Kungsbacka helt inriktad på kundkontakt.
– Vi har kontakt med ett par tusen patienter årligen som ringer och har synpunkter, berättar Rabi Tezel.
Givetvis en del klagomål som i alla kundtjänster, men framför allt tacksamma patienter som återkommer.
– Vi har otroligt engagerad personal, och ser verkligen hur vi kan göra skillnad för den enskilda individen, konstaterar Johan Höglund.






Jobbar man med katetrar och stomi kan bordsdekorationerna vara lite speciella….


Fakta
Stomi är ett kirurgiskt ingrepp där det skapas en öppning i buken och avföring eller urin samlas i en påse som töms eller byts med jämna mellanrum. Stomin kan vara permanent eller tillfällig.
Cirka 31 000 har stomi i Sverige och antalet ökar. Det genomförs 5 000 stomioperationer varje år.
Tappningskatetrar används om man har svårigheter att tömma blåsan. Miljontals katetrar används årligen inom primär-, slutenvård och av enskilda användare i hemmet runtom i Sverige.


SENASTE TV-NYHETERNA

Debatt: Vi är öppna för andra möjligheter
DEBATT 2023-06-01 KL. 14:15

Debatt: Vi är öppna för andra möjligheter

Så blir vädret under studentdagarna
NYHETER 2023-06-01 KL. 11:44

Så blir vädret under studentdagarna

Emil är ett steg närmare OS-drömmen
SPORT 2023-06-01 KL. 09:30
Premium

Emil är ett steg närmare OS-drömmen

Åklagaren –
NYHETER 2023-06-01 KL. 07:05
Premium

Åklagaren – "brott bland unga inte ovanligt"

Eldningsförbud införs i hela Halland
NYHETER 2023-05-31 KL. 21:45

Eldningsförbud införs i hela Halland

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2023-06-01 KL. 22:43
Efter tunga perioden klev Jonsson fram
Premium | FOTBOLL 2023-06-01 KL. 22:02
Lerkils stod för en överkörning
Premium | FOTBOLL 2023-06-01 KL. 21:36
Här avgör skyttedrottningen derbyt

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Dyrare pendla till övriga Halland

Dyrare pendla till övriga Halland

Från i april gjorde Hallandstrafiken om zonsystemet kraftigt. Det innebar en förenkling och billigare resor för många hallänningar. Men för kungsbackabor som pendlar söderut kan det bli tusentals kronor dyrare varje år.