20 veckors väntan på skuldrådgivning
Konsumentverkets årliga kartläggning av kommunernas budget- och skuldrådgivning visar Kungsbacka har betydligt längre väntetider än övriga i Halland.
– Vi har tänjt på gränserna arbetsmässigt de senaste fem åren och under 2019 eskalerade ökningen och en kö bildades, säger Anna Björnör, ekonomirådgivare i Kungbacka kommun.
Konsumentverkets rekommendation är att den som behöver ska få träffa en rådgivare inom fyra veckor vilket flertalet av kommunerna i Halland håller sig till. Men i Kungsbacka är läget betydligt mer ansträngt. Sedan år 2002 har ekonomirådgivningen i Kungsbacka haft en ökning av ärenden med 500 procent. Till slut rann bägaren över.
– Vi bedömer att vi nu har 20 veckors väntetid.
Anna Björnör och Anette Sternéus som är ekonomirådgivare i Kungbacka kommun märker att det är många som ringer och behöver hjälp som avstår från att ställa sig i kön eftersom det är så lång väntetid och de inte kan se så långt framåt.
– Och att ha kö tar mer tid, då de som köar ringer för att få handledning under tiden, säger Anna Björnör.
Kungsbacka ger varje skuldsatt mest tid jämfört med övriga landet enligt Konsumentverkets kartläggning. 3,5 timmar jämfört med 2 timmar i övriga landet?
– I rapporten jämför man vår arbetstid med antal skuldsatta hos Kronofogden. Vi i Kungsbacka arbetar också med många som är överbelånade, men inte har hamnat hos Kronofogden. En del betalar på allt trots att de inte kan och en del har skulder som har hamnat på inkassobolag (men inte hos Kronofogden). I Kungsbacka är det många som bor i ägt boende. Vi jobbar för att familjer ska kunna bo kvar, säger ekonomirådgivarna.
Deras erfarenhet visar att många har dragit på sig fler lån än de klarar av att betala. Konsumtionsskulderna är ofta mycket dyrare än de höga bolånen. Om något lån, det kan vara bolån, konsumtionslån eller annan räkning, inte betalas och hamnar hos Kronofogden finns stor risk för att bostaden får säljas.
– Vi jobbar hårt med detta, då det inte finns alternativa bostäder, framförallt när man har fått betalningsanmärkningar. Det är väldigt tidskrävande. Vi är också en företagstät kommun vilket kräver helt andra resurser. I Kungsbacka förekommer det ofta att anhöriga ”räddar” den skuldsatte för att den inte ska hamna hos Kronofogden. Detta är inget vi rekommenderar, då man behöver se en helhetsbild av den ekonomiska situationen innan, säger Anette Sternéus.
Antal skuldsatta har enligt Kronofogden minskat i Sverige. Men de totala skulderna har ökat. Hur ser det ut i Kungsbacka?
– I Kungsbacka har antalet skuldsatta hos Kronofogden också minskat. Men ingen vet hur många av våra hushåll som kämpar på med svår skuldsättning. Det anses fortfarande väldigt skamligt. Vi för statistik på avslutade ärenden hos oss. Några har inga lån/skulder alls, några betalar på allt, några är på inkasso och andra är på Kronofogden och inkasso. Det vi kan se i vår statistik är att skuldbördan per person har ökat mycket. Genomsnittskulden per person på våra avslutade ärenden för år 2019 var 1?873 692 kronor. Det ska då tilläggas att sju av de avslutade ärendena inte hade några skulder alls. Genomsnittsskulden har under de senaste tio åren pendlat mellan 700?000 kronor och 1?200?000 kronor men ökade markant redan 2018 och har ökat ytterligare 2019. Då ingår både lån och obetalda skulder, säger Anna Björnör.
Det finns stora orostecken framöver med tanke på alla som drabbas ekonomiskt i spåren av coronaviruset. Efterfrågan på rådgivningen kommer att öka i hela landet. Kommer ni i Kungsbacka att klara att ta emot den förmodade ökningen?
– Redan vid årsskiftet stod det klart att de obetalda inkassokraven är på uppgång. I coronakrisens spår bedömer branschen att den trenden bara kommer att förstärkas. En obetald räkning/lån/kredit kan ta upp till några månader innan de hamnar på ett inkassobolag. Sedan ytterligare några månader innan de hamnar hos Kronofogden. De flesta människor som råkade illa ut under nittiotalskrisen och finanskrisen 2008 tog inte kontakt med oss förrän året därpå och kommande år. Vi har fortfarande människor som kontaktar oss för att få hjälp med skulder som uppkom under nittiotalet. Det är en stor eftersläpning som vi tror beror på handlingsförlamning, skam och att de inte känner till att vi finns, säger Anette Sternéus.
Hur påverkar det väntetiden?
– Med den bemanning vi har nu tror vi att kön kommer att bli betydligt längre. Vi hoppas på och jobbar för att utöka antalet ekonomiska rådgivare, då vi ser ett stort behov redan nu och ännu större i framtiden.
Ser ni redan nu någon målgruppsförändring när det gäller personer som söker hjälp av er?
– De som vi hittills har träffat och pratat med i telefon angående coronakrisen är personer med anställning som blivit permitterade eller uppsagda. Vi har även haft kontakt med en del företagare som är drabbade. Flera av dessa har inte marginal i sin ekonomi för att klara nästkommande månad. Även om vi har kö så råder vi de som behöver att ställa sig i den, då de ekonomiska problemen sällan försvinner och vi antar att kön blir längre, säger Anna Björnör.