Annons

Jätteprojekt snubblar på startlinjen

8000 bostäder i Forsbergen – det gigantiska projektet kunde Norra Halland berätta om i våras. Sedan kommunen reagerat negativt dras ansökan tillbaka – men byggbolaget Brixlys vd menar att det bara handlar om formaliteter.

Bostad | 08 September 2021 08:00

Sedan länge har fastighetsägarna vid Forsbergen velat exploatera delar av marken och bygga bostäder. Det handlar om jättarna Brixly, Balder och Gåsevadholm, men även ett par mindre fastighetsägare. Då har det gällt mindre bitar av bergen. När kommunen beslöt att göra en förstudie av hela området, för att bland annat se hur Tölöleden skulle kunna knytas ihop med södra delarna av staden, såg de stora fastighetsägarna plötsligt helt nya möjligheter.

Tillsammans tog Brixly, Balder och Gåsevadholm fram ett minst sagt expansivt förslag – på 84 hektar mark ska det enligt ansökan fram till år 2055 skapas 8 000 bostäder för 20 000 invånare.

– Vi hoppas kunna bygga en hållbar stadsdel som ger avtryck inte bara här på Västkusten, utan kanske till och med utanför Sverige! sa Brixlys vd Markus Brink entusiastiskt till Norra Halland i maj.

Det fick både politiker och planerare på kommunen att hicka till – riktigt så mycket hade man nog inte tänkt sig. Och framför allt kände man sig lite överkörd, förstudien som skulle sätta villkoren för byggandet hade ju knappt kommit igång.

Så när kommunstyrelsen skulle behandla ansökan om planbesked förra veckan var förslaget att avslå: “Det stora antalet bostäder som föreslås innebär att hela området tas i anspråk för bostäder service, parkeringar och vägar, och inga områden lämpliga för rekreation och friluftsliv lämnas kvar.”

Det fick Brixly/Balder/Gåsevadholm att dra tillbaka sitt förslag.

– De drog väl tillbaka ansökan när de såg att förslaget var att avslå, säger kommunalrådet Fredrik Hansson (C).

– Jag förstod inte riktigt deras tanke med att lägga ett förslag i det här skedet innann förstudien är klar.

Men Brixlys vd Markus Brink hävdar att det handlar om formalia.

– Vi hade sedan tidigare en ansökan om planbesked för en mindre del, och när nu hela Forsbergen skulle utredas i en förstudie var detta en komplettering. Det tolkades som en ny ansökan, så därför drog vi tillbaka den. Men planerna på 8000 bostäder finns kvar? – Ja, vi har lagt ner oerhört mycket kraft och undersökningar på förslaget.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Philip ska tillbringa ett utbytesår i Vallda

Nyheter Han ville skaffa sig nya erfarenheter och göra något annorlunda. Därför valde Philip Gottschalk från ...

Medicinstöld inom hemtjänsten

Blåljus Kommunen misstänker att någon anställd inom hemtjänsten i Vallda har tagit narkotikaklassad medicin från en ...

Inbrottsvåg sveper över Kungsbacka innerstad

Blåljus Lås din dörr! Med den uppmaningen vänder sig polisen i Kungsbacka till allmänheten. Detta sedan flera ...
Annons