Annons

”Jag är en lagspelare”

Redan som 13-åring såg hon att det går att förändra samhället genom att engagera sig. Den insikten har Lisa Andersson burit med sig och nu tar hon över positionen som Kungsbackas mäktigaste politiker.

– Ibland behövs snabba beslut, men jag är en lagspelare.

Politik | 19 Juni 2020 08:00

Lisa Andersson är första kvinna på posten som kommunstyrelsens ordförande.

FOTO: Kristian Alm

Fakta Lisa Andersson

Namn: Lisa Andersson

Ålder: 52 år

Aktuell: Ny ordförande för kommunstyrelsen

Bor: Onsala

Familj: Sambo och två vuxna barn

Hobby: Trädgård – ”med mitt jobb gäller det att trädgården är lättskött, med buskar och marktäckare, så som det ser ut i naturen”.

Favoritväxt: Rosor som doftar

Det verkar inte ha varit någon större tvekan när Hans Forsberg hastigt och mindre lustigt plötsligt försvann efter den chockartade sexaffären för några veckor sedan.

”Jag säger inte blankt nej”, var Lisa Anderssons svar i Norra Halland på frågan om hon var beredd på att ta över.

Den som följt politik ett tag vet att det på vanlig svenska betyder ”jatack, gärna!”

Enhälligt

För Moderaterna i Kungsbacka verkar det också ha varit ett självklart val, det blev ingen strid om tronen utan Lisa Andersson nominerades enhälligt av den moderata fullmäktigegruppen förra torsdagen och valdes i tisdags formellt i fullmäktige till ny ordförande för kommunstyrelsen.

Det är så den viktigaste posten heter i kommunen, även om ”jobbtiteln” vanligen är kommunalråd. Det finns ytterligare tre kommunalråd, Fredrik Hansson (C), Ulrika Landergren (L) och Eva Borg (S). Men de är alltså ”bara” ledamöter i kommunstyrelsen.

– Det ska bli väldigt roligt och spännande även om det är lite nervöst. Men det är som det ska vara när man gör något nytt, säger Lisa Andersson.

Du ser dig inte som en tillfällig nödlösning?

– Nej, inte alls, det här är det jag vill fortsätta göra.

Vem är då Lisa Andersson?

– Jag är uppvuxen i Onsala som yngst av fyra syskon. Min pappa var byggmästare och inte så mycket hemma. Min mamma slet ensam med att hand om oss efter skilsmässan, och hon är min förebild. Hon brydde sig alltid om andra människor, och alla var välkomna till vårt hem. Så har jag också velat vara, att ställa upp när det behövs.

Trädgårdsmästare

Lisa Andersson var duktig i skolan och intresserad av kemi, men betygen räckte ändå inte till ingenjörslinjen på Chalmers, utan det blev så småningom en mer jordnära utbildning: trädgårdsmästare.

Efter ett antal år i yrket i Mölnlycke och Kållered fick Lisa Andersson jobb hemmavid, på Millesons i Onsala. Det har länge gått att kombinera med politiken, men i höstas var det dags att ta tjänstledigt och satsa för fullt. Även den gången var det faktiskt en man som klev av utan förvarning. Ulric Björck lämnade kommunen och posten som ordförande för Vård och omsorg och Lisa Andersson tog ett steg upp.

Fullmäktiges ordförande Anders Ekström hälsade den nyvalda Lisa Andersson välkommen med boken “Gör nu bara exakt som jag säger”.

Nu har hon nått toppen i Kungsbacka. Kanske ett logiskt steg för den som redan som 13-åring gick med i Moderat skolungdom för att slåss mot blockbetyg i SO och NO, och lyckades skjuta upp dem.

– Jag har alltid engagerat mig och velat påverka. Mina syskon var också med i Moderaterna, men min mamma röstade inte på dem, pappa vet jag faktiskt inte.

– Det ska finnas ett skyddsnät i samhället, men det gäller att ta eget ansvar, alla ska jobba och bidra och tänka på att vi även har skyldigheter. Sen gillar jag inte när alla ska göra likadant.

1989 kom första uppdraget som ersättare i dåvarande fritidsnämnden, och sen har antalet uppdrag vuxit efter hand.

– Det är roligt att få vara med och forma samhället vi lever i.

Tycker du att det går att påverka?

– Jomen det tycker jag. Men sen blir det förstås alltid en kompromiss, alla kan inte få igenom allt de vill. Vi är alla olika, och det tycker jag är viktigt att betona.

På vilket sätt är du olik när du nu tar över efter Forsberg?

– Jag tror att jag är mer lagspelare. Det finns så många kunniga moderater i Kungsbacka att lyssna till. Om alla bidrar minskar risken att man blir hemmablind. Ingen kan allt.

– Men visst, det kommer att krävas snabba beslut ibland, och jag vet att det är en utsatt post.

Ska du medieträna dig?

– Tja, det kan man nog aldrig få för mycket av.

Vilka politiska frågor ser du fram emot?

– En viktig fråga är översiktsplanen som är ute på samråd just nu. Det handlar om hur vi ska utveckla kommunen. Vi går från en småstad till en stadskärna med mer puls, men det gäller samtidigt att inte bygga bort känslan av trygghet.

Trygghet har alltid varit en viktig fråga för Lisa Andersson.

– Jag började med nattvandring när barnen gick på högstadiet, och har sen fortsatt med det. Både med de vanliga nattvandrarna och med Moderaterna som nattvandrar då och då i olika delar av kommunen. Det är många ungdomar som inte har vuxna som kan ställa upp.

Tänker du fortsätta med vandring även som kommunalråd?

– Jajamen!

Hur ska du hinna med?

– Jag är ingen som tycker om att sitta i soffan och titta på tv.

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Färre lokala konkurser – trots pandemin

Jobb & Pengar Antalet konkurser ökade i juli. Men Kungsbackas företag har hittills stått stadigt i coronakrisen. Enligt sajten Kreditrapporten minskade ...

Stekhett veckoslut på intåg

Nyheter Kontrollera att kylklamparna ligger på plats och sök skugga om du inte njuter av höga temperaturer och stekande ...

Ilsken älgko i motionsspåret

Nyheter En älgko med två kalvar rör sig på motionsspåret i Vallda Palta. Hon är aggressiv och vill ha ...
Annons