ISHOCKEY 2022-01-19 KL. 12:00

Ryfors om AHL: "Det kallas djungeln av en anledning"

Av Oliver Marshall

Han lämnade tryggheten i Sverige med drömmar om NHL-spel med Tampa Bay, men än så länge har tiden i USA inneburit spel hos farmarlaget, Syracuse Crunch. Nu berättar Simon Ryfors från Kullavik om vardagen i AHL – ligan alla vill ifrån.

Ryfors om AHL:
Simon Ryfors drömmer om debuten i NHL. Foto: Arkivfoto Christian Johansson

I september gick flyttlasset från Sverige och Rögle, där Simon Ryfors varit sedan 2013. Hanhals Kings-produkten, som i våras spelade SM-final med Ängelholmsklubben, lämnade Sverige för USA, och ett försäsongsläger med de regerande Stanley Cup-mästarna, Tampa Bay Lightning.
– Jag var med på deras camp i en månad. Det gick bra och jag fick bra respons. Jag fick spela alla försäsongsmatcher med NHL-laget och jag var en av de sista som skickades där ifrån, säger Simon Ryfors.

Det är inte vilket gäng som helst som Ryfors fick träningsspela med. Tampa Bay har vunnit Stanley Cup två säsonger i rad, och i laget finns bland andra den svenska världsbacken, Victor Hedman, och de offensiva superstjärnorna, Nikita Kucherov och Steven Stamkos.
– Jag fick spela en del matcher med dem och det var jäkligt coolt. Man förstår verkligen varför det gått så bra för dem, de har alla pusselbitar som krävs och en otroligt bra ledarstab, säger han.

Omställningen
I Tampa Bay fick han dock inte stanna efter försäsongslägret. I mitten av oktober skickades han, med många andra spelare till farmarlaget Syracuse Crunch i AHL, ligan under NHL.
– Då började den riktiga omställningen, säger Ryfors.

En del av omställningen är ishockeyn som spelas i AHL.
– Det är en helt annan typ av hockey. Den här ligan är mer fartfylld och fysisk. Man chippar ner puckarna och åker och jagar. Men allt har varit väldigt annorlunda, hur hockeyn är, hur kulturen är och kommunikationen är, säger Ryfors.
Är det en hårdare ledarstil än i Sverige?
– Det skiljer sig helt klart, det är lite hårdare här. Man får ha skinn på nösan för att klara sig mentalt.

Förutom att ishockeyn och ledarstilen är annorlunda är även tryggheten borta.
– Man bor själv och har egentligen ingen. I Sverige hade man en stor trygghet i sin organisation och jag var i samma lag länge där man varit trygg. Det har varit en utmaning, men det har varit lärorikt.

AHL – "Djungeln"
Matchtempot i AHL är något annat än vad Simon Ryfors är van med från tiden i Sverige. Till följd av att matcher skjutits upp i december på grund av coronasmitta har det dessutom blivit ännu tätare.
– Det är väldigt intensivt just nu. Nu efter nyår har vi 55 matcher att spela på 110 dagar. Man är inte van att spela tre matcher på fyra dagar eller fyra matcher på fem dagar. Allt handlar om att hålla kroppen fräsch, säger Ryfors.

Elva poäng på 27 matcher har det hittills blivit för centern, som förra året noterades för 45 poäng på 51 matcher i SHL.
– Det har varit lite frustrerande mentalt. Jag har inte nått min fulla potential här, långt ifrån. Men jag hittar mer rätt nu än i början.
Har du fått ändra din spelstil?
– Lite, absolut. Man spelar ju rakare här och det har varit utmanande att försöka hitta en bra balans. De har ju skrivit på med mig för att jag är den jag är, men man måste samtidigt anpassa sig efter spelstilen här.

Målsättningen för Ryfors är glasklar – han ska spela i NHL för Tampa Bay. Det kluriga är dock att han delar lag med spelare som har exakt samma dröm. AHL är ligan som alla vill ifrån.
– Det är ganska påtagligt att det är en liga där ingen vill vara. Det är ett depåstopp och det kallas ju djungeln av en anledning. Det är fartfyllt och fysiskt och många vill visa upp sig, säger han och fortsätter:
– Man kan inte slappna av en enda dag för då kan man tappa sin plats i laget. Man måste våga ta för sig.

Av alla NHL-lag som finns att slå sig in i har han hamnat i den organisation som de senaste två säsongerna varit bäst. Men Simon Ryfors är målmedveten. Han vill slå sig in i Tampa Bay redan denna säsong.
– Jag har det som mål och jag gör allt jag kan för att nå dit. Det är därför jag åkt över och jag känner att jag är på rätt väg. Så drömmen lever än.


TV-klipp och nyheter

Här kan du inte bada i helgen
NYHETER 2024-07-26 KL. 14:07
Premium

Här kan du inte bada i helgen

Nya prover visar höga bakteriehalter

Missfärgat vatten skapar oro i Frillesås
NYHETER 2024-07-26 KL. 12:30
Premium

Missfärgat vatten skapar oro i Frillesås

"Blir så påtagligt när det ser ut så här vid stranden"

Vill helst slippa - därför måste kommunen brädda
NYHETER 2024-07-26 KL. 11:45
Premium

Vill helst slippa - därför måste kommunen brädda

"Risk för att vattnet vänder tillbaka i folks avlopp"

Räddningstjänsten kvar efter storbranden i Åsa
NYHETER 2024-07-26 KL. 08:17
Premium

Räddningstjänsten kvar efter storbranden i Åsa

När brandresterna svalnat inleds polisens undersökning

Gottskärsseglare vann SM
SPORT 2024-07-25 KL. 15:09
Premium

Gottskärsseglare vann SM

Elpida är årets lärare i Kungsbacka
NYHETER 2024-07-25 KL. 07:00
Premium

Elpida är årets lärare i Kungsbacka

"Är som bäst när vi har henne"

Här drillas målvaktstalangerna
ISHOCKEY 2024-07-24 KL. 21:00
Premium

Här drillas målvaktstalangerna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2024-07-26 KL. 17:22
Inget OS för Bengtsson
NYHETER 2024-07-26 KL. 16:50
Tågstopp genom Halland
Premium | NYHETER 2024-07-26 KL. 16:00
Så varmt är badvattnet i Kungsbacka
Premium | NYHETER 2024-07-26 KL. 14:07
Här kan du inte bada i helgen

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hövdingen talar ut

Hövdingen talar ut

I snart sju månader har förre rikspolischefen Anders Thornberg varit landshövding i Halland. För NH berättar han om sitt nya jobb, vad som upprör honom mest, vilken påverkan Nato har på länet och vem Onsalamannen är. Han berättar också hur det är att vara misstänkt för ett allvarligt brott.