Annons

Ingen våtmark på Svinholmen

Det blir ingen våtmark på Svinholmen. Risken att gamla föroreningar ska läcka ut är för stor.

Politik | 21 November 2020 07:00

Svinholmen ligger vackert i det inre av fjorden där Kungsbackaån mynnar. Men under markytan är det fullt av gifter och avfall från 1900-talet.

FOTO: Kristian Alm

Svinholmen fungerade länge som soptipp och deponi och skulle man göra en våtmark av området, som ligger längst in i Kungsbackafjorden, ökar risken för att förorenat lakvatten läcker ut.

Det framgår av den utredning som förvaltningen för Teknik gjort, efter att centerpartisten Anders Eriksson föreslagit en våtmark på platsen. Nämnden för Teknik förväntades under veckan fatta beslut om att gå på förvaltningens linje.

Bra för miljön

Anders Eriksson skriver i sin motion från i somras att när Svinholmens deponi ska sluttäckas kommer det att kosta en hel del pengar. Samtidigt tittar kommunen på att i utkanten av den deponin bygga ett översvämningsskydd mot havet. Han tänker att delar av kostnaden för översvämningsskyddet kunde hamna i utgifterna för våtmarken, vilken man kan få statliga bidrag till.

Samtidigt framhåller han att en våtmark skulle vara en bra koldioxidsänka som skulle bidra till att nå Kungsbackas klimatmål.

Ser risker

Men förvaltningen ser stora risker. Man har diskuterat möjligheten att anlägga en våtmark på Svinholmen tillsammans med miljökonsulter och representant från tillsynsmyndigheten, och man avråder starkt ifrån att tillföra vatten till deponin.

Istället ska man begränsa mängden lakvatten som uppkommer. Täckningen ska därför vara konstruerad på ett sådant sätt att ”nederbörden och potentiellt genomströmmande grundvatten minimeras”.

Eventuellt finns möjlighet att anlägga en våtmark i anslutning till deponin enligt förvaltningen, men det ligger längre fram.

Den skulle i så fall ligga sydväst om Hammargårds reningsverk och ingå i kommunens vision om att knyta ihop staden med havet.

Hur det blir med det tänkta friluftsområdet in mot Kungsbacka är emellertid osäkert.

– Vi har pausat det projektet, säger Victoria Fagerlund, verksamhetschef för hållbar utveckling på Kungsbacka kommun.

– Just nu pågår omfattande långsiktiga studier om hur infrastrukturen mellan Göteborg och Varberg ska se ut. Och innan Trafikverket är klara med dem avvaktar vi vidare planering.

Tidigare i NH:

Sanering av soptippar dröjer

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Bullerplågade husägare protesterar

Bostad Villaägarna i Varla hoppades att det nya företagsområdet skulle innebär minskat buller. Men planförslaget innebä...

Lär sig med Minecraft

Skola De fem stora världsreligionerna har tusentals år på nacken, datorspelet Minecraft mindre än ett decennium. Men på Älvsåkersskolan ...

Friskis följer restriktionerna

Nyheter De lokala allmänna råden har förlängts på grund av pandemin. Undvik gym, umgås bara med ...
Annons