Vädret idag
Molnigt
14°C
Prognos juli 16, 2019
dag
Delvis soligt
19°C
 

Ingen julskinka vid midsommar

Det var en fin augustidag för något år sedan. Vi hälsade på vänner i deras nyinköpta sommarstuga inte så långt från Ljungskile.

– Vi ska ju snart åka härifrån, så jag tömde frysen och hittade grytbitar. Det får bli en höstgryta även om det är riktigt somrigt och varmt i dag, sa min vän som hade tagit på sig att svänga ihop en enkel middag.

– Inga problem, det är ju alltid gott, sa jag men jag tänkte något helt annat.

”Märkligt att laga sådan mat mitt i sommaren”. Andra i familjen som också var med hade däremot inga problem alls med menyn.

– En god gryta smakar alltid gott, oavsett när den serveras, ansåg de när jag dryftade frågan på väg därifrån.

”Hon hade i alla fall vett att påtala sin otajmade planering”, tänkte jag. Och grytan var god, inget snack om saken. Så vad är problemet?

 

Att välja grönsaker efter säsong är trendigt just nu, och det är bra men det borde ju inte alls vara en trend utan en självklarhet hela tiden. Varför äta importerade äpplen när man kan passa på att njuta av svenska jordgubbar? Jag vet, jag vet, det går inte alltid att ersätta äpplen med jordgubbar, men ändå.

Men när det finns nyskördade svenska morötter och kål är det väl onödigt att importerad sötpotatis. Eller? Ska man kunna äta vad man vill året om? Importera blåbär från Sydamerika på våren istället för att frossa i de svenska när de väl kommer?

 

För mig är det årstiden som styr vad jag är sugen på, och jag kan känna mig oerhört konservativ i vissa lägen. Logiken göre sig icke besvär. Skaldjur lär vara väldigt fina i januari, och räkor kan jag mycket väl tänka mig att äta då, men kräftor? Aldrig, de hör augusti till, med ljus på verandan i skymningen och helst förstås en stor gul måne och med melon och glass till efterrätt.

Julskinka till jul, och inte någon påskskinka här inte. Inte lutfisk till påsk heller för den delen, även om en del visst tycker det är helt rätt.

Och så jordgubbar till midsommar. Förstås. Helst på en tårta. Jordgubbar till påsk skulle vara jättekonstigt.

Sillen och den rökta laxen är de enda jag kan komma på som passar både till jul och påsk och dessutom vid midsommar. Märkligt. Men ingen regel utan undantag.

 

Christina Forlin
Nyhetschef 0300- 52 13 61

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 12 juli

kl 10.30 Gemensam promenad i Åsa. Föranmälan. Arr: Anhörigcenter. 

kl 12–15 Origami. Prova på att vika djur och blommor, loppor eller båtar till vattenleken utanför Naturum. Origami är en gammal japansk konstform som roat både stora och små i mer än tusen år.

Kl 20 Trubadurkväll på Nyfiket i Frillesås.

Lördag 13 juli

kl 11–15 Biodlingens dag på Naturum. Kungsbacka biodlarförening svarar på frågor...

Läs Mer

Så här funkar eNH!