Annons

Ideella krafter återställer gamla betesmarker

I årtionden har träden fått växa fritt i de gamla hagmarkerna runt Stättared.
Men nu pågår jobbet för fullt med att återställa dem till hur de såg ut förr.
– Arbetet har varit planerat i några år, nu i höstas kom vi igång ordentligt, säger Henric Nilsson, ordförande i Stättareds 4H-gård.

Nyheter | 19 Januari 2021 15:04

Ända sedan i höstas har ideella krafter hjälps åt med att röja fram de gamla betes- och åkermarkerna vid Stättareds 4H-gård. Anki Carlsson och Henric Nilsson är två av dem som var där och slet helgen.

FOTO: Ann Kristin Ekman

Lördagsförmiddagen är gnistrande vacker. Minusgraderna nyper, isen har tagit grepp om minsta lilla vattendroppe och lite varstans ser syns folk på vandring längs stigarna kring 4H-gården.

– Om man jämför med för ett år sedan har mängden bilar på parkeringen ökat med 60 procent. Jag tror att många har upptäckt att det är ett bra sätt att umgås, ge sig ut i skogen med en termos varm choklad och grilla lite korv, och att de kommer att fortsätta med det också efter att pandemin är slut, säger Henric.

Lördagens brasa var rejäl. Men då var den i första hand till för allt elda upp delar av allt ris som ska röjas bort. Anette Nilsson, Carina Ottosson, Jeff Gutierrez och Henrik Nilsson.

Det brinner en brasa nära fötterna på honom också. Men även om det finns planer på att kanske grilla korv över den senare under eftermiddagen, är det inte huvudsyftet. Tillsammans med Carina Ottosson, Anki Carlsson, Jeff Gutierrez och Anette Nilsson sliter Henric i dag med att såga bort kvistar, släpa ris och sedan elda upp altsammans för att få markerna öppna igen.

Det blir mycket traskande över stock och sten. Anette Nilsson kommer med hela famnen full med ris.

– Det har varit folk här och jobbat varje helg sedan i höstas, lördagar och söndagar. Under helgerna, när det var mer ledigt, fler dagar i veckan. Det är roligt och så mycket annat finns ju inte att göra nu, säger Henric som varit med de flesta dagarna.

Bidrag från länsstyrelsen

Projektet att återställa de gamla betesmarkerna har fått bidrag på 200 000 kronor från länsstyrelsen, pengar som är öronmärkta att användas till material för stängsel och grindar. I gengäld ska hela arbetet utföras av ideella krafter.

Alla fällda trädstammar ska tas ut ur skogen. En del blir ved till gårdens grillar, en del förhoppningsvis bänkar som ska stå i naturen.

På marken ligger nersågade trädstammar som ett plockepinn. En volontär med motorsågskörkort har tagit ner dem, övriga hjälps åt med att kvista av och bränna resterna, medan stammarna ska dras ut till vägen och köras upp till gården där de sågas upp och klyvs – björkarna för att bli ved till Stättareds grillar, ekarna för att möjligen bli bänkar i de klara hagarna.

Allt jobb utförs ideellt. Det är tungt med roligt. Carina Ottosson, Anki Carlsson, Jeff Gutierrez och Henrik Nilsson fyller på energidepån med lite fika.

– Vi tar ner alla granar, björkar och bokträd. Där det finns ekar glesar vi ut dem. De behöver fem meter mellan kronorna för att klara sig. Däremot sparar vi alla aspar: de är mjuka och hackspettar gillar att bygga bon i dem. Vi sparar också alla rönnbuskar. Länsstyrelsen rekommenderar att man gör det med alla bärbuskar. Vi sparar också sälgen. Den blommar väldigt tidigt på våren och är viktig för vilda bin och humlor.

Rester av torp

Det finns rester från flera torp runt omkring Stättareds gård. Det sista revs någon gång på 30-talet. Markerna användes troligen fram till 1950 eller -60-talet.

– Det finns kvar en del maskiner som användes fram tills dess, säger Henric och visar mot ett genomrostat järnskelett under ett träd.

Sedan dess har skogen fått växa som den velat.

– Förhoppningsvis kommer vi att vara klara med hela arbetet här fram i februari eller mars. Sedan kan djur gå och beta här igen, säger Henric Nilsson.

Läs mer: 

Våtmark ska höja naturvärdena i Stättared

Riktig toalett behövs på Stättareds 4h-gård

Getpromenad lockade många till Stättared

Företag i Frillesås får del av 24 klimat-miljoner

Pandemin ger besökshype i naturreservat

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Att ta en tur i naturen är poppis i pandemin

Miljö och natur Att gå på tur i naturen har blivit poppis under pandemin. Besöksrekorden har haglat tätt i Kungsbackas naturreservat. ...

Delar ut jod till skydd mot strålning

Vård Bor du inom en 15-kilometersradie från kärnkraftverket Ringhals? Då får du snart ett paket med tabletter på ...

Stor risk för översvämning i Kungsbacka

Nyheter Risken för översvämning i Kungsbacka tätort är mycket stor. Det visar en kartläggning från Myndigheten ...
Annons