Vädret idag
Mestadels molnigt
17°C
Prognos juli 23, 2019
dag
Delvis soligt
22°C
 

I skördefesternas tid glöms lantbruket bort

Det var skördefest på torget i Kungsbacka i mitten av september, och Tjolöholms skördemarknad drog mängder av besökare nyligen. Mathantverk, kockduell, veterantraktorer och provsmakningar, musik och upplevelser. Imponerande Highland cattledjur, pilflätning och positivhalare. Och så skinka, korv och grönsaker.

Själv tog jag mig ända till Öland i år för att hälsa på vänner och vara med om skördefest i dagarna två. Men den börjar egentligen redan en onsdag kväll och höll på till och med söndag. Och det var mer fest än skörd.

Militären hade uppvisning med krigsfartyg och helikopter i en tänkt landsättning. Civilförsvaret informerade om Blå stjärnan och vad man ska ha hemma vid en eventuell kris.

Konstnärer hade öppet hus och bjöd på vin, kaféer serverade småländsk ostkaka. Utbudet var enormt; stickade mössor, billiga smycken, prydnadskål och fikonmarmelad. 

Det mesta hade egentligen inte så mycket med skörd att göra, även om det fanns en jättelada fylld med pumpor i olika storlekar och färger, både prydnadspumpor och ätbara. När började pumpa bli en viktig gröda i Sverige? 

Fårets dag var möjligtvis undantaget vad gäller genuint jordbruk, där gick några djur och man fick se när de klipptes, och det såldes massor av mjuka fårfällar och stickade koftor. 

Det ena behöver ju inte utesluta det andra, men visst borde man väl även skänka lantbrukarna några tankar under festligheterna?

Det är lite märkligt att ju fler som firar skörden desto färre är det som lever på jordbruk.

Enligt Jordbruksverket fanns det exempelvis för 30 år sedan i Sverige 31 000 företag med mjölkkor, 2017 var antalet strax under 3 600.

Och skörden i år handlar väl egentligen om brist på hö och ensilage, och spannmål som avkastar mycket lägre än normalt. Enligt LRF Konsult kommer de dåliga skördarna medföra att Sverige övergår från att exportera spannmål till att bli beroende av import. Hur läget är varierar visserligen stort mellan företag och delar av landet, men ändå. (I norra Halland har lantbruket trots allt klarat sig hyggligt mot andra delar av landet.)

Men man kan hoppas att festerna ändå får fler att upptäcka matglädjen. Och att intresse bland konsumenter finns visar inte minst tillväxten av Rekoringar som poppar upp lite varstans i landet.
Där kan man också tala om en slags skördefest, med närproducerad honung och närbakade bröd bland mycket annat som ost och grönsaker. Och där fokus enbart ligger på maten.

Christina Forlin
Nyhetschef 0300- 52 13 61

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 19 juli

kl 12–15 Naturkampen på Naturum Fjärås Bräcka. En naturlig femkamp där du får mäta dig med olika djur. Kan du kliva lika långt som en älg, trumma lika snabbt som en hackspett eller har du lika många tänder som en gädda?

Lördag 20 juli

kl 13-14.30 Historisk guidning. På 12–1300-talet låg det en borg, Hunehals Borg, vid Hanhalsholme. Denna borg var ett centrum för nordisk politik, med maktstrider, mord...

Läs Mer

Så här funkar eNH!