Annons

Hon sprider ljus i mörkret

För dem som trafikerar gångstråken i Fors är hon redan en kändis. Nu gör Johanna Albrektson även succé på Instagram. Under pseudonymen Pyntfixarn visar hon upp sin kulört blinkande jul- och nyårsträdgård som lyser upp midvintermörkret för alla som passerar – IRL och virtuellt.

Bostad | 01 Januari 2021 07:00

Johanna Albrektson har gjort om hela trädgården till ett jul-landskap.

FOTO: Privat

MER OM JOHANNA

Ålder: 37

Bor: i Kungsbacka

Familj: man och tre barn

Yrke: butikssäljare

Fritidsintressen: att pyssla, snickra och greja i trädgården – tycker om att skapa och arbeta med händerna

Äter helst: vegetarisk lasagne

Dricker helst: vatten

Lyssnar helst på: jazz

Läser helst: feelgoodböcker och barnböcker

Tittar helst på: äventyrsfilmer

Gillar: att vara med familjen och barnen

Ogillar: när människor, särskilt barn, far illa

Motto: ”Hitta glädje i vardagen”

Dold talang: är bra på att sjunga

Aktuell: som Kungsbackas mesta julpyntare

Det började för flera år sedan, medan Johanna Albrektson och hennes familj bodde i lägenhet i Göteborg.

– Då pyntade jag mycket inomhus. Men sedan vi flyttade till hus här i Kungsbacka har pyntet flyttats utomhus. Jag har alltid gillat det amerikanska sättet att lysa upp hus och trädgårdar till jul. Jag antar att det är för att jag gillar att lysa upp mörkret, förklarar Johanna glatt.

Gör egna julskulpturer

Johanna Albrektsson, julpynt,
Med sina arrangemang vill Johanna Albrektson lysa upp midvintermörkret – och inspirera. FOTO: Privat

Till skillnad från många andra pyntar hon inte enbart med ljus i trädgården. Varför ska man nöja sig med det när man har en trädgård där det finns plats för allt från snögubbar och tomtar, till skulpturer föreställande familjen som bor där?

– Jag tillverkar egna figurer och skulpturer av plywood som jag målar och ljussätter med ljusslingor. Temat är vinterlandskap. Med vita granar och vinterslott. Jag har ljus i flaggstången och en del av pyntet har godistema, berättar Johanna Albrektson.

Johanna Albrektsson, julpynt
I Johannas vinterträdgård möts man av många överraskningar. FOTO: Privat

– Jag vill att trädgården ska vara vacker på både långt och nära håll. Jag pyntar mer än ”vanligt folk” för att jag hoppas att det ska smitta av sig – lite som inspiration. Jag har redan nya idéer, inför nästa år. Det elektriska är ganska avancerat. Det är många skarvsladdar och kontakter som ska i. Men det är faktiskt inte så svårt som jag trodde det skulle vara innan jag började med detta, fortsätter hon.

Vill vara kreativ mamma

Pyntet kommer till i Johannas eget pysselrum hemma i villan i Fors. Där inledde hon årets julförberedelser vid Halloween.

– Sedan dess har jag lagt ett par timmar på detta varje dag. Trädgårdspysslet är min grej, men barnen tycker också det är kul att pyssla så de pysslar med eget medan jag håller på med mitt. Jag vill vara en kreativ mamma, som har kontakt med barnet jag själv har inombords, säger Johanna.

– Jag är decemberbarn så för mig är julen lite extra speciell, med alla sina traditioner. Och just i år är ju helgerna speciella för de flesta av oss. Det är tuffa tider för alla. Så jag kommer att låta pyntet vara kvar till i januari. Det känns viktigt. Själva planerar vi att använda vinterträdgården till att fira helgerna i. Den blir ett ställe där vi kan försöka ses utomhus med nära och kära – vid grillen som värmekälla.

Johanna Albrektsson, julpynt
Utanför Johanna Albrektsons villa finns massor att titta på. FOTO: Privat

Men finns det inte en risk att pyntandet går helt över styr?

– Nej, det tror jag inte! Det ska ju vara smakfullt. Något roligt att titta på när man går förbi. Inför julafton byggde jag en kopia av Snobbens hundhus.

Fler reportage från familjesidorna här

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Från hemlig verksamhet till kommunpolis

Familj Efter att i flera år arbetat med underrättelse och haft människosmuggling som ansvarsområde, är det nu det ...

Fortsatt distansundervisning för en del elever

Vård Undervisningen kan ännu inte återgå till det normala. Smittläget i Halland innebär fortsatta behov för anpassningar av ...

Delar ut jackor till hemlösa

Nyheter Hemlösa behöver skydd mot kylan. Och att det finns ett stort behov i Kungsbacka, det märker man ...
Annons