Annons

Högtryck att vänta på golfbanorna

Flera idrotter i Sverige har fått ställa in sina verksamheter i takt med coronakrisen. Men golfen ser fram emot säsongspremiären med samma tryck.

– Vi hoppas kunna bli en frizon, säger Karolina Bohlin, klubbchef på Forsgårdens GK.

Sport | 31 Mars 2020 17:55

Gräppås Golfklubb. Arkivbild.

FOTO:

GOLF. Denna tiden på året brukar innebära att majoriteten av landets golfare dammar av golfklubborna och letar sig ner till de lokala golfklubbarna för att starta säsongen. Coronavirusets framfart har inte sett ut att stoppa detta för tillfället.

På Forsgårdens Golfklubb och Gräppås Golfklubb har utslagsmattorna på driving rangen varit fullt belagda.

– Vädret de sista dagarna gör att människor tycker att det är underbart att vara ute. Det gynnar vår idrott som också är ett ypperligt ställe att vara på i dessa tider, säger Karolina Bohlin på Forsgårdens GK.

Anna Johansson, klubbchef på Gräppås Golfklubb fyller i:

– Det är som vanligt under den här årstiden. Och vi har haft fullt på parkeringen alla dagar förra veckan, säger hon.

Stundande premiär

Niohålsbanan på Gräppås öppnade i helgen och på fredag är det premiär för sommargreener på 18-hålsbanan. Samma dag öppnar även Forsgården upp alla sina 27-hål för spel på ordinarie greener.

Coronaviruset har gjort att flera sporter har tvingats ställas in eller skjutas upp. Golfen har inte varit helt förskonad. Världstourerna har ställt in spel och i Sverige avråder förbundet från tävlingar som innebär långt resande. Dessutom har alla nationella tävlingar under april ställts in.

Anna Johansson, klubbchef Gräppås Golfklubb.

På de lokala klubbarna uppmanas spelarna att hålla en god handhygien och att stanna hemma om man känner sig sjuk.

– Vi ber även våra spelare att låta flaggan sitta i på greenen för att man ska slippa ta i den. Och när vi har lektioner så ser vi till att hålla det avståndet till våra elever som Folkhälsomydigheten föreslår, säger Karolina Bohlin.

Det verkar som att golfen har varit förskonad från coronakrisen?

– Vi har sett en förändring i att företag har valt att flytta sina tävlingar till senare på året, annars är det som vanligt, säger Bohlin.

Hur har det sett ut med medlemstillströmningen, har den påverkats negativt?

– Vi har en ganska stabil medlemsstatus och det ser nästan exakt ut som förra året. Medlemskap och fakturor är redan utskickade och betalade vilket gör att den stora delen av intäkterna redan har kommit klubbarna tillhanda, säger Bohlin.

Fylla ett syfte

Karolina Bohlin, klubbchef Forsgårdens GK. Arkivbild.

Runt om i Europa har flera länder vakt att stänga ner alla sina golfbanor. Om Sveriges golfbanor går samma öde till mötes längre fram i år är oklart. Karolina Bohlin hoppas inte det och ser att de kan fylla ett syfte i samhället.

– Folkhälsomyndighetens rekommendationer är att man ska vara ute och röra på sig så mycket som möjligt. Så därför är golfen helt fantastiskt. Så förhoppningsvis blir vi inte så hårt drabbade utan istället kan vi bli en frizon för människor, säger Bohlin.

Anna Johansson berättar att golfklubbarna i Sverige kan överleva krisen, om de får fortsätta att bedriva sin verksamhet.

– Om vi får fortsätta hålla öppet så är det ingen fara. Men blir det som i Danmark och Norge så blir det ett annat läge.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Så många vill ta del av stödpaketet

Sport Över 4 000 föreningar och närmare 50 specialidrottsförbund har ansökts om regeringens stödmiljoner. – Nu väntar ett gediget ...

Edit och Lars får äntligen ses igen

Vård Det gick från en dag till en annan. Efter att ha varit gifta i nästan 50 år fick Edit ...

De vill bygga padelbanor intill golfklubben

Sport Forsgården och Hede Padelcenter hoppas kunna bygga två banor intill golfanläggningen till nästa år. – Vi ser det ...
Annons