Vallskörd. Trots ihärdigt regnande senaste tiden pågår nu slåttern för fullt. Till skillnad från förra sommaren är det nu regnet som riskerar att ställa till det, menar Henrik Arnesson. Men någon foderbrist ser det inte ut att bli. Foto: Daniel Blomqvist 

 

Förra årets torka medförde brist på hö och foder. Sommaren 2019 har startat betydligt bättre, och nu kör bönderna för fullt mellan skurarna.

– Det blir i alla fall minst en normalskörd, säger lantbrukaren Henrik Arnesson.

 

Årets försommar har kommit med betydligt mer regn än förra året. Första slåttern är sedan ett par veckor i full gång, men istället för torka är det nu de kraftiga regnen som riskerar att ställa till det.

– Det är en väldig skillnad mot förra sommaren. Och hästägarna behöver inte vara rädda, det blir ingen brist. Men fortsätter det att regna kan det bli svårt att bärga till bra kvalitet, säger Henrik Arnesson.

 

Det växer rejält på åkrarna. Det blir minst en skörd till tror Henrik Arnesson. 

 

Henrik samt brodern Anders Arnesson har de senaste dygnen haft minst sagt fullt upp. Sena kvällar, tidiga mornar, och även hela nätter.

– Jag var ute och balade till 04.30 på torsdagsmorgonen. Det kom ju rejäla åskskurar, så jag kom igång först vid 18-tiden på kvällen och höll på hela natten, berättar Anders Arnesson.

 

Förra året drog priserna på hö och foder iväg en del på grund av bristen. De har nu jämnats ut en del, men kommer troligtvis inte backa till tidigare nivåer, menar Henrik Arnesson.

– Vi hade ganska låga priser innan. Sen tog många ut ganska höga priser förra året, men nu har det stabiliserats något. Samtidigt har priset på diesel gått upp, och den svaga kronan gör att maskiner och maskindelar är dyrare, vilket också påverkar priserna i slutändan, säger han.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.