Annons

Hög tid att lösa in gamla sedlar

Hann du inte med i svängarna när Sverige bytte sedlar och mynt 2015-2017? Du är inte ensam. Runt om i landet ligger hela 5,5 miljarder i gamla sedlar och skräpar. Det är nu hög tid att lösa in dem.

Jobb & Pengar | 29 Juni 2020 07:00

Det är hög tid att lösa in gamla sedlar. Snart höjs avgiften.

FOTO:

Många tror nog inte att det är möjligt. Men det går faktiskt fortfarande att lösa in gamla sedlar hos Riksbanken. 100 kronor kostar det. Fast bara fram till den första oktober. Så det gäller att skynda sig att skicka in pengarna.

Färre får ersättning

Inlösen är även möjligt efter den första oktober. Men då kostar det 200 kronor att lösa in sedlarna. Och det är plötsligt bara dödsbon och den som ägde sedlarna när de drogs in som kan få betalt för dem.

Ogiltiga sedlar som sålts, getts bort som gåva eller skänkts till insamlingar kan efter den första oktober inte längre lösas in.

Mellan 2015 och 2017 blev sedlar för 88 miljarder ogiltiga. 92 procent har vid det här laget lämnats in till Riksbanken. Men fortfarande saknas alltså sedlar till ett sammanlagt värde av 5,5 miljarder.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Betala rätt - annars böter

Nyheter Parkeringsplatserna vid Signeshus kontrolleras av ett och samma företag. Men olika zoner och olika betalsätt skapar nu frustration. – ...

Många utanför i kontantlöst samhälle

Jobb & Pengar Mindre kontanthantering och fler digitala tjänster stänger allt fler kungsbackabor ute från grundläggande samhällstjänster. ...

Barnen drabbas när corona slår ut ekonomin

Jobb & Pengar Allt fler svenska barn växer upp med minst en vårdnadshavare som har skulder hos Kronofogden. I Kungsbacka är ...

Vansbrosimmet – en svensk klassiker på besök

Sport I hopp om att öka intresset för simning drog under 1950-talet Vansbrosimmet igång. Loppet har sen dess utspelat ...

Lång väntan på att bli stor

Nyheter Efter att ha kravlat omkring som larv i fem år, får ekoxen bara vara skalbagge i några veckor. ...
Annons