Annons

Här kan du göra antikroppstest

Nu kan man testa sig för antikroppar mot covid-19 på Kronans apotek i Kungsbacka. På regionens vårdcentraler är det ännu inte möjligt för vem som helst att ta reda på om man har utvecklat antikroppar, men arbetet med att få det på plats pågår för fullt.
– Det är en jätteuppgift att ta sig an, säger Anders Åkvist, regional chefläkare.

Vård | 29 Juni 2020 16:41

Kronans apoteks antikroppstest är resultatet av ett samarbete med vårdföretaget ICT Health. På ett flertal orter i Sverige, däribland Kungsbacka, erbjuds drop in-tester för att privatpersoner ska kunna ta reda på om de har haft covid-19. 

Testet både genomförs och analyseras på plats, det är ett stick i fingret och en väntetid på cirka en kvart. Den typ av test som används är godkänt av såväl Folkhälsomyndigheten som Läkemedelsverket. I slutet av förra veckan avrådde Folkhälsomyndigheten dock från att använda snabbtest för masstestning av antikroppar mot covid-19.

Olika i olika regioner

Det är dock inte kostnadsfritt – att testa sig för antikroppar på Kronans apotek kostar närmare 600 kronor. I Stockholmsregionen erbjuds gratis antikroppstester för alla invånare, och Västra Götaland utreder om gratis testning ska införas även där. 

Den 11 juni bestämde SKR och staten att satsa större på antikroppstester. Regionfullmäktige i Halland har beslutat att testerna kommer att kosta enligt egenavgiften, 200 kronor. Det är dock inte klart när testningen kan starta i Halland. 

Regionen har använt sig av antikroppstester sedan ungefär två månader tillbaka, men då som en del av medicinska utredningar inom vården.

– Det erbjuds inte till friska personer i allmänhet från våra vårdcentraler, säger Johanna Wiechel-Steier, kommunikationsdirektör vid Region Halland. 

Arbetar på saken

En av förklaringarna till varför, är att det fortfarande finns en del frågetecken kring analysmetoderna och hur man ska hantera provsvaren. Däremot kan privata vårdgivare välja att erbjuda antikroppstester till allmänheten.

Anders Åkvist är chefläkare för regionens offentliga vårdcentraler. Han understryker att man arbetar aktivt för att skapa förutsättningar för en bredare antikroppstestning. Det är dock förenat med utmaningar, bland annat i att testerna ska utföras av utbildad personal, samt att man bedömer att intresset kommer att vara stort. 

– Provtagningen kan i dagsläget bara utföras inom vården, och det skulle kunna tränga undan annan vård. Därför är det klurigt att mitt i semestern starta upp en sådan provtagning, säger Anders Åkvist. 

Vet inte tillräckligt än

Dessutom väntar man på klartecken från Folkhälsomyndigheten gällande hur positiva svar på antikroppstester ska tolkas. 

– Det finns en risk att människor tolkar positiva provsvar så att de lever med mindre försiktighet, fast man inte kan tolka det så. Vi vet inte tillräckligt för att kunna släppa allt vi har för händer inom sjukvården och sätta i gång med den uppgiften, säger Anders Åkvist. 

Sedan ett par veckor tillbaka kan alla hallänningar som känner av symptom dock testa sig för pågående covid-19-infektion. Det testet är kostnadsfritt. 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Kvinnojouren räddad – av Coronaviruset

Nyheter 400 000 kronor. Så mycket pengar får Kungsbacka kvinnojour av staten som stöd under Coronapandemin. Den nedläggningshotade verksamheten kan ...

Frågetecken kring middagsunderhållning

Nyheter Hur många personer får egentligen sitta i publiken när en artist spelar på en restaurang? När ...

Debatt: Medelålders män struntar i avståndet

Nyheter Jag är så innerligt trött och förbannad på människor som inte kan ta hänsyn till andra, ...
Annons