Vädret idag
Molnigt
4°C
Prognos februari 18, 2019
dag
Moln ibland
7°C
 

Hans Forsberg förvånad över besked om rivning

Kommunstyrelsens ordförande, Hans Forsberg, (M) är förvånad över det nya beskedet om rivning av Facklanhuset. Att huset har sättningar är känt sedan tidigare och stora investeringar har gjorts för dess fortlevnad.

– Jag är lite förvånad över att beslutet kommer så här. Det tycker jag är konstigt, säger han.


 
Aranäs fastigheter meddelade i början av veckan att beslut tagits om att huset där biograf Facklan är inhyst ska rivas. Enligt vd Jonas Håkansson har fastigheten så stora sättningsproblem att det måste rivas för att inte bli en säkerhetsrisk. Fastighetsbolaget har anlitat två konsultfirmor som har kommit fram till samma slutsats. Huset sjunker delvis och riskerar att knäckas, skriver Aranäs fastigheter i sitt pressmeddelande.

Samtidigt har stora investeringar gjorts på senare år för att huset ska kunna leva vidare.


Hans Forsberg

Hur ser du på att huset ska rivas?

– Vi (kommunen) var där och hjälpte till när biografen kom till, sedan byggdes den ut med fem, sex salonger. Jag är lite förvånad över att besked om rivning kommer så här. Det tycker jag är lite konstigt.

– Om fastighetsägare har kommit fram till att det är risk för att huset ska ramla ihop så är det inte mycket att säga om det. Deras experter har sagt sitt och jag har inte kompetens att bedöma eller ifrågasätta deras slutsatser. De (Aranäs fastigheter) har varit i kontakt med kommunen och berättat om konsultfirmornas bedömning.


Man anger säkerhetsskäl. Vad är det för fara för säkerheten som föreligger som inte varit kända tidigare?

– Det får de svara på. Vad de säger till mig är att de gjort mätningar och haft konstruktörer där och att byggnaden sätter sig och sjunker i ena hörnet. Så som den är konstruerad kan väggarna som är bärande välta och då finns risk för att byggnaden kollapsar.


Hade du gärna sett att huset stod kvar?

– Det kanske inte tillhör de vackraste byggnaderna (skratt). Jag hoppas att det blir något som lyfter hela torget. Det är bra om det blir en verksamhet i huset som lockar folk. Idag är biografen en magnet, folk går och äter på restaurangerna och går sedan på bio.


Aranäs vd säger till Norra Halland att man vill bygga ”dubbelt så stor” byggnad. Det måste innebära att man vill bygga högre. Vad säger du om det?

– Vi har haft arkitekter, tjänstemän som tittat på vilken volym som går att få in där. Visst går det att få in mer volym men hur mycket får prövas i planläggningen. Då måste det bli en planändring med den process som det innebär. Detaljplanen måste ändras. I så fall blir det någon våning till men det innebär inte mer mark.

 
Tror du att det finns risk för att kyrkan bli överskuggad?

- Nej, jag tror inte det om man lägger till en våning. Det tror jag att den tål men Byggnadsnämnden prövar frågan.

 
Biograf Facklan ska tillfälligt flyttas till Kungsmässan, är det sagt. Hur stor är sannolikheten att den kommer tillbaka till innerstan?

– Jag har uttryckt att jag tycker att den ska komma tillbaka men

de (Aranäs) funderar också över andra verksamheter i fastigheten. De funderar på hur de vill ha det.


Aranäs är största fastighetsägaren i kommunen och har därmed stor påverkan på förändringen av innerstaden. Finns risken att de får för mycket att säga till om?

– (Lång tystnad). Ja, jag ser en risk med det. Vi behöver få in fler andra och vi bjuder in andra fastighetsbolag.

Camilla Hentschel

TYCK TILL: Kommentera artikel

2 comments

 1. Mia Ståhle
  juli 8th, 2018 20:11

  Känns som att Aranäs bygg styr allt i staden och vill flytta allt till det förbenade tråkiga Kungsmässan .Vilka kontakter har dom egentligen i kommunen. Tycker politikerna skall säga stopp och vara rädda om vår fina innerstad. Klart att bion skall vara kvar där.

  Reply

 2. Christer Lundgren
  juli 9th, 2018 14:37

  Eftersom jag varit ägare till biografverksamheten sedan inflyttningen + 10 år så är jag kanske mest kunnig av alla inlägg. Aranäs var verkligen drivande i frågan om vad som behövdes i innerstaden! Deras ekonomiska insats i upprustning av huset, inte bara biograferna och engagemanget i driften var helt enastående. De stora problemet med sättningar i fastigheten accelererade när torget byggdes om och alla stenarna vibrerades för att få en så jämn yta som möjligt. Undrar vad man tänkte från Kommunens sida – om man inte hade kompetensen, lika lite som kompetensen att bygga de ”bruna husen”. Jag är övertygad om att Aranäs som Svenska Bio har för avsikt att se till så att biografverksamheten fortsätter i Innerstaden. Christer Lundgren

  Reply

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONSTYCK TILL:

Spelreklamen svämmar över. Borde den regleras mer?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 8 februari

kl 9.30–11.30 Kyrkans öppna förskola i Tölö församlingshem. För barn 0-5 år i vuxens sällskap. 

Kl 10–12 Drop-in kafé på Anhörigcenter, Västergatan 23. 

kl 10.30 Sagostund med Allas barnbarn i Sagogrottan på Fyren. 

kl 11.30–13 Fairtrade café i Tölö församlingshem. 

kl 16 Tjej och gamer? Är du tjej, 12-25 år och intresserad av digitalt, lajv och spelkultur? Välkommen till en kväll där vi...

Läs Mer

Så här funkar eNH!