Aranäsilska mot förbundet efter coronautbrott
Elithandbollen har tuffat på trots pandemin. Nu har nya uppgifter kommit fram för HK Aranäs, vilket upprör ordentligt.
– Vi spelar inte smittsäkert. Det är ett spel för galleriet. Jag är jättebesviken. Liv och hälsa måste gå före handboll oavsett nivå, säger en Aranäsledare.
Efter RIK-matchen drabbades HK Aranäs av coronafall.
HK Aranäs hade klarat sig från coronafall i A-lagen under hela säsongen. Det var fram till sista seriematchen mot Redbergslids IK. Nu har de tre bekräftade fall i herrtruppen, det är inte orsaken till ilskan i klubben utan hur de eventuellt smittades.
Förra veckan fick klubben bekräftat från Handbollförbundet att en av domarna var bekräftat coronasmittad efter matchen. Det verifieras av ordförande i domarkommittén, Björn Ericsson.
– Det blev ett utbrott efter den matchen med domare och funktionärer som blev smittade men ingen vet var smittan kom ifrån.
Spelarna i handbollsligan testas dagen innan match. Det gäller inte domare, förbundstillsatta funktionärer och matchdelegat. Ursprungsplanen var att domarna skulle besöka hemmalaget dagen före match för att testas. Den idén skrotades då resvägen för en del domare var alldeles före lång. Någon ny lösning har senare inte kommunicerats. Domarna testas inte utan gör en självskattning.
Björn Ericsson berättar att det har funnits förslag på hur domarna ska testas. Men det har inte gått att lösa den logistiska utmaningen. Antingen har det fallit för att det blir för dyrt eller så har det tekniskt inte varit möjligt, säger Ericsson.
– Det har fungerat väl hela året. Det har varit domare, funktionärer och delegater som lämnat återbud.
Har domarna framfört önskemål om att bli testade?
– Vi är trygga med den modell vi valt och de är trygga och vet vad som gäller.
Gjort fler tester än nödvändigt
Jennie Classon, medicinskt ansvarig i HK Aranäs och dessutom kommittéordförande i förbundets medicinska kommitté, berättar att hon ifrågasatt beslutet att inte testa alla kring arrangemanget. Svaret hon fått är att covid-19-gruppen, en arbetsgrupp med representanter från tävlingskommittén, Svensk Elithandboll, medicinska kommittén (Jennie Classon är ej representanten) och tävlingschefen Adam Engström, analyserat säkerheten hos klubbarna som god.
Jennie Classon berättar att de testat spelarna mer än vad som krävts och ställt in träningar vid osäkerhet.
Är arrangemanget smittsäkert om alla inte testas?
– Nej. Vi testar dagen innan match, då får man ett svar där och då. Det är en risk att någon drar på sig något på matchdagen men det är ett visst antal som inte testas alls. Jag skulle vilja att alla behöver testas för att få närvara, säger Jennie Classon.
– Vi har lagt en massa pengar och styrt om. Vi har varit förskonade men det är för att vi gjort extraordinära insatser, säger en upprörd anonym Aranäsledare och fortsätter:
– Vi spelar inte smittsäkert. Det är ett spel för galleriet. Jag är jättebesviken. Liv och hälsa måste gå före handboll oavsett nivå.
I HK Aranäs har funktionärer som tillhör riskgrupp bekräftats smittade av covid-19 efter Redbergslidsmatchen. Totalt är det tre spelare och fyra funktionärer. När HK Aranäs gjorde 28 nya tester under måndagen dök inga nya fall upp.
"Det blir Kalle Anka"
För HK Aranäs väntar nu kvalspel på herrsidan medan damerna slåss om en plats till SHE.
I det stundade kvalet försvinner möjligheten att skjuta upp en match på grund av oro för coronasmitta. En av de möjliga kvalmotståndarna är Kungälvs HK. De är hårt drabbade av coronafall. Det har blivit en speciell situation för dem – lördagens Rimbomatch förlorade de på walkover men måndagens match mot Hammarby ska spelas.
– Vi tyckte att antingen tycker förbundet att det ska bli walkover i båda matcherna eller så kan vi spela båda. Nu blir det halvdant och jättefel, säger Kungälvstränaren Pontus Ward Wiklund.
Förbundets tävlingskommitté motiverade beslutet med att belastningen för Kungälv, att spela tre matcher på tre dagar är okej om alla matcher blir spelade. Men det är inte rimligt att Rimbo får tre matcher på tre dagar.
Aranäsledaren igen:
– Det blir Kalle Anka av det. Det är inte sportsligt längre, man måste ta smittrisken på allvar.
Läs förbundets svar här.
Mer om e-tidningen:
Läs e-tidningen här
Är du prenumerant? Kom igång här.
Instruktionsfilm:
[embed]https://youtu.be/EC8RertgYzU[/embed]