Annons

Han är ny stadsarkitekt

Längtan till havet och en vaken mäklare – det fick Lennart Dahlberg att söka jobbet som Kungsbackas nya stadsarkitekt.
Nyheter | 11 Februari 2018 07:19

Längtan till havet och en vaken mäklare – det fick Lennart Dahlberg att söka jobbet som  Kungsbackas nya stadsarkitekt.

 

Titeln stadsarkitekt är det länge sedan Kungsbacka hade. Uppdraget att ha en arkitektonisk överblick över det expanderande Kungsbacka har legat på flera olika personer.

Parallellt med att tjänsten inrättats har Plan och bygg organiserats om. Långsiktig planering finns från och med nu i det som kallas Samhällsbyggnadskontoret och ligger direkt under kommunstyrelsen.

Det som handhar bygglov och liknande ärenden kallas numera Byggnadsförvaltningen. Det är också här tjänsten som stadsarkitekten är placerad.

Lennart Dahlberg ska fungera som stöd för bygglovshandläggare, och vara den som för fram ärendena i nämnden.

Men han ska också försöka var med tidigt i processen när staden växer och planeras. Det handlar alltså att jobba över gränserna.

– Jag ser inga problem med det, det verkar vara en öppen stämning i kommunen där det går att jobba i team, säger Lennart Dahlberg som tillträdde för tre veckor sedan.

 

Han tidigare jobbat i bland annat Härryda och Ljungby, i den sistnämnda kommunen just som stadsarkitekt.

– Jag och min sambo längtade till havet. Vi blev intresserade av ett hus i Onsala, och när vi tittade på det, berättade mäklaren att Kungsbacka sökte en stadsarkitekt.

Allt gick i lås – jobbet blev hans och snart är det inflytt i Onsala.

Det har varit tre intensiva startveckor där Lennart Dahlberg ska lära känna nyckelpersoner och försöka få grepp om det vilt expanderande Kungsbacka.

– Jag är faktiskt imponerad, jag tycker att kommunen är ambitiös i kraven på gestaltning av bostadsområden, skyltprogram och annat.

 

Det finns massor att sätta sig in i och på sikt kunna påverka.

– Jag ska försöka ha ett helikopterperspektiv.

Ja, det vill nog till. Med nya bostadsområden i alla delar av kommunen, en allt mer pressad trafiksituation och de senaste årens skarpa kritik mot bygglovsavdelningen finns det en del att bita i för den nye stadsarkitekten!

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Ledningar flyttas på tennistomt

Politik Trots protester jobbar kommunen vidare mot att det ska kunna bli en tennisanläggning mellan Ica maxi och Björkris. ...

Campingen saknar bygglov

Bostad För tre år sedan tog Annika och Ingvar Larsson över Rörviks camping. Plötsligt kom ett brev frå...

Tufft läge för bygglov

Bostad Trots att köerna till stor del betats av får bygglovsavdelningen uselt betyg. – Under stora delar av 2019 hade vi ...
Annons