Annons

Hamnkraven överklagas

Kommunen överklagar kravet på tillstånd för hamnen i Gottskär. Man hoppas kunna komma runt kraven genom att hinna ändra detaljplanen.
Nyheter | 14 Oktober 2018 07:39

Kommunen överklagar kravet på tillstånd för hamnen i Gottskär. Man hoppas kunna komma runt kraven genom att hinna ändra detaljplanen.

 

Efter flera års strid tvingades familjen Ottosson i våras riva sina två bryggor i Gottskär. Det ledde till en granskning av alla andra bryggor i viken.

13 mindre bryggor avfördes av olika skäl och länsstyrelsen konstaterade att ”bryggan inte medför skada på allmänna eller enskilda intressen”.

Men när det gäller Sellmans och kommunens anläggning anser länsstyrelsen att det krävs tillstånd för vattenverksamhet, och konstaterar att det saknas idag.

I beslutet togs ingen hänsyn till de argument om historia och samhällsnytta och annat som hamnarna fört fram för att slippa söka tillstånd. Länsstyrelsen konstaterar helt kort att verksamheten är så stor att den är tillståndspliktig, och att det inte spelar någon roll när de byggts.

I värsta fall skulle detta alltså kunna innebära att de två stora anläggningarna i Gottskär måste riva delar av sina bryggor.

 

På kommunen togs beskedet emot med oro.

– Det är jätteallvarligt, sa Emma Kjernald, samhällsbyggnadschef.

Nu har kommunen överklagat till Mark- och miljödomstolen.  I första hand begär man att domstolen upphäver länsstyrelsens beslut, och slår fast att det inte behövs något nytt tillstånd för hamnen.

I andra hand vill man skjuta på kravet så långt att en ny detaljplan hinner vinna laga kraft. I den planen tänker man troligen sig att bryggorna ska få vara längre än idag, och att man därmed ska komma undan rivningskravet.

Men när den planen är klar är högst osäkert, så om domstolen går med på en så svävande tidsplan är väl tveksamt.

 

En pikant detalj i överklagande är att det är oppositionsrådet Eva Borg som skrivit under. Både kommunstyrelsens ordförande Hans Forsberg (M) och Centerpartiets kommunalråd Fredrik Hansson är förhindrade på grund av jäv: de äger andelar i Onsala sockens skifteslag som är markägare i hamnområdet.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Nu fixas badplatserna inför högtryck

Nyheter Sol och lite varmare väder väntas de närmaste dagarna. Och just nu arbetas det för fullt ...

Café med ”det lilla extra” öppnar i Gottskär

Jobb & Pengar Sugen på fisksoppa, några tapas och ett glas vin? Skafferiet Gottskär satsar på matiga smårätter och ...

Yoga på bryggan i Gottskär

Nyheter Nu på söndag den 10 maj drar yogainstruktören Maria Cerboni igång bryggyoga i Gottskär. Varför har ...
Annons