Annons

Halland framåt på miljöområdet

Fem av de halländska kommunerna klättrar stadigt uppåt i tidningen Aktuell Hållbarhets årliga miljörankning. Men Kungsbacka ligger still, om än på en hög nivå.

Politik | 14 Maj 2021 07:00

De flesta Hallandskommunerna klättrar i tidningen Aktuell Hållbarhets miljörankning. Men Kungsbacka ligger still.

FOTO: Pixabay

Så placerar sig Hallandskommunerna

40 (+11): Halmstad, 31,19 poäng.

41 (+/-0): Kungsbacka, 31,02 poäng.

86 (+59): Varberg, 26,36 poäng.

88 (+137): Laholm, 26,22 poäng.

153 (+15): Falkenberg, 20,69 poäng.

161 (+59): Hylte, 20,16 poäng.

Sedan i fjol har vår kommun parkerat sig på plats 41 bland landets 290 kommuner när tidningen Aktuell Hållbarhet rankar Sveriges miljöbästa kommun.

Leder med marginal

Det betyder att vi i år blivit omsprungna av Halmstad, som genom att klättra 11 placeringar i år lyckats knipa plats 40 i rankningen.

Glappet mellan Halmstad/Kungsbacka och länets övriga kommuner är dock rejält.

Länets tredje miljöbästa kommun, Varberg, återfinns på plats 86 i rankningen. Laholm intar 88:e plats. Falkenberg ligger på plats 153. Sist kommer Hylte, på 161:a plats.

Laholm en miljöraket

Bortsett från Kungsbacka har samtliga Hallandskommuner förbättrat sitt miljöbetyg det gångna året. Länets miljöraket är Laholm, som klättrat hela 137 placeringar på Aktuell Hållbarhets topplista.

Tidningen, som har miljöjournalistik som specialitet, rankar varje år landets kommuner i förhållande till hur progressiva de är på miljöområdet.

Noggrann granskning

Varje kommun poängsätts med utgångspunkt från egna enkätsvar och Aktuell Hållbarhets granskning av ett antal offentliga miljöregister.

Att Kungsbacka kommun är den enda halländska kommunen som ”står och stampar” på samma plats i rankningen kan ses som oroande. Men konkurrensen om tätpositionerna i rankningen är hård, så att hålla ställningarna kräver också sin kommunledning.

”Konkurrensen hårdnar”

– Det är i en hårdnande konkurrens som Kungsbacka står kvar på fjolårets plats 41 i vår miljörankning. Vi vill att rankningen ska vara en energiinjektion i kommunernas miljöarbete, både genom att vi lyfter fram föredömen och genom att vi är en blåslampa där det behövs förbättringar, förklarar Mikael Salo – chefredaktör för Aktuell Hållbarhet.

– Med självstyre och ansvar för samhällsplanering, lokal infrastruktur, upphandlingar och mycket mer har kommunerna både rådighet och ansvar i att se till att klimatmål och hållbarhetsmål nås. Därför är det viktigt att regelbundet mäta och granska deras aktivitet och ambition. Vi ser en positiv utveckling inom vissa miljöområden, medan mycket återstår att göra inom andra, fortsätter han.

Malmö miljöbäst i år

Ingen av landets 290 kommuner fick högsta möjliga poäng i Aktuell Hållbarhets miljörankning (53). Närmast kom Malmö, med 41,59 poäng.

Landets sämsta miljökommun är Nordmalings kommun som bara fick 7,37 poäng i årets rankning.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Döms för rattfylla – kan förlora jobbet

Trafik Två månaders fängelse, 22 750 kronor och förlust av nya jobbet. Det blir priset en 25-årig göteborgare ...

Stal bil och försökte stoppa polisen med skruv

Blåljus Påverkade av droger och narkotika stal paret en bil och försökte sedan stoppa polisen som följde ...

Nidingen kan bli utan ström

Miljö och natur Solceller på Nidingen får nej av Länsstyrelsen. Det kan innebära att hela anläggningen riskerar att bli ...
Annons