Annons

Gympar ute i ur och skur

När coronapandemin bröt ut fick inomhusträningen flytta utomhus. Och inte ger motionärerna upp nu bara för att det är kallt.

Familj | 16 November 2020 18:30

Det var i april som de började med utomhuspassen och sedan dess har de hållit på. Klockan 10.30 varje tisdag och fredag träffas motionärerna.

FOTO: Christina Nordwall

I ur och skur, två gånger i veckan, kör de ute-fys.

– De är tappra! Det är roligt att visa vad man kan göra fast livet är som det är just nu, säger Britta Björk, Friskis- och svettisledare sedan 2009.

Friskisgänget som går på Brittas pass är flitiga motionärer och flertalet är 70 plus. Istället för att lägga sig på sofflocket när viruset spred sig över världen fortsatte de att träna, fast inte inomhus som de brukar.

– Vi kör ute-fys och har fått låna ridbutikens hästhage intill Friskis. Det är stort tryck efter passen och har varit fullt mest hela tiden, säger Britta som förbereder dagens pass.

Det är en småkall tisdag i november men deltagarna ser taggade ut. Utomhuspassen har pågått sedan slutet av april. Varje tisdag och fredag klockan 10.30 träffas de för en genomkörare av kroppen.
– Det är skillnad att gympa i grupp, säger Kerstin Caine Winterberger som är Friskisvärd.

Britta Björk leder passet på Friskis och svettis.

Social distans

Max 25 motionärer får delta i varje pass för att kunna hålla social distans. Medlemskortet dras från utsidan genom ett öppnat fönster och biljetterna samlas ihop med hjälp av en håv.

– Det är bra att vi har kunnat hålla igång med mindre grupper och den sociala biten är viktig också, säger Roger Hagrénius som deltar i passet.

Passet består av uppvärmning, tio övningar med repetition i olika intervaller, nedvarvning och stretch. ­Det påminner om hur det brukar gå till inomhus men är också anpassat för att fungera utomhus i en stundtals lerig hästhage.

– Vi gör inga markövningar utan gör till exempel armhävningar och stretchar mot hagens räcke, säger Britta.

Räds inte snö

Hon tycker inte att det är så farligt om det skulle vara snö på marken när de tränar, däremot gillar hon inte varken spöregn eller blåst. Hur länge det går att fortsätta med gympan utomhus beror på vädret.

– Vi har flyttat fram passet en halvtimme för att det ska vara lite varmare och ljusare. Men vi får se hur länge vi håller på utomhus, vi är i alla fall schemalagda fram till lucia, säger Britta Björk innan det är dags att dra igång musiken och inleda passet med uppvärmning.

Fler nyheter här

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Kreativa lösningar för att överleva krisen

Jobb & Pengar Corona slår hårt mot handeln och det är viktigt att stötta lokala näringsidkare. Många har ...

Bullerplågade husägare protesterar

Bostad Villaägarna i Varla hoppades att det nya företagsområdet skulle innebär minskat buller. Men planförslaget innebä...

Kapareskolan stänger efter covid-utbrott

Skola Från och med på måndag införs fjärr- och distansundervisning på Kapareskolan, efter ett utbrott av covid-19. – ...
Annons